Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobjašnjeno

Svjetlosne spirale na nebu uznemirile tisuće Norvežana

'Svjetlo1 Jan-Petter1'
Foto: ' '
1/5
09.12.2009.
u 19:49

U događaju koji je trajao otprilike 3,5 minuta najprije se sa zemlje dizao plavičasti spiralni snop, a potom je na nebu zasvijetlila bijela spirala koja je širila valove svjetla.

Tisuće Norvežana na sjeveru zemlje jučer je oko 7.50 sati, iako međusobno udaljene stotinama kilometara, uznemirila neobična svjetlosna pojava na nebu. Užarili su se telefoni meteoroloških i geofizičkih službi, ali nitko nije uspio suvislo obrazložiti što su vidjeli.

Događaj je trajao otprilike tri i pol minute, a većina se slaže da je počeo uspinjanjem plavičastog svjetla sa zemlje prema nebu. Isprva je izgledalo poput polarne aurore. U trenutku je vrh plavoga spiralnog snopa zabljesnuo bijelim svjetlom te su se iz toga novoga izvora svjetlosti u krug počeli “odmotavati” i preko neba spiralno širiti bijeli svjetlosni valovi, poput krugova na površini vode kada netko baci kamen. Na kraju je sve izblijedjelo.

Televizijska postaja VG Nett prenosi petnaestak fotografija i amaterski video uz desetke svjedočenja, od zapadne obale pa sve do granice sa Švedskom u sjevernoj pokrajini Finmark. Jedino obrazloženje bilo je da su to možda vojni pokusi za lociranje satelita. Rusi to opovrgavaju.

Komentara 20

AG
Agramer198
20:42 09.12.2009.

pa ok,jedno je baterijska lampa,al ovo je ipak PUUUNO veće ak se vidi na par stotina kilometara.

AG
Agramer198
20:46 09.12.2009.

i vele da izblijedjelo, a ne ugasilo se.. Mislim ak dela na žarulju kaj ne bi onda trebalo odmah se zgasit, a ne postupno nestajat..

OB
-obrisani-
20:42 09.12.2009.

i još nešto obratite pažnju na svjetlosnu zraku koja ide od reflektora!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije