Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKE IGRE

Tajni transkripti otkrivaju zašto je SAD maknuo ratne brodove i što je Njemačka tražila od Ukrajine

ukrajinski vojnici
Foto: Reuters/PIXSELL
25.02.2016.
u 13:30

Krim je bez otpora i uz prešutnu pomoć Zapada pao u ruke Rusima

Sjedinjene Države izmjestile su svoje ratne brodove iz Crnog mora tako da ne smetaju Rusiji neposredno prije aneksije Krima. Njemačka je zahtijevala i tražila od Ukrajine da ne ulazi u sukob s Rusijom i ne pruža otpor. Zapadne države, koje su se Memorandumom o uklanjanju ukrajinskog nuklearnog arsenala iz 1994. obvezale da će štititi Ukrajinu, odbile su pomoći toj državi pred Rusima. Najvažnije je to dio zapisnika sa sastanka ukrajinskog Nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu održanog 28. veljače 2014., a kojem je nazočio ukrajinski državni vrh, dan nakon što su proruske snage zauzele zgrade lokalne vlasti na Krimu. Transkripte sastanka objavili su neki ukrajinski mediji i oni pokazuju kako je Krim uz prešutno odobravanje Zapada pao u ruke Rusima. Na transkriptima je vidljiv službeni pečat i potpis, no njihovu autentičnost Duma nije još potvrdila.  

Sastankom je predsjedao tadašnji predsjednik Oleksandr Turčinov i sazvan je tjedan dana nakon što je bivši predsjednik Viktor Janukovič svrgnut s vlasti i dan nakon što su ruske specijalne nage zauzele zgrade lokalne vlasti na Krimu.

Turčinov je bio jedini član vijeća koji je htio objaviti ratno stanje i oduprijeti se Rusima, no njegovi su ga ministri i drugi nazočni, a među njima je bila i Julija Timošenko, upozorili da Ukrajina to ne može sama, a da joj Zapad neće pomoći.

- Nismo spremni za totalni rat. Trebamo vremena. trebamo pomoć. Trebamo jasnu i jaku reakciju iz svijeta, iz međunarodne zajednice. Bit ću iskren. Mi danas nemamo vojsku jer su je Janukovič i njegovi sistematski uništili - kazao je ministar obrane Ihor Tenjuh.

Dodao je kako bi mogao mobilizirati do 5000 ljudi. No i da Rusija upravo održava vojnu vježbe na istočnoj granici Ukrajine u kojoj sudjeluje 38 tisuća vojnika koji imaju podršku kopnenih, zračnih i pomorskih snaga.

- Nije to samo demonstracija moći, nego prava priprema za invaziju našeg teritorija - Tenjuh te dodao da ruski tenkovi mog do Kijeva doći u jednom danu.

Drugi su ministri rekli Turčinovu da ne očekuje da se stanovništvo na Krimu pobuni jer među njima preteže ruski sentiment. Julija Timošenko je pak kazala: - Znate li što će se dogoditi u zemlji ako ruski tenkovi i oklopnjaci dođu na ulice? Uzrokovat će masovnu paniku, a ljudi će masovno pobjeći iz zemlje.

Arsenij Jacenjuk, tadašnji premijer, također ustoličen dan ranije, kazao je predsjedniku da zemlja nema novaca za rat jer ga je Janukovičev režim pokrao.

- Blagajna nam je prazna - kazao je.

Jacenjuk je potom kazao "kako je šteta" što su Sjedinjene Države povukao svoja dva ratna broda iz Šeste flote stacioniranih u Crnom moru te da je predstavlja jasan znak o tome kakve su namjere Zapada.

Kad ga je predsjednik Turčinov izravno upitao znači li to da NATO boji pomoći na bilo koji način Ukrajini, premijer je rekao: "Naravno."  

- Ni jedna država, uključujući i one iz Memoranduma u Budimpešti, neće htjeti pomoći Ukrajini - kazao je premijer, ugovoru iz 1994. u kojem su Francuska, Velika Britanija i SAD obećale pomoći štiti Ukrajinu u zamjenu za ukrajinsko rješavanje nuklearnog arsenala: - Zapadne države ne žele konflikt s Rusijom u središtu Europe. Potpuno smo sami.

>> Veleposlanik Ukrajine pojasnio veleposlaniku Rusije 'zašto ne može doći na slavlje'

>> Moldavija vrije, scenarij sliči na onaj iz Ukrajine

Komentara 2

AZ
antonio_zg
14:27 25.02.2016.

Prije dvije godine sam komentirao stanje u Ukrajini. Pokupio hrpu minusa. Makar nejasno zbog cega. Kroz povijest dosad nebrojeno puta pokazalo se da ne mozes racunati na tudju pomoc; mozes uzeti samo zalogaj koji mozes prozvakati, koliko god nekad taj zalogaj bio teškog okusa. Pogotovo se to odnosi na situaciju kad očekuješ da će ti netko sa Zapada doći pomoći... Kao dijete povjeruješ priči o Europi kao bastionu zajednistva, slobode, meda i mlijeka i prilicno se grubo osvijestis. I sto sad, ista ekipa koja je predvodila demonstracije (počevši s Jacenjukom i Timošenko) su u startu odustali od bilo kakve borbe s Rusijom (što je razumno), ali da se zamažu oči narodu poslali su tisuće vojnika u smrt za nešto što su odmah znali da je izgubljeni slučaj, za nešto što su odmah znali da su izgublili ( po njihovim rijecima) da bi zasjeli na čelo okrnjene Ukrajine. I što sad; imaš rascijepanu zemlju koja se nikad nece ujediniti (Krim), imas pobunjeni dio zemlje bogat rudama koji ce biti drzava u drzavi i Imas unistenu ekonomiju koju ni carobnjak ne bi mogao dignuti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije