Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Talijanski mediji

Syriza navodno želi Grčku izvan NATO-a

Syriza
Foto: Reuters/PIXSELL
09.02.2015.
u 13:00

Među ključnim NATO-bazama u južnoj Europi svakako je i ona u Baia di Suda na zapadnom dijelu grčkog otoka Krete

Izlazak Grčke iz NATO-a predviđen je u programu stranke Syriza grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, napisao je talijanski list Il Giornale u vlasništvu Paola Berlusconija, brata bivšeg premijera Silvija.

– To apsolutno nije točno – kazao mi je grčki novinar Teodoro Andreadis, koji je razgovarao s Tsiprasom i u Italiji upravo objavio knjigu intervjua s novim grčkim premijerom, „Alexis Tsipras, moja ljevica“.

List Giornale piše kako zapravo posljednje četiri točke programa (od 37. do 40.) predviđaju isključenje Grčke iz međunarodnih operacija, ukidanje vojnih baza na grčkome tlu, izlazak iz Atlantskog pakta, prestanak suradnje s Izraelom te stvaranje novog sporazuma s Turskom. Tsipras nije do sada govorio o tim točkama programa njegove ljevičarske stranke. Njihova realizacija značila bi, prema mišljenju list Giornale, „potpuni prekid s proatlantskom tradicijom Atene“.

Među ključnim NATO-bazama u južnoj Europi svakako je i ona u Baia di Suda na zapadnom dijelu grčkog otoka Krete. U središtu je Sredozemlja i prema tome strategijski vrlo važna. Na sjeveru Krete je još jedna važna vojna struktura, odnosno raketni poligon NAMFI (Nato missile firing installation) koji članice Atlantskog pakta koriste za testiranje raketnog obrambenog sustava kao što su Patriot i Hawk.

Evo što, prema pisanju lista Giornale, predviđa program Syrize: 37. točka: izlazak grčkih vojnika iz Afganistana i s Balkana kako ni jedan vojnik ne bi bio izvan grčkih granica. 38. točka: Ukidanje sporazuma o vojnoj suradnji s Izraelom i potpora stvaranju palestinske države unutar granica iz 1967. godine. 39. točka: Pregovori za stabilan sporazum s Turskom. 40. točka: Zatvoriti sve strane baze u Grčkoj i izaći iz NATO-a.

Talijanski list postavlja i pitanje hoće li prijetnjom izlaska iz NATO-a Tsipras trgovati i u pregovorima oko grčkog duga.

No, ni jedan drugi talijanski list nije pisao o tom navodnom programu Syrize.

Razgovarao sam s Teodorom Andreadisom, koji je pozivan i u talijanske tv-postaje komentirati događanja u Grčkoj te je potvrdio kako u programu Syrize nema spomena o izlasku Grčke iz NATO-pakta.

„Novi ministar vanjskih poslova, Nikos Kotzias, izjavio je kako ne postoji takva pretpostavka“, kaže Teodoro Andreadis i naglašava kako u izbornom programu Syrize nije nigdje napisano da se želi izaći iz Atlantskog saveza te kako tu mogućnost nije iznio ni Tsipras ni nitko iz njegove vlada. Tsipras je sinoć u parlamentu u Ateni iznio program vlade i nije spomenuo izlazak iz NATO-a, kaže nam Teodoro Andreadis.

Giornale je, inače, poznat i po insinuiranju zavjera.

>> 'Grčka želi, ali ne može servisirati svoje ogromne dugove'

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Zizou10
Zizou10
14:02 09.02.2015.

Ovo je najpametniji potez grčke unutar zadnjih 20 godina.. Treba samo slijediti islandski model i garantiran je izlazak iz krize i ostanak van nje.. dakle raditi sve kontra prijedloga mmf-a svjetske banke, vijeća EU..

Avatar earlgray
earlgray
13:48 09.02.2015.

kad si vec kod grcke, jos napisi da je Cipar vec ponudio Rusima bazu

KI
Kissinger
15:35 09.02.2015.

zašto nebi pokušao trgovati.njegovi predhodnici zadužili zemlju za 320 milijardi dolara,štoo konačnici znači da su se samo guzili eu-birokratima,tzv-bankama i anglo amerima.bože gdje je ta lova?geostrateški položaj grčke je neprocijenjiv za angloamere i tzv. NATO-savez.moraće odriješiti kesu inače baj-baj NATO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije