Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tajlandska oporba spremna na "konačnu bitku" protiv vlade

23.11.2008.
u 11:16

Nekoliko tisuća tajlandskih prosvjednika okupilo se u nedjelju u Bangkoku demonstrirajući protiv aktualne vlade, uoči marša na parlament i početka, kako to zovu prosvjednici, "konačne bitke" nakon petomjesečne ulične kampanje čiji je krajnji cilj svrgavanje sadašnje vlasti, prenijele su agencije.

Prosvjednici koje predvodi Narodna alijansa za demokraciju (PAD), rano u ponedjeljak namjeravaju se okupiti pred zgradom parlamenta, gdje je policija već postavila barikade i kamione s vodenim topovima, prenosi Reuters.

"Ničega se ne bojim. Ne namjeravamo pognuti glave pred mračnim silama koje uništavaju našu zemlju", kazala je 48-godišnja Cat, poslovna žena i jedna od prosvjednica.

"Imam puno povjerenje u narod. Odlučni smo u namjeri da krenemo prema parlamentu", rekao je jedan od čelnika Narodnog saveza za demokraciju (PAD) i bivši guverner Bangkoka Chamlong Srimuang. Sličan prosvjed dogodio se u listopadu, kada su dvije osobe poginule, a više stotina ih je ranjeno, među kojima i puno policajaca. Ovaj je put policiji naređeno da koristi suzavac ili drugo "oružje" te da se brane samo štitovima, rekao je glasnogovornik vlade Nattawut Saikuar nakon sastanka s ministrima.

Lokalni mediji izvješćuju kako su prosvjednici odlučni u namjeri da spriječe održavanje jutarnje sjednice parlamenta u ponedjeljak. Zbog opasnosti od zauzimanja sjedišta njihove vlasti, ministri u vladi, od rujna su svoj privremeni ured premjestili na područje stare zračne luke.

Među članovima PAD-a su ugledni poslovni ljudi, bivši vojni časnici i pripadnici sindikata. Odlučni su u namjeri da nastave akciju sve dok je Somchai Wongsawat, kojega optužuju da je marioneta bivšeg, protjeranog čelnika Thaksina Shinawatre, njegova šogora, na premijerskom mjestu.

Vojni zapovjednik Anupong Paochinda imenovan je za nadzor prosvjeda u odsutnosti premijera Wongsawata koji sudjeluje u Azijsko-pacifičkom summitu u Peruu. Paochinda je izvijestio kako je u pripravnosti oko 3.000 vojnika koji bi trebali priteći u pomoć policiji u slučaju izbijanja većih nereda. Thaksina su s vlasti 2006. svrgnuli rojalistički genrali, optuživši ga u odsutnosti za korupciju.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije