Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI ZA PAMĆENJE

20 nevjerojatnih svjetskih rekorda koje drže Hrvati

Rekordi
Foto: PIXSELL
20.10.2017.
u 18:20

Puno slave i ništa novca, opisuje efekte ulaska u Guinnessovu knjigu rekorda Đuka Siroglavić

Biti najbolji na svijetu? Pa tko to ne bi poželio! S obzirom na neveliku populaciju od svega četiri milijuna, u tome je uspjelo iznadprosječno puno Hrvata. Ovom prilikom nećemo brojiti sportska zlata ili znanstvena dostignuća, već nevjerojatna, zanimljiva, neobična, luckasta ili posve luda postignuća, koja svoje mjesto nalaze u slavnoj Guinnessovoj knjizi.

Ovaj pregled svjetskih rekorda, koji uključuje i prirodne fenomene, prvi je put objavila pivarska tvrtka Guinness 1955., a danas se izdaje na 20-ak jezika u stotinjak zemalja. Dio ovog zanimljivog štiva prije točno deset godina postao je, uz nekoliko desetaka drugih Hrvata, i Đuka Siroglavić. U Guinnessovu knjigu ovaj je umirovljeni branitelj, slikar i humanitarac ušao svojom slikom “Val” dugom čak šest kilometara i sto metara. Danas je od najveće slike na svijetu ostala tek trećina.

– Ostalo sam podijelio i prodao za humanitarne svrhe – kaže Đuka i otkriva da se Guinnessova knjiga dogodila bez velike pripreme. – Imao sam ideju, pomogao mi je Jako Andabak, pojavili su neki sponzori i tako...

Postaneš poznat, vijest je prevedena na 50-ak jezika, prenijelo ju je 1800 portala, s ponudama su mi se javili Rai Uno i Turci, koji su htjeli sliku od 300 kvadrata, ali sve to bez naknade.

Dobijete nešto slave, ali ne i novca. Ne, Guinness mi nije promijenio život – veli Đuka.

Rekordi
1/19

 

Komentara 25

KE
kenedy
18:38 20.10.2017.

zaboravili ste spomenuti korupciju...i tu smo svjetski prvaci...

BE
beitsche
20:22 20.10.2017.

Imamo i novinare i komunjare koji nigdje nemogu.beskorisnu robu niko ne treba niti zeli.

ZZ
zzz
19:26 20.10.2017.

Zanimljiv članak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije