Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plan reformi u italiji

Vlada usvojila dokument: Rezovi u potrošnji i povećanje plaća

Matteo Renzi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
09.04.2014.
u 11:45

Ključna točka dokumenta je povećanje plaća za 10 milijuna zaposlenih u institucijama i poduzećima čija je plaća manja od 1500 eura

Talijanska vlada premijera Mattea Renzija usvojila je sinoć Dokument o ekonomiji i financijama (DEF) kojim se zacrtava plan reformi, te o kojem se sada treba izjasniti Parlament.

Na konferenciji za novinare Renzi je potvrdio kako će njegova vlada provesti sve zacrtano, odnosno kako su brojke koje iznosi točne, ali ne samo oporba, već i neki zastupnici Demokratske stranke kojoj je na čelu iznose svoje sumnje u cijeli projekt. Sada predstoji parlamentarna rasprava u DEF-u. 

Ključna točka dokumenta je povećanje plaća za 10 milijuna zaposlenih u institucijama i poduzećima čija je plaća manja od 1500 eura od, u prosijeku, 80 eura. Riječ je o ukupnom iznosu za ovu godinu, od svibnja do prosinca, od 6,7 milijardi eura, a koji će onda godišnje iznositi 10 milijardi eura. Predviđeno je smanjenje poreza na dohodak. Već u plaći od svibnja bi zaposlenici trebali dobiti to povećanje. 

Nastavlja se s programom štednje (spending review) kojim bi se u 2015. godini trebalo uštedjeti 17 milijardi eura, a 32 milijarde eura u 2016. Za pokriće 6,7 milijardi eura koji će ići u platne vrećice zaposlenika će se smanjiti državna potrošnja u iznosu od 4,5 milijarde eura, a ostali 2,3 milijarde će se dobiti povećanjem ulazaka s PDV-om i od poreza od 26 posto na financijsku zaradu banaka na kvotama središnje talijanske banke, Bankitalia. 

Renzi je kazao kako se nakon dugo godina smanjuje porezni pritisak, a i u svibnju će se načiniti novi dokument o smanjenju poreza poduzećima. Najavljuje se zatvaranje raznih savjetodavnih tijela, posebno u općinama. Otvorit će se i posebna internetska stranica na kojoj će građani moći predlagati što treba odrezati, koje ustanove zatvoriti. 

Talijanska vlada predviđa ovogodišnji rast BDP-a od 0,8%, dok bi sljedeće godine taj rast trebao biti znatno veći. Zadržat će se sadašnji odnos deficita i BDP-a koji iznosi 2,6 posto, dakle manji je od parametara iz Maastrichta koji određuje da taj odnos bude 3%. Renzi naglašava kako će Italija izvršiti sve obveze prema europskim parametrima, ali i kako će u semestru, od 1. srpnja ove godine, u kojem bude predsjedavala Europskom unijom, predlagati određene promjene. 

Predviđeno je i postepeno smanje broja nezaposlenih, kojih danas ima 12,8 posto, na ispod 12 postu u naredne dvije godine. Vlada je donijela i odluku kako menadžeri u državnim tvrtkama ne smiju imati veću plaću od predsjednika republike, odnosno veću od 239.000 eura godišnje. Ima menadžera u državnim tvrtkama i ustanovama koji imaju i više od milijun eura godišnje prihode. 

Renzi drži kako će smanjenje plaća državnim menadžerima pokrenuti i lanac smanjenja plaća menadžerima u privatnim tvrtkama. A, tamo su plaće stvarno visoke. Delegirani upravitelj Fiata, Sergio Marchionne, prima 7,4 milijuna eura godišnje plaće, plus dodatne nagrade. Vlada predviđa dobiti oko 12 milijardi ove godine od privatizacije nekih tvrtki, na prvom mjestu pošte, što će utrošiti za smanjenje državnog duga koji iznosi 133% BDP-a, odnosno više od dvije tisuće milijardi eura, a u naredne dvije godine bi se trebao smanjiti na 120%.

>> Deset milijardi eura za deset milijuna Talijana

Komentara 5

Avatar superhik74
superhik74
16:12 09.04.2014.

Italija je drzava pametnih ljudi, na zalost korumpirana politicka elita predvodjena Berlusconijem ju je potpuno opljackala i unistila zadnjih 20 godina, tako da su od nekad 5 industrijske sile svijeta pali na deseto mjesto. Moguce je da ce je novaa mladja ekipa malo popraviti, ali trebati ce im dugi niz godina za ispraviti Berlusconizaciju.

Avatar EU afrodita
EU afrodita
19:58 09.04.2014.

superhik...ova mlađa ekipa na žalost nema na raspolaganju dugi niz godina i sve mora učiniti brzo, zato što joj politička elita staraca neće dozvoliti da dugo budu na vlasti...ili će uspjeti, ili će ih potjerati... mladi znaju s kim imajuu posla, stari političari jedva čekaju da se ponovno zalijepe za svoje fotelje

Avatar Florida_manatee
Florida_manatee
12:47 09.04.2014.

Uzmite svojoj mafiji ko sto bi i mi trebali svojima i da vidis love.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije