Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Renzi na prvo mjesto svog programa stavlja školu

Matteo Renzi je na početku govora u Senatu, gornjem domu parlamenta, kazao kako se nada da će biti posljednji premijer koji će zatražiti povjerenje toga doma.
25. veljače 2014. u 15:44 2 komentara 303 prikaza
Matteo Renzi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Nakon što je u noći između ponedjeljka i utorka 63. talijanska vlada premijera Mattea Renzija dobila povjerenje Senata sa 169 „da“ (što je 4 manje negoli je dobila vlada Enrica Lette) i 139 „protiv“, danas se o povjerenju izjašnjavaju zastupnici u donjem domu parlamenta. Matteo Renzi je na početku govora u Senatu, gornjem domu parlamenta, kazao kako se nada da će biti posljednji premijer koji će zatražiti povjerenje toga doma. Naime, Renzi u svome programu ima ukidanje Senata, pa ako, kao što je najavio, ostane premijerom do konca parlamentarnog mandata 2018., sljedeći premijer neće morati dobiti prolaz senatora jer će biti ukinuti. Smanjit će se i broj parlamentaraca, a izmijenit će se i 5. članak Ustava koji predviđa decentralizaciju i na osnovu kojeg se previše ovlasti prepustilo regijama i preveliki broj prijelaza za donošenje nekog zakona. U ožujku, kazao je Renzi, krenut će procedura ukidanja Senata i smanjenja broja parlamentaraca. Zastupnički dom je sa 378 za i 220 protiv dao povjerenje Renziju

Da bismo bili vjerodostojni u Europi moramo srediti stanje u državi, kazao je Renzi, koji će 17. ožujka biti u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a 27. ožujka će u Rimu ugostiti američkog predsjednika Baraka Obamu. 

Prva ulaganja bit će u školstvo, u nastavnike i profesore, jer „koliko se ulaže u obrazovanje toliko se proporcionalno razvija“ neka država, kazao je Renzi i najavio kako će svake srijede posijetiti neku školu kako bi dao do znanja odakle treba pokrenuti zemlju. Vlada će intervenirati i u obnovi školskih zgrada.

U razdoblju krize od 2008. do 2013. godine BDP je izgubio devet točaka, a nezaposlenost je porasla sa 6,7% na 12,6%, pa Renzijeva vlada najavila radikalne promjene u ekonomiji, a među prvima je hitno plaćanje svih obveza koje ima država prema tvrtkama. Otvorit će se nova mogućnost za kreditiranje razvitka malih i srednjih poduzeća, te kao treći potez smanjit će se poreski pritisak na tvrtke i to za čak, kako je rekao, dvoznaki broj.

matteo renzi MATTEO RENZI Hoda bez pratnje, poput pape Franje, a Italiju želi promijeniti za 100 dana Matteo Renzi Novi premijer Prisegnula Renzijeva vlada

U ožujku ćemo otvoriti raspravu o radu, tržištu rada i pomoći onima koji izgube posao, najavio je Renzi. Na taj način će se lakše privući strane ulagače.

„Živa, otvorena, zainteresirana država ne plaši se stranih ulaganja, a radna mjesta se stvaraju na taj način“, kazao je Renzi. Zatim sve u državnoj upravi mora biti transparentno, kako bi se pojednostavila birokracija, ali i spriječila korupcija. U drugoj polovici godine pokrenut će i obnovu sudstva koje je presporo.

Zbog sporosti sudstva također mnoge strane tvrtke ne žele poslovati u Italiji.  

>> Renzi sastavio vladu sa 16 ministara

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Avatar EU afrodita
    EU afrodita:

    tooo Matteo...baci u smeće i Senat i parlamentarce...forza viola!

  • fsdhfjghj:

    Postoji li jedan čovjek na ovom svijetu koji misli da ovaj mladi premijer nije maslo mafije u Italiji?