Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolsonarovi pristaše

Svjetski čelnici se zgražaju napadom desničara na brazilske institucije: To se ne može tolerirati

FILE PHOTO: Supporters of Brazil's former President Jair Bolsonaro demonstrate against President Luiz Inacio Lula da Silva, in Brasilia
Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS
1/7
09.01.2023.
u 14:57

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da su "nasilni napadi na demokratske institucije napad na demokraciju koji se ne može tolerirati" i da Berlin "stoji uz predsjednika Lulu i Brazilce".

Napad tisuća pristaša desničarskog bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara na brazilski Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču šokirao je i zgrozio svjetske čelnike. Pristaše odbijaju priznati Bolsonarov poraz na nedavnim izborima, a bivši predsjednik nikada nije javno priznao da je izgubio.

Indijski premijer Narendra Modi napisao je da je "duboko zabrinut zbog vijesti o neredima i vandalizmu" u tvitu upućenom Bolsonarovom nasljedniku, ljevičaru Luizu Inaciju Luli da Silvi.

"Demokratske tradicije svi moraju poštovati. Pružamo punu podršku brazilskim vlastima", napisao je Modi.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da su "nasilni napadi na demokratske institucije napad na demokraciju koji se ne može tolerirati" i da Berlin "stoji uz predsjednika Lulu i Brazilce".

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen osudila je na Twitteru "napad na demokraciju u Brazilu", a predsjednik Europskog vijeća Charles Michel napisao je da su Lulu "demokratski izabrali milijuni Brazilaca putem poštenih i slobodnih izbora" i da ima punu potporu EU-a. 

FILE PHOTO: Supporters of Brazil's former President Jair Bolsonaro demonstrate against President Luiz Inacio Lula da Silva, in Brasilia
1/29

 

Tijekom nereda u Brasiliji, pristaše Bolsonara upali su u zgradu Kongresa nakon što su probili barikade, popeli se na krov i razbili prozore. Potom su svoj bijes usmjerili na obližnji Vrhovni sud i Palacio do Planalto, ured predsjednika. Sigurnosnim snagama trebalo je nekoliko sati da vrate kontrolu nad područjem. Lula je potpisao dekret o saveznoj intervenciji, čime je omogućio vladi da preuzme odgovornost za javnu sigurnost u Brasiliji, "kao odgovor na terorističke aktivnosti", priopćilo je ministarstvo pravosuđa.

Stotine ljudi je uhićeno, pišu mediji. Bolsonaro je u nedjelju navečer tvitao da su "mirni, zakoniti prosvjedi dio demokracije".  

"Međutim, uništavanja i invazije javnih zgrada poput ovih danas, kao i one koje je prakticirala ljevica 2013. i 2017., izmiču pravilu", napisao je bivši predsjednik. 

Od Meksika do Čilea, latinoamerički lideri osudili su napade i zauzeli se za Lulu, 77-godišnju ljevičarsku ikonu, koji je prisegnuo za treći predsjednički mandat ovog mjeseca.

Meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador nazvao je nerede "prijekornima i antidemokratskima" i naglasio da Lula ima "potporu progresivnih snaga svoje zemlje, Meksika, Amerike i svijeta".

"Moja bezuvjetna podrška i potpora argentinskog naroda Luli protiv ovog pokušaja državnog udara", tvitao je argentinski predsjednik Alberto Fernandez. 

Čileanski predsjednik Gabriel Borić opisao je nerede "kukavičkim i podlim napadom na demokraciju". Upadima u brazilske institucije zgroženi su i Kuba, Urugvaj i Bolivija. 

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
15:44 09.01.2023.

Na sljedećim izborima glasati za sanadera brazil je pokazao da se nakon što budeš osuđen da si lopov ipak možeš vratiti na vlast

GI
gira
15:13 09.01.2023.

lu la, globo gnjida, izvučen iz zatvora i instaliran za predsjednika krađom izbora. to kao da je sanader izvučen iz zatvora i postao predsjednik.

TO
Torcida80
16:08 09.01.2023.

Svjetski mediji su sve livo orjentirani” tolerantni” i woke orjentirani. Svi su u službi mega korporacija di promoviraju parade ponosa i multikulturizam , a protiv obitelji i domoljublja. Takvi su i hrvatski danas, nažalost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije