Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozadina akronima

Kolindin nadimak Swambo – Ona koju se mora slušati

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
28.02.2015.
u 18:46

Danas će se tu i tamo u razgovoru u engleskom govornom području čuti ta riječ, no mnogo se češće koristi na forumima, posebice vojnima - sleng je to koji, poput našeg izraza “bolja polovica”, znači jednostavno “supruga”

Kad su predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u Bruxellesu kolege iz NATO-a prozvali SWAMBO (She who always must be obeyed – ona koju se uvijek mora slušati), vjerojatno mnogi od njih nisu bili svjesni bogate kulturološke pozadine tog akronima. Danas će se tu i tamo u razgovoru u engleskom govornom području čuti ta riječ, no mnogo se češće koristi na forumima, posebice vojnima - sleng je to koji, poput našeg izraza “bolja polovica”, znači jednostavno “supruga”.

U sleng je ušla iz pop-kulture. Izuzetnu popularnost u Britaniji polovinom prošlog stoljeća uživao je živopisni lik postarijeg, vještog odvjetnika Horacea Rumpolea, kojega je stvorio John Mortimer. Pisao je on i druga djela, no ništa nije moglo nadmašiti popularnost Rumpolea, posebice kad su njegovi doživljaji 80-ih godina pretvoreni u TV serijal te je publika iz tjedna u tjedan slušala kako odvjetnik svoju suprugu zove SWAMBO.

No Mortimer je inspiraciju za termin SWAMBO pak pronašao u romanu sunarodnjaka Henryja Ridera Haggarda iz 1886. pod nazivom “Ona - povijest jedne pustolovine”. Riječ je o klasiku fantasy književnosti, začetniku podžanra o izgubljenim svjetovima u kojem Haggard otkriva afričko imaginarno kraljevstvo kojim vlada žena – SWAMBO, svemoćna bjeloputa kraljica Ayesha. Koncept moćne kraljice utjecao je i na Carla Gustava Junga pri stvaranju teorije arhetipova “anime” – praslike žene u muškarcu.

No etnolozi su zaista pronašli afričko pleme kojim vlada SWAMBO ili “Kišna kraljica”. Riječ je o narodu Balobedu iz Limpopo Province u južnoj Africi gdje se vladavina prenosi s majke na kćer. Balobedu danas nemaju kraljicu – posljednja je bila Makobo Constance Modjadji VI., koja je preminula 2005.

>> Predsjednica: Hrvatska mora bolje iskoristiti svoje članstvo u EU

Komentara 56

DH
dalibor.hren
19:10 28.02.2015.

Napišite nadimke svih ministara i saborskih zastupnika. Štakorookog poštedite!

ŠT
Štrokalj
23:18 28.02.2015.

Prije bi rekal She Who Always Must Obey

Avatar rajetin
rajetin
02:41 01.03.2015.

Swambo pleše mambo, dok čačača vodi kućanstvo, a raja puši li puši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije