Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liberalizacija taksi-tržišta

Taksisti: Butković mora dati ostavku zbog lažnih obećanja

taksi
Jurica Galoic/PIXSELL/Ilustracija
17.03.2021.
u 11:14

Taksi prijevoznici Hrvatske obrtničke komore pitaju se zašto im se lagalo te koji su skriveni motivi ministra da i dalje podržava prometni kaos koji je izazvao liberalizacijom tržišta

Sekcija taksi-prijevoznika Hrvatske obrtničke komore zatražila je danas ostavku ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića  i njegova pomoćnika Marija Madunića zbog, kako navode, lažnih obećanja koja su im dali njegovi suradnici na sastanku oko najavljenih izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Skriveni motivi

Taksi-prijevoznici Hrvatske obrtničke komore pitaju se zašto im se lagalo te koji su skriveni motivi ministra da i dalje podržava prometni kaos koji je izazvao liberalizacijom tržišta. Podsjećaju da je njihova delegacija, predvođena predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Dragutinom Ranogajcem, 9. veljače u Zagrebu održala sastanak s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te usuglasila određene prijedloge kojima bi se konačno unaprijedilo taksi-tržište, čemu svjedoči i službena bilješka sa sastanka.

Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika Udruženja obrtnika iz Splita, koji je i sam bio na spomenutom sastanku, podsjeća da je upravo ministar Butković ovlastio svoje predstavnike, na čelu s njegovim zamjenikom Mariom Madunićem, da pregovaraju s delegacijom Hrvatske obrtničke komore.

– Na sastanku su i sami priznali da su svjesni kaosa koji su izazvali nepripremljenom liberalizacijom tržišta, najavili da će prihvatiti većinu naših prijedloga za unaprjeđenje zakona te da će zakon u svibnju u saborsku raspravu. I 2018. godine žurili su donijeti taj loš zakon po hitnoj proceduri, kao i što ga i sada donose, u četvrtak je bio na Vladi, a Sabor bi ga već trebao izglasati u petak. Taj zakon je izazvao niz problema, sad smo se nadali zajedničkom kvalitetnom rješenju, ali smo prevareni – istaknuo je Milivoj Topić.

Jozo Kovačević, predsjednik Udruženja Radio Taksi Zagreb kaže da se taksisti osjećaju prevarenima, ali i naglašava da to nije prvi put kad je riječ o obećanjima političara.

– Bitno je naglasiti da nismo protiv liberalizacije tržišta, ali držimo da svi mi na tržištu moramo raditi pod istim uvjetima. Sad je situacija takva da praktički svaki prijevoznik radi pod drukčijim pravilima, inspekcija ne odrađuje svoj posao, pa vlada kaos koji Vlada RH iz nekog razloga ne želi zaustaviti – kaže Kovačević. Dodaje kako i Zagreb trenutačno proživljava ono što se u sezoni događa obalnim gradovima, odnosno da je Zagreb trenutačno pun taksi-prijevoznika iz cijele Hrvatske koji su pad vožnji u svojim gradovima odlučili nadoknaditi privremenim premještajem u Zagreb.

Taksi-prijevoznici objavili su i bilješku sa sastanka s pomoćnikom Madunićem na koji se pozivaju u svom zahtjevu za njegovom i Butkovićevom ostavkom. 

Ključne riječi

Komentara 5

DJ
DjD
11:26 17.03.2021.

Dečki, ako vam se ne isplati taksirati-odustanite. Ima onih kojima se isplati, pa niste se rodili ko taksisti.

ST
stefj
11:40 17.03.2021.

Znači, cilj je poskupljenje taksi usluga, jednostavno. Svaka regulacija poskupljuje i favorizira, a kao što smo vidjeli u povijesti, niti malo ne garantira kvalitetu usluge, već baš obrnuto... Pitanje je koga ćemo ovdje štititi, građane i tržište ili taksiste. Nema bolje regulacije tržišta od ocjene samih građana. Koliko je reda uveo Uber... Slično je i u drugim branšama, booking je jedan od boljih primjera...

KO
Korumpirani
10:23 18.03.2021.

Evo neka se pogleda koliko su dužni poznati partneri raznih aplikacija u samo dvije godine sve firme za 10 kuna ,Jadanec jdoo,Antička priča jdoo,Mate Grgić jdoo . Da li je to onda poštena tržišna utakmica netko štiti takav način radaada i pogoduje nekim lobijima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije