Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

20 nevjerojatnih svjetskih rekorda koje drže Hrvati

Puno slave i ništa novca, opisuje efekte ulaska u Guinnessovu knjigu rekorda Đuka Siroglavić
20. listopada 2017. u 18:20 25 komentara 33239 prikaza
Rekordi
Foto: PIXSELL

Biti najbolji na svijetu? Pa tko to ne bi poželio! S obzirom na neveliku populaciju od svega četiri milijuna, u tome je uspjelo iznadprosječno puno Hrvata. Ovom prilikom nećemo brojiti sportska zlata ili znanstvena dostignuća, već nevjerojatna, zanimljiva, neobična, luckasta ili posve luda postignuća, koja svoje mjesto nalaze u slavnoj Guinnessovoj knjizi.

Okupljanje Ivana na Kupresu Na Kupresu Thompsonov koncert na službenoj stranici Guinnessovih rekorda

Ovaj pregled svjetskih rekorda, koji uključuje i prirodne fenomene, prvi je put objavila pivarska tvrtka Guinness 1955., a danas se izdaje na 20-ak jezika u stotinjak zemalja. Dio ovog zanimljivog štiva prije točno deset godina postao je, uz nekoliko desetaka drugih Hrvata, i Đuka Siroglavić. U Guinnessovu knjigu ovaj je umirovljeni branitelj, slikar i humanitarac ušao svojom slikom “Val” dugom čak šest kilometara i sto metara. Danas je od najveće slike na svijetu ostala tek trećina.

– Ostalo sam podijelio i prodao za humanitarne svrhe – kaže Đuka i otkriva da se Guinnessova knjiga dogodila bez velike pripreme. – Imao sam ideju, pomogao mi je Jako Andabak, pojavili su neki sponzori i tako...

Postaneš poznat, vijest je prevedena na 50-ak jezika, prenijelo ju je 1800 portala, s ponudama su mi se javili Rai Uno i Turci, koji su htjeli sliku od 300 kvadrata, ali sve to bez naknade.

Dobijete nešto slave, ali ne i novca. Ne, Guinness mi nije promijenio život – veli Đuka.

Rekordi
1 / 19
1. ŠTRUDLA OD KILOMETAR I POL - Ne zna se koliko je trajalo dok su je zamijesili i napunili jabukama i grožđicama, ali samo za postavljanje 3078 štrudli na 350 stolova trebalo je sat i pol. Najduža linija štrudli, od 1479,38 metara, završila je, dakako, u Guinnessovoj knjizi rekorda. Događaj se, kako je ovih dana podsjetio portal Croatiaweek, zbio početkom rujna 2015. u ozaljskom kraju, točnije u Jaškovu.
alkohol, gin tonic, berlin, bar gdje se nalazimo Koliko Hrvati piju? Novo istraživanje neke bi moglo iznenaditi vaga kako živimo? Muškarci u Japanu teže u prosjeku 61 kg, a žene 51. Evo koliko su teški Hrvati i Hrvatice Obitelj za stolom istraživanje pokazalo Vegetarijanci ili mesožderi? Evo što gotovo svi Hrvati vole jesti...

 

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • kenedy:

    zaboravili ste spomenuti korupciju...i tu smo svjetski prvaci...

  • beitsche:

    Imamo i novinare i komunjare koji nigdje nemogu.beskorisnu robu niko ne treba niti zeli.

  • zzz:

    Zanimljiv članak.