Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSKUPLJENJE CIGARETA

TDR: Udar na najsiromašnije

pljuge-txt.jpg
import
22.10.2008.
u 20:43

Srednja kategorija cigareta, u kojoj su i one najprodavanije, od početka iduće godine poskupjet će najvjerojatnije od dvije do tri kune, dok bi one najskuplje mogle i pojeftiniti.

Izjednačenje do 2010.
Ministar financija Ivan Šuker najavio je, naime, kako će Hrvatska – što je jedan od preduvjeta za otvaranje pregovora u području poreza – na zahtjev EK u iduće dvije godine ukinuti sadašnji model trošarina na cigarete koje su diskriminacijske prema stranim proizvođačima i uskladiti ih s onima u EU. To znači da će se sadašnja razlika u trošarinama već iduće godine smanjiti 50 posto, a 2010. potpuno izjednačiti. EU, naime, trošarine na najprodavanije cigarete računa prema kilogramu duhana i postotku maloprodajne cijene, a Hrvatska u tri skupine prema sastavu duhana.

U skupini A su najjeftinije cigarete mekih pakiranja, s trošarinama od 5,50 kuna po pakiranju. U B skupini su najprodavanije cigarete na koje se plaća trošarina od 6,40 kuna, a u C skupini pak tvrda pakiranja iz više vrsta aromatiziranih duhana, uglavnom Philipa Morrisa ili BAT-a, koja su zbog trošarina od 10,90 kuna i najskuplja, te bi smanjenje poreznih obveza stranih proizvođača bio udarac i na državnu blagajnu i na poziciju nacionalnog proizvođača cigareta. TDR, naime, nema cigareta u C skupini.

No, državni se proračun na račun trošarina te kompanije godišnje bogati za 2,2 milijarde kuna plus 600 milijuna kuna PDV-a, od čega 70 posto od cigareta iz skupine B, a 30 posto iz A skupine. Stoga i ne začuđuju reakcije iz TDR-a, u kojem Šukeru zamjeraju kako nije dao potpunu informaciju o mjerama koje je dostavio Bruxellesu niti je Vlada njima dostavila bilo kakvu službenu informaciju.

Odricanje od dobiti
Zato nemaju ni službeni stav ili odluku o mogućem poskupljenju svojih cigareta, ali su uvjereni kako dio predloženih mjera sigurno nije bio uvjet Hrvatskoj za otvaranje poglavlja o porezima.

U priopćenju TDR-a stoji, naime, tek kako će novi trošarinski sustav za cigarete pogoditi socijalno najosjetljivije skupine potrošača i obezvrijediti proizvodnju duhana u Slavoniji i Podravini, zbog kojih se TDR odriče i dobiti. U usporedbi s cijenama u svijetu, TDR proizvođačima godinama plaća od 25 do 30 posto veću cijenu duhana – ove godine 10 milijuna kuna u odnosu na zajamčenu cijenu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije