Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezakonito taksiranje

Vozačima Ubera 10,5 milijuna kn kazni i oduzeto 20 automobila

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
28.02.2018.
u 10:03

Prekršajni sudovi dosad su potvrdili kazne Uberovim vozačima u iznosu od 1,7 milijuna kuna, a pravomoćno je dosad 16 presuda

Visoki prekršajni sud u Zagrebu u svojim dvjema presudama, o kojima je Večernji list pisao prije nekoliko dana, potvrdio je prvostupanjske presude protiv Uberovih vozača kojima su oni proglašeni krivima za nezakonito pružanje taksi-usluga.

U jednom je slučaju tvrtka Uberova partnera-vozača dobila kaznu od 10.000 kuna, a odgovorna osoba mora platiti globu od 1800 kuna. U drugom je slučaju presuđena kazna za tvrtku od 25.000 kuna, a za odgovornu osobu 20.000 kuna.

Nije taksi, nego iznajmljivanje

Prema podacima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, inspekcija cestovnog prometa dosad je Uberovim vozačima izrekla oko 10,5 milijuna kuna kazni. Od toga su prekršajni sudovi dosad potvrdili kazne u iznosu od 1,7 milijuna kuna. U Ministarstvu kažu i da je doneseno 16 presuda Visokog prekršajnog suda, a prema kojima je pravomoćno 320 tisuća kuna kazni za Uberove vozače. Usto napominju da su prema prekršajnim nalozima koje je izdala inspekcija pokrenuti i ovršni postupci. Prema podacima Ministarstva, inspekcija je dosad postupala u oko 250 predmeta protiv Uberovih vozača kojima je oduzeto i 20 osobnih automobila.

S obzirom na to da Uberove vozače prekršajni sudovi proglašavaju krivima za nezakonito taksiranje, a u Uberu za koji rade tvrde im da oni ne pružaju usluge taksi-prijevoza, nego iznajmljivanja vozila s vozačem, neki od njih obratili su nam se s pitanjem tko snosi troškove sudskih postupaka i kazni koje moraju platiti uberovci.

U Uberu pak nisu konkretno odgovorili na naša pitanja u vezi tih troškova, no poručuju da potpuno stoje iza svojih partnera-vozača.

– Omogućavamo im pristup logističkoj, pravnoj i financijskoj podršci. Uvijek stojimo na raspolaganju svim partnerima-vozačima koji imaju bilo kakvih pitanja. Također savjetujemo da nam se jave direktno pomoću aplikacije ili da dođu osobno u naš centar za vozače – kažu u Uberu.

Kako doznajemo, svi vozači koje uhvati inspekcija cestovnog prometa, kad se jave u Uber, budu preusmjereni na jedan odvjetnički ured koji onda preuzima njihov slučaj.

Optužni prijedlog odbijen

Prekršajni sud u Zagrebu pak lani u rujnu odbio je optužni prijedlog koji je protiv Ubera podnijela inspekcija cestovnog prometa u kojem je tražila zabranu te aplikacije u Hrvatskoj.

Inspekcija je na tu odluku imala pravo žalbe Visokom prekršajnom sudu. U Ministarstvu su nam jučer kazali da je taj postupak u tijeku i da ga stoga ne mogu komentirati do njegova okončanja. Uber u Hrvatskoj ima oko 3000 partnera vozača. 

Pogledajte i prosvjed taksista zbog Ubera:

1/16
Ključne riječi

Komentara 11

FO
fortis
15:28 01.03.2018.

Nikome Uber ne čini štetu za sve ima mjesta na tržištu samo taxisti glume da su oštećeni jer vise nemogu krasti na očigled ljude neka taxisti pokažu svoje firme i koliko plaćaju državi pa neka se onda jave ali postoo smo mi korumpirana i prevarantska država to kod nas prolazi bez problema

FO
fortis
15:23 01.03.2018.

Svi ste tako pametni i vidim da volite da vas taxisti kradu pa ste se okomili na Uber koj ima poštene cijene dok nije bilo ubera nisu se ljudi puno ni vozilu taxiem

RZ
Rocky.Zg
20:02 01.03.2018.

Ja se vozim uberom, i meni je super. Jeftin, brz , pouzdan, cijeli svijet funkcionira na bazi interneta i aplikacija.,Moderna su vremena, ne bismo se trebali odupirati ovakvim stvarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije