Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZNO

Klonite se jakog sunca: Evo koje promjene mogu nastati u tijelu zbog velikih vrućina!

Kreću vrućine
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
12.06.2019.
u 12:03

Simptomi toplinskog udara su crvena i suha koža, jaka glavobolja, mučnina, ubrzani puls te visoka temperatura tijela...

Do stvaranja topline u tijelu dolazi iz okoliša i metabolizma. Otpuštanje topline iz tijela se odvija preko kože, bilo isijavanjem, znojenjem ili prijenosom topline kroz tjelesne tekućine. Toplinski poremećaji su posljedica kombinacije povećanog unosa i smanjenog otpuštanja topline, a njihovi učinci najčešće se vide kroz dehidraciju. Vrućine su najčešće izazvane sljedećim pojavama: toplinskim osipom, grčevima, iscrpljenosti i toplinskim udarom, kako piše mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva na Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Toplinski osip nastaje prekomjernim znojenjem za vrijeme velikih vrućina. Ovdje će vam najbolje pomoći hlađenje mlakom vodom ili visoki hlad. Najčešće se javlja na vratu, preponama i prsima, a bitno je ova područja što je više moguće održavati suhim.

Toplinski grčevi najčešće zahvaćaju ruke, noge ili trbuh, a javljaju se zbog obavljanja težih fizičkih aktivnosti. Najbolje ćete si pomoći tako što prestanete obavljati aktivnosti koje trenutno radite. Potrebno je biti puno tekućine, a ukoliko grčevi traju preko sat vremena, morali biste se javiti svojem liječniku.

Toplinska iscrpljenost se razvija zbog nedovoljnog unošenja tekućine, a mogu se javiti i nekoliko dana nakon izlaganja jakom suncu. Najpodložniji su joj fizički radnici poput poljoprivrednika ili radnika na otvorenom gradilištu. 

Kod toplinskog udara, najbitnije ga je prepoznati na vrijeme jer u suprotnome može dovesti do težih oštećenja organizma. Događa se uslijed gubitka kontrole organizma nad regulacijom tjelesne temperature i hladnog znoja.  Simptomi toplinskog udara su crvena i suha koža, jaka glavobolja, mučnina, ubrzani puls te visoka temperatura tijela.

Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije