Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Talijanskim novinarima najmanje 20 eura po kartici

Izdavačke kuće moraju obvezatno zaposliti jednog mladog novinara na svaka tri koja su otišla u prijevremenu mirovinu
26. lipnja 2014. u 11:13 1 komentara 541 prikaza
tipkanje
Foto: ilustracija

Novinari moraju dobiti najmanje 20,8 eura za 1600 slovnih mjesta teksta. Izdavači će biti oslobođeni poreza na novozaposlene mlade novinare. Otvoren prostor s besplatnim internetskim povezivanjem za slobodne mlade novinare. To su samo neke od mjera s kojima talijanska vlada želi poduprijeti izdavačku djelatnost koja je u krizi i gdje se zapošljava sve manje ljudi.

Podtajnik talijanske vlade Luca Lotti potpisao je danas dekret o osnivanju izvanrednog fonda u potporu izdavaštva za trogodište 2014.-2016. u ukupnom iznosu od 120 milijuna eura. Dekret određuje načine dobivanja sredstva iz fonda za 2014. koja iznose ukupno 45 milijuna eura, a koja trebaju biti utrošena u ulaganja u tehnološku inovaciju i digitalizaciju, te u potporu zapošljavanja novinara, programe obnove tvrtki i revizije zaposlenika među kojima i za slanja u prijevremenu mirovinu.

Lotti je kazao kako je taj projekt inovativni, te je načinjen sa ciljem davanja potpore novom zapošljavanju u sektoru koje je objektivno u krizi. Predviđene se i porezne olakšice do 100% za narednih 36 mjeseci kod zapošljavanja na neodređeno vrijeme mladih novinara, te do 50% poreznih olakšica za zapošljavanje na određeno vrijeme. Ako se zatim zaposlenika na određeno vrijeme zaposli ne neodređeno bit će primijenjene porezne olakšice i retroaktivno. Zatim, najmanje 20% od zaposlenih na određeno vrijeme mora biti primljeno na neodređeno vrijeme.

Matteo Renzi dobio povjerenje senata Renzi na prvo mjesto svog programa stavlja školu Matteo Renzi plan reformi u italiji Vlada usvojila dokument: Rezovi u potrošnji i povećanje plaća

Dekretom je predviđeno i da izdavačke kuće moraju obvezatno zaposliti jednog mladog novinara na svaka tri koja su otišla u prijevremenu mirovinu. Oni koji su otišli u prijevremenu mirovinu više ne mogu raditi za tvrtku u kojoj su radili, odnosno tada ta izdavačka kuća ne bi mogla dobiti sredstva iz novoosnovanog fonda s kojima je mogla prijevremeno poslati novinara u mirovinu.

Vlada je donijela posebne mjere za mlade novinare, za one koji nemaju dovoljna jamstva. Prije svega u Rimu će biti otvoren prostor za mlade novinare freelance ili one koji imaju ugovore na određeno vrijeme u kojem će moći raditi uz besplatni wi-fi. Tekstovi mladih novinara ili nisu plaćeni ili dobivaju minimalno, odnosno oko četiri eura za karticu teksta, pa se dekretom određuje kako za tekst od 1600 slovnih mjesta novinar mora dobiti najmanje 20,8 eura. Do sada nije postojala takva obveza za izdavačke kuće da objavljeni tekst plate s određenim iznosom.

UBOJSTVO IZ 2019.
Mladić je ubio djeda pa tijelo sakrio u šumu, ostatke tražili i lovci. Ubojica poznat zbog krađa i droge
Životno osiguranje
DODATNA ZAŠTITA
Nakon smrti oca uspjeli smo spasiti obiteljski posao zahvaljujući njegovoj brizi za našu budućnost
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Deleted user:

    Naša Vlada donosi mjere kako nam izvući zadnju lipu iz novčanika.