Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napeta atmosfera

Tajna obitelji iz Vukomerca: klan Zahirovića redovito puni stupce crne kronike

Vukomerec
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
18.09.2018.
u 09:40

Javio se i dio obitelji koji ne podržava nasilje te kaže da je Zahirovića u Zagrebu više od 400 i ne treba ih zbog incidenta sve etiketirati

Pucnjava kalašnjikovima uz školu, otmice, ucjene, zastrašivanja, reketarenja, napadi, pljačke... Nevjerojatni se događaji posljednjih dana vežu uz obitelj Zahirović, a detalji koji iz dana u dan izlaze na površinu šokiraju javnost s obzirom na to da većina donedavno nije ni čula za ovaj romski klan.

Preseljenje nije rješenje

Glava obitelji Zahirović bio je 60-godišnji Šerif koji je preminuo pretprošle nedjelje. Tada je počeo sukob Zahirovića sa susjednom obitelji Osmanović. Jedni su tvrdili da im drugi duguju novac pa su se međusobno optuživali za prijetnje, otmice i premlaćivanja, a cijela saga oko 4000 eura ukradene robe kulminirala je pucnjavom u Porečkoj ulici samo nekoliko minuta prije završetka škole.

Pogledajte video kako je Bandić izviždan u Vukomercu:

Iako je Šerifova udovica, 55-godišnja Sarajka Zahirović poznatija kao “Kraljica majka”, tvrdila da je njezina obitelj napadnuta te da oni nisu pucali s obzirom na to da nikakvog oružja u kući nemaju, obojica sinova Zahirović, Rasim i Kemal koji je poznatiji pod nadimkom Mišo, zbog incidenta su privedena. Također, nakon raspisane tjeralice priveden je i Senad Ahmetović, zet pokojnog Šerifa Zahirovića s podebljim dosjeom, i to zbog prijetnji te dovođenja u opasnost života i imovine.

– Iz naše se kuće nije pucalo, a Senad ni ne živi ovdje jer se njegov brak s mojom sestrom Vanesom raspao – i dalje ipak tvrdi Hazba Zahirović, jedna od kćeri pokojnog Šerifa, koja se i verbalno sukobila s prosvjednicima u Vukomercu dan nakon pucnjave. Tamošnji su građani, naime, tražili da se stane na kraj nelegalnim i opasnim radnjama obitelji zbog koje im je, kako su rekli, život pretvoren u pakao. Napeta atmosfera u Vukomercu ne popušta, interventna policija već danima hoda kvartom, a strasti nije uspio smiriti ni gradonačelnik Milan Bandić koji je izašao na teren.

Vukomerec
1/11

Zagrepčani zbog mlake reakcije na činjenicu da romski klanovi kalašnjikovima ratuju po Zagrebu prozivaju i Veljka Kajtazija, saborskog zastupnika romske manjine. On je, naime, neposredno nakon smrti Šerifa Zahirovića na svojoj web-stranici objavio poruku sućuti uz napomenu da će ovaj romski aktivist svima nedostajati. Također, objavio je njihovu zajedničku sliku, no nakon incidenta nije se oglasio, tek je nekoliko dana kasnije poslao službeno priopćenje.

– Ja surađujem sa svim Romima, stoga sam izrazio sućut obitelji Zahirović koju sam poznavao jednako kao ostale. A ovaj sam slučaj prepustio institucijama i mislim da je MUP dobro odradio posao – kaže Kajtazi koji smatra da je dobro reagirao.

– Ja sam preokupiran obvezama i bavim se raznim aktivnostima vezanim uz Rome, ne samo onim lošima, nego i onim dobrima – napominje Kajtazi te dodaje da treba skrenuti pozornost na činjenicu da u prošlotjednoj pucnjavi nisu traumatizirana samo djeca koja su u bila na nastavi u školi, nego i djeca koja su bila u kući po kojoj se pucalo. Iako su stanovnici Vukomerca tražili odlazak obitelji Zahirović, gradonačelnik Milan Bandić rekao je da o takvim mjerama nema govora, a da preseljenje nije način rješavanja problema smatra i Kajtazi. No čini se da su o toj ideji počeli razmišljati i sami Zahirovići koji tamo žive od 80-ih. Iako su rekli da je kuća u Vukomercu od 340 kvadrata, u kojoj je prijavljeno čak stotinjak osoba, njihova te da vole Zagreb, složili su se da je mržnja u kvartu izmakla kontroli.

Ubijen kroz prozor kuće

– Zato smo spremni otići ako nam se osigura druga kuća u Splitu – rekli su Zahirovići, na što su se odmah na noge digli Splićani. Oni kažu da dio te obitelji već živi u Splitu te da redovito pravi probleme, a u međuvremenu se pojavila informacija da je upravo Antonio Zahirović iz Splita vodio ilegalni hostel u Dubrovačkoj ulici gdje je početkom kolovoza metalnom šipkom pretučena britanska turistkinja Laura Denmar. Ona se, podsjetimo, pobunila protiv dodatnog plaćanja hostela koji je rezervirala, a za koji je naknadno shvatila da je ilegalan, pa ju je jedna od djelatnica napala. Turistički djelatnici u Splitu bune se jer ovakvi primjeri štete ugledu grada u svijetu, a zbog prljavštine i neljubaznosti prijavljivan je i još jedan hotel u vlasništvu Zahirovića, u Hrvojevoj ulici.

No afere s prezimenom Zahirović nisu novog vijeka, pa se tako uz njega veže i jedna od najpoznatijih mafijaških likvidacija iz 1990-ih godina kada je ubijen Omer Zahirović zvani Omerica. Ovaj akcijski triler tu ne staje pa su tako lani specijalci u središtu Zagreba navodno ganjali automatskim puškama njegova sina Rašida Zahirovića.

– Nasilje i pucnjavu mi ne podržavamo i slažemo se da one koji to rade treba sankcionirati. Mi bismo ih prvi zatvorili na 20 godina u zatvor. Ali nije zbog tuđih grijeha u redu etiketirati sve Zahiroviće. Nas u Zagrebu ima više od 400 i nismo svi isti – upozorava dio obitelji koji je iz straha zbog nedavnih događaja htio ostati anoniman.

Pogledajte video sukoba s prosvjednicima u Vukomercu:

Komentara 92

LU
lukovi
09:50 18.09.2018.

izgelda da samo U Hrvatskoj drzavi cigani nisu cigani hahahah

Avatar Grunf
Grunf
09:59 18.09.2018.

ma nije moguće,pa to su pošteni i čestiti romi

OL
OldybutGoldy
10:07 18.09.2018.

Da mi je samo znati odakle toliki novac, za kuću od 340 m² ili Porsche Cayenne???? Navodno truguju na placu sa starom robom, tko to vjeruje.... Osim toga, na 340 m² stanuje 100 osoba? Znaći za svaku osobu 3 m²??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije