Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐU PRVIMA POSLAO TELEGRAM

Što je Putin poručio Trumpu u brzoj čestitki

Vladimir Putin
Foto: Reuters
1/6
09.11.2016.
u 10:40

– Kako bismo poboljšali odnose, SAD se treba ponašati kao jednaki partner i poštovati ruske interese umjesto da nam uvjetuje – kazao je Putin u listopadu

Svjetski lideri uputili su čestitke novom predsjedniku Amerike Donaldu Trumpu. Među prvima se oglasio Vladimir Putin, uputivši telegram u kojem navodi da se nada kako će zajedničkim snagama poboljšati odnose između SAD-a i Rusije.

Spomenuo je da želi riješiti goruća pitanja koja su dio internacionalne agende. Predsjednik Rusije nada se djelotvornom odgovoru na izazove od globalne sigurnosti, kako navodi RT. Putin je naglasio da izgradnja konstruktivnog dijaloga između Washingtona i Moskve treba biti temeljena na vrijednostima jednakosti, međusobnog poštovanja i interesa za građane dvije svjetske velesile.

– Kako bismo poboljšali odnose, SAD se treba ponašati kao jednaki partner i poštovati ruske interese umjesto da nam uvjetuje – kazao je Putin u listopadu. Podsjetimo, Rusija je optuživana da podržava pobjedu Donalda Trumpa na američkim izborima. Smatrali su da bi njegova pobjeda donijela bolju vjerojatnost dogovora s Rusijom u vezi stanja u Siriji.

Foto: REUTERS

Foto: Reuters

Čestitke iz cijelog svijeta

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen Trumpovu pobjedu smatra velikim šokom. Tvrdi da rezultat izbora nije glas za njega, već protiv Washingtona i trenutnog establišmenta. Vjeruje da će u budućnosti Trump preispitati kako Europljani pridonose NATO-u, kako piše Reuters.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi jedini je arapski vođa koji se u prošlosti susreo s Trumpom te mu je uputio čestitke. Sisi je već ranije podržao saveznika Egipta - Rusiju. – Za vrijeme Trumpove administracije SAD će biti, ne samo naš saveznik već i odan prijatelj na koji će Egipat moći računati – kazao je u rujnu.

Glasnogovornik egipatskog Ministarstva vanjskih poslova, Ahmed Abu Zeid kazao je da je njihova zemlja spremna surađivati s Trumpom, kako navodi Guardian.

Čestitke je uputio i premijer Indije Narendra Modi te glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova. – Surađivat ćemo s predsjednikom SAD-a kako bismo osigurali stabilan i miran razvoj bilateralnih odnosa koji će pogodovati narodu obaju zemalja, ali i ostatku svijeta – kazao je Lu Kang.

>> Donald Trump izabran za američkog predsjednika! Trijumfirao je u svim ključnim državama i šokirao demokrate, zabilježeni manji prosvjedi u nekim gradovima

Komentara 4

DU
Deleted user
11:06 09.11.2016.

Putin se rugao šteti koju su namjeli američkom političko sistemu. Trump-ova pobjeda je Pirova jer već sutra će Hilary kao prava ljevičarka osporiti njegovu pobjedu

DU
Deleted user
14:15 09.11.2016.

Bez obzira što govorio, Donald Trump će morati zastupati američke interese, kao i svi dosadašnji američki predsjednici. A interes je Amerike ovladati onim par preostalih zemalja nad kojima USA još nema kontrolu. Interes je Amerike , tim zemljama "pokloniti demokraciju"" onako kako su poklonili Afganistanu, Iraku, Libiji i kako trenutačno poklanjaju Siriji. Stoga ne vjerujem u znatniju promjenu odnosa prema Rusiji, ukoliko Trump nije došao do zaključka, kako bi daljnje zaoštravanje odnosa sa Rusijim bilo štetno po Ameriku.

SJ
Sve je uzalud
18:16 09.11.2016.

..............davaj Putin davaj.........skončaj nakaradnij kapitaljizm..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije