Naslovnica Vijesti Hrvatska

Taje podatke o ubijenima jer političari žive od toga da se ne utvrde činjenice

N. Kandić: Za 3000-4000 žrtava teško će se utvrditi lokacija, dokazi su uništeni, a za 7000-8000 žrtava države imaju podatke, ali ih taje
23. ožujka 2017. u 21:15 15 komentara 3726 prikaza
 REKOM
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ubijeno je više od 125.000 ljudi u sukobima na bivšem području SFRJ, ali je samo za 35.000 slučajeva utvrđeno pod kojim okolnostima. Suočavanje s prošlošću prihvaćeno je “slijeva” i “zdesna”, ali po sistemu odabranih poglavlja koja se pojedinoj opciji čine važnima. Koncept zasnovan na činjenicama nitko zapravo ne prihvaća jer političari žive od toga da se činjenice ne mogu utvrditi. – Adut im je da se može javno govoriti o grobnicama i to koristiti kao prijetnju drugoj strani – kazao je Žarko Puhovski uime Koalicije za REKOM (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava na teritoriju nekadašnje SFRJ) na konferenciji za novinnare.

– Nismo za jednu istinu, ni za kakve službene istine, nego za činjenice, ali to vlasti trebaju odraditi – rekla je Nataša Kandić iz beogradskog Fonda za humanitarno pravo. Procjenjuje da će se za 3000-4000 žrtava teško utvrditi lokacija i okolnosti smrti jer su dokazi uništeni, a misli da za 7000-8000 žrtava podaci postoje u raznim državnim službama. Taje se jer možda govore o korištenju nekih objekata i tajnih mjesta zločina, poput Perućačkog jezera gdje je, kaže, potopljeno stotinjak tijela Albanaca.

– S jedne strane se pretpostavlja da u Srbiji postoji dokumentacija o ubijenim Hrvatima, a s druge se ne ekshumiraju poznate lokacije – istaknula je Vesna Teršelič iz Documente, ustvrdivši da političari drže građane u zatočeništvu nedovršenih ratova. U BiH se zbog takvih stvari prošlost otvara kao Pandorina kutija, kazao je Dino Mustafić.      

>> Plenković: 'Moramo se suočiti s otvorenim pitanjima o nedemokratskim režimima od II. svjetskog rata do neovisnosti'

>> Povjerenstvo za prošlost: Omejec, Lučić, Nazor, Ančić... Klasić odbio

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • misho32:

  kakav legimitet ima taj Puhovski i ta Vesna Teršelić da predstavljju Hrvatsku u toj komisiji kad su dakazani falsifikatori koji su multiplicirali zločine Hrvata i glavna im je zadača okriviti za zločine jednako sve strane , iako su Srbi počinili ... prikaži još!i preko 90 % svih zločina u ovm ratu.

 • BEASY:

  Do kada ćemo trpjeti razne fukare poput Teršelićke,Pusića i Puhovskog......................?

 • Avatar lvan12
  lvan12:

  Treba zabraniti financiranje svih NGO koji se bave politiziranjem a financiraju se izvana...