Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Špekulacija

Što manje vremena do 29. ožujka, to je bliža odgoda Brexita

Britanska premijerka Theresa May iskoristila je i skup u Egiptu da razgovara o Brexitu, između ostalih, i s Jean-Claudeom Junckerom
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
1/3
26.02.2019.
u 12:05

May je kancelarki Merkel u Egiptu kazala da neće tražiti produljenje roka za Brexit

Što je manje vremena preostalo do 29. ožujka, to su veći izgledi za produljenje roka za izlazak Velike Britanije iz Europske unije – poručio je jučer predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon sastanka s britanskom premijerkom Theresom May na marginama europsko-arapskog summita u egipatskom Sharm al-Sheikhu.

– Ja vjerujem da je produljenje racionalno rješenje u situaciji u kojoj se sada nalazimo. Ali premijerka May još vjeruje da može izbjeći taj scenarij – rekao je Tusk.

Ostale dvije mogućnosti

A situacija u kojoj se nalazi Brexit takva je da je svima jasno kako u britanskom parlamentu u Westminsteru ne postoji većina koja bi prihvatila ispregovarani sporazum o izlasku, a ako nema većine za ratifikaciju, onda, kako je rekao i Tusk, postoje samo dvije mogućnosti: ili kaotičan Brexit 29. ožujka bez ikakvog sporazuma o izlasku ili produljenje roka.

Britanska premijerka Theresa May iskoristila je i skup u Egiptu da razgovara o Brexitu, između ostalih, i s Jean-Claudeom Junckerom
1/5

Premijerka May u Egiptu je razgovarala o Brexitu i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja ju je pitala hoće li zatražiti produljenje roka za Brexit, na što joj je May odgovorila da neće. I na press-konferenciji nakon svih tih razgovora u Sharm el-Sheikhu britanska je premijerka ponavljala tvrdnju da je dogovor “nadohvat ruke” i da se može ratificirati na vrijeme kako bi se Brexit dogodio 29. ožujka. Karikaturist londonskog Timesa, inače, jučer portretira Theresu May kao izgubljenu u pustinji i uvjerenu da će pronaći tu fatamorganu koja joj se pričinja.

List Guardian citira neimenovane izvore iz EU koji kažu da, ako dođe do produljenja, Brexit može biti odgođen za dvije godine. Mnogi spekuliraju da bi, u slučaju produljenja, bio odgođen za nekoliko mjeseci, ali ovaj izvor tvrdi da EU nije zainteresiran za kratku odgodu, već za dugu, dvogodišnju, jer će tada biti dovoljno vremena da se ispregovara budući trgovinski odnos između UK-a i EU, čime će sporni irski zaštitni mehanizam (backstop) postati suvišan. Podsjetimo, taj mehanizam najviše smeta britanskim političarima koji zbog toga ne žele ratificirati ispregovarani sporazum, a ostatak EU ne želi pregovarati o njegovu brisanju ili ublažavanju.

Glasanje 12. ožujka

Osim s Tuskom i Merkel, May je u Egiptu razgovarala i s premijerima Irske, Nizozemske i Italije te predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Britanska premijerka pomaknula je na 12. ožujka, samo 17 dana prije očekivanog datuma Brexita, novo glasanje u parlamentu o sporazumu, koji je već jednom odbačen dvotrećinskom većinom, što je bio povijesni poraz za njezinu vladu, ali nije označio njezin kraj. Sljedeći summit EU, na kojemu bi se bilo kakav novi element morao blagosloviti, održava se 21. i 22. ožujka, samo tjedan dana prije Brexita.

VIDEO Protivnici Brexita slave odluku Parlamenta:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije