Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kolindin nadimak Swambo – Ona koju se mora slušati

Danas će se tu i tamo u razgovoru u engleskom govornom području čuti ta riječ, no mnogo se češće koristi na forumima, posebice vojnima - sleng je to koji, poput našeg izraza “bolja polovica”, znači jednostavno “supruga”
28. veljače 2015. u 18:46 56 komentara 7526 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Kad su predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u Bruxellesu kolege iz NATO-a prozvali SWAMBO (She who always must be obeyed – ona koju se uvijek mora slušati), vjerojatno mnogi od njih nisu bili svjesni bogate kulturološke pozadine tog akronima. Danas će se tu i tamo u razgovoru u engleskom govornom području čuti ta riječ, no mnogo se češće koristi na forumima, posebice vojnima - sleng je to koji, poput našeg izraza “bolja polovica”, znači jednostavno “supruga”.

U sleng je ušla iz pop-kulture. Izuzetnu popularnost u Britaniji polovinom prošlog stoljeća uživao je živopisni lik postarijeg, vještog odvjetnika Horacea Rumpolea, kojega je stvorio John Mortimer. Pisao je on i druga djela, no ništa nije moglo nadmašiti popularnost Rumpolea, posebice kad su njegovi doživljaji 80-ih godina pretvoreni u TV serijal te je publika iz tjedna u tjedan slušala kako odvjetnik svoju suprugu zove SWAMBO.

No Mortimer je inspiraciju za termin SWAMBO pak pronašao u romanu sunarodnjaka Henryja Ridera Haggarda iz 1886. pod nazivom “Ona - povijest jedne pustolovine”. Riječ je o klasiku fantasy književnosti, začetniku podžanra o izgubljenim svjetovima u kojem Haggard otkriva afričko imaginarno kraljevstvo kojim vlada žena – SWAMBO, svemoćna bjeloputa kraljica Ayesha. Koncept moćne kraljice utjecao je i na Carla Gustava Junga pri stvaranju teorije arhetipova “anime” – praslike žene u muškarcu.

No etnolozi su zaista pronašli afričko pleme kojim vlada SWAMBO ili “Kišna kraljica”. Riječ je o narodu Balobedu iz Limpopo Province u južnoj Africi gdje se vladavina prenosi s majke na kćer. Balobedu danas nemaju kraljicu – posljednja je bila Makobo Constance Modjadji VI., koja je preminula 2005.

>> Predsjednica: Hrvatska mora bolje iskoristiti svoje članstvo u EU

IZIDOR PELAJIĆ
Poznati hrvatski meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na dan izbora
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
 • dalibor.hren:

  Napišite nadimke svih ministara i saborskih zastupnika. Štakorookog poštedite!

 • Štrokalj:

  Prije bi rekal She Who Always Must Obey

 • Avatar rajetin
  rajetin:

  Swambo pleše mambo, dok čačača vodi kućanstvo, a raja puši li puši.