Naslovnica Vijesti Svijet

Dvije bitke koje su, kažu Rusi, Europu spasile od Hitlera

Obilježene 75. obljetnice dvije prekretnice u ratu – Bitke za Lenjingrad i Staljingrad
05. veljače 2018. u 08:24 28 komentara 6881 prikaza
OPSADA LENJINGRADA Putin je povodom 75. obljetnice slavne bitke nedavno obišao rekonstruirani prikaz bojišta u muzeju
Pogledajte galeriju 1/3

Rusija je tijekom proteklog vikenda proslavila 75. obljetnicu Bitke za Staljingrad, velike prekretnice u Drugom svjetskom ratu i simbolu ponosa i patriotizma koje Vladimir Putin želi utjeloviti u kampanji za svoj četvrti mandat.Vojni mimohod s oko 1500 vojnika, oklopnih vozila i zrakoplova održan je u Volgogradu, kako glasi sadašnje ime Staljingrada.

osigurao pobjedu Ovaj jezik je imao važnu ulogu u 2. svjetskom ratu! Nitko ga nije uspio dešifrirati

Patriotizam kao ideologija

Bitka za Staljingrad (od 23. kolovoza 1942. do 2. veljače 1943.), jedna je od najkrvavijih u povijesti s približno dva milijuna mrtvih, a promijenila je tijek rata u Sovjetskom Savezu, dotad posve demoraliziranom zbog nekoliko teških poraza.

Rusi je glorificiraju kao događaj koji je spasio Europu od nacizma.

Kad su odnosi Moskve i Zapada na najnižoj razini od Hladnog rata, ruskim vlastima “trebaju simboli” poput Bitke za Staljingrad “za promociju imidža zemlje koja je sposobna ostvariti podvige i pobijediti prije ili kasnije sve neprijatelje”, kazao je politički analitičar Konstantin Kalačev.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

OPSADA LENJINGRADA Putin je povodom 75. obljetnice slavne bitke nedavno obišao rekonstruirani prikaz bojišta u muzeju
1 / 12
Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu! Italija - 362 000 aktivnog osoblja, 586 tenkova i oko 750 zrakoplova Italiju stavlja u 10 najmoćnijih vojnih sila svijeta. 

“Patriotizam u Rusiji postao je praktički državna ideologija”, komentira politički analitičar Konstantin Kalačev.

Proslava 75. obljetnice pobjede u Staljingradu odvija se usred izborne kampanje za predsjedničke izbore koji će se održati 18. ožujka.

Putin niže putovanja kako bi se gotovo svakodnevno susretao s radnicima ili studentima. Već je 18. siječnja bio na svečanom obilježavanju 75. obljetnice prekida opsade Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburga. U opsadi Lenjingrada koja je trajala gotovo 900 dana od 1941.-1943. poginulo je između 600.000 i 1,5 milijuna osoba, po različitim procjenama.

ljudi Goran Gerovac Prevođenje cijelog svijeta na pobjedničku stranu da se vidi čija to majka crnu košulju pere

Šest puta godišnje Vologograd postaje Staljingrad

U Volgogradu, gradu s milijun stanovnika na obalama Volge, ruski predsjednik govorio je pred veteranima i položio cvijeće na Mamajev kurganu, strateškom brdu, poprištu strašnih bitki između sovjetskih i nacističkih postrojbi na kojem se danas nalazi spomen-područje i kip visok 85 metara.

Vojnici, oklopna vozila i tenkovi, među kojima legendarni T-34, ponekad zvan “najboljim tenkom na svijetu” i jedan od simbola sovjetske pobjede na Hitlerom, defilirali su širokim avenijama Volgograda.

Bitka za Staljingrad, pokrenuta u srpnju 1942., trajala je 164 dana i noći uz nemilosrdno njemačko bombardiranje iz zraka i nesmiljene ulične borbe.

I Hrvati u borbi

Drugog veljače 1943. kapitulirale su postrojbe njemačkog fedlmaršala Friedricha von Paulusa, opkoljene Crvenom armijom. Ta je predaja bila prva nacističke vojske od početka rata i izazvala je neviđeni Hitlerov bijes.

Ukupno je poginulo oko dva milijuna osoba sa svih strana, po službenim ruskim brojkama, a grad je ostao u ruševinama. Posve rekonstruiran po naredbi sovjetskih vlasti, Staljingrad je preimenovan u Volgograd 1961., osam godina nakon Staljinove smrti.

Na njemačkoj strani protiv Sovjetskog Saveza u boju za Staljingrad sudjelovale su talijanske, rumunjske, mađarske i postrojbe Nezavisne Države Hrvatske, kojima je zapovijedao Viktor Pavičić.

Ljudske kosti ŠOKANTNO OTKRIĆe Šetao kroz šumu i našao ljudske kosti iz Drugog svjetskog rata Andrija Pivčević, svjedok na suđenju Draži Mihailoviću Andrija Pivčević Svjedok na suđenju: Žrtve su 
u sudnici htjele linčovati Dražu Mihailovića Parada u Moskvi 76. GODIŠNJICA Velika vojna parada na Crvenom trgu
OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • DonQuijote:

    Kakva bitka za Lenjingrad? Bio u okruženju dvije godine, pola stanovništva poumiralo od gladi, to nije bitka, to je bilo mrcvarenje.

  • Gustirna:

    Da zidovi i staljin nisu pobili u sibirskim gulazima sve sto je bilo dobro ne bi hitler nikada ni napao rusiju...o tome treba pisati...

  • Tamna zvjezda:

    Hitler je umislio da je "veliki vojskovođa", da je posao prepustio svojim generalima, nikakva "Ruska zima" ne bi spriječila nijemce da zauzmu i Rusiju i čitav svijet u konačnici.