Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČINI

Svjedok na suđenju Vasiljkoviću: Vidio sam ubojstvo civila i njemačkog novinara, djeca su protjerana iz kuća...

vasiljković
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
02.02.2017.
u 14:14

Posebno ga je, kaže, pogodio trenutak kada su za vrijeme žestokog napada po kućama malena djeca bježala po dvorištu želeći se sakriti i sačuvati život

Blaženko Prajdić iz mjesta Jukinac kod Petrinje u četvrtak je na splitskom Županijskom sudu, na suđenju Draganu Vasiljkoviću poznatijem kao kapetan Dragan optuženom za ratni zločin, svjedočio o napadu na to mjesto u ljeto 1991., kada je kroz prozor kuće, kako je rekao, vidio ubojstvo sumještanina i njemačkog novinara koji je ubijen iz snajpera.

Opisao je da je na dan napada ujutro iz pravca Petrinje u Jukinac ušla kolona od petnaestak kamiona i oklopnjaka, a već sat kasnije započela je rafalna pucnjava. Sve je to promatrao s prozora svoje kuće, pa je tako vidio i trenutak u kojem je pogođena štala, zatim susjedova, pa stričeva kuća, ali i ostale obiteljske kuće u nizu.

Sve ga je to šokiralo, no najviše kada je vidio ubojstvo svog susjeda Nikole Regića.

"Najžešći napad trajao je do 12.30 sati. Obrana Jukinca nije bila organizirana, a posebno nije bilo moguće suprotstaviti se tenkovima. Nikola je ubijen oko 18 sati, pogođen je iz tenka i to iz mitraljeza koji je bio na kupoli tenka. Vidio sam i vozilo na kojem je pisalo 'PRESS'. Pucalo se i po njemu, te sam poslije čuo da je u tom vozilu ubijen njemački novinar", ispričao je Prajdić čije je svjedočenje često prekidano zbog plača.

Posebno ga je, kaže, pogodio trenutak kada su za vrijeme žestokog napada po kućama malena djeca bježala po dvorištu želeći se sakriti i sačuvati život. Dvadesetak mještana, među kojima je bio i on, na kraju dana zajedno su s djecom i ženama bježala kroz polja kukuruza, no to neprijatelja nije spriječilo da i dalje puca po njima.

"Vidio sam susjedovu kuću da gori. Bojao sam se vratiti i pokušati je ugasiti da me ne bi ubili", rekao je Prajdić.

Njegov susjed Ivica Prajdić također je na dan napada vidio da u mjesto ulaze kamioni i oklopnjaci, a tijekom napada njegova je kuća prva pogođena i izrešetana. Kazao je da u Jukincu nije vidio kapetana Dragana, ali da u to vrijeme nije ni znao za njega.

Za vrijeme napada bio je skriven ispod stuba svoje kuće, svjedočio je trenutku kad je pogođeno policijsko i novinarsko vozilo, a poslije je čuo da je tom prilikom ubijen njemački novinar.

Dragan Vasiljković optužen je da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Uz to ga se tereti i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, na sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i za njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo je natjerano u bijeg, pljačkana je imovina te su ubijeni i ranjeni civili, od kojih i jedan strani novinar.

Suđenje se nastavlja 7. veljače.

>> Tomislav Nikolić: Dragan Vasiljković ima pravo na pravnu pomoć Srbije

Komentara 4

ST
STOJKOVIC1958
15:50 13.03.2017.

Ajde nemojte tu lagati na čovjeka, ako je kriv, onda je kriv, ako nije nemojte izmišljati... Ja sam za istinu i pravdu... Vidio sam čak lažne svjedoke protiv Dragana Kapetana, pitam onda - gdje su pravi svjedoci?

MA
Marino
16:13 07.02.2017.

A kji si sada ti.....jel i tebi granata odnijela dva prsta?

JO
joshua
16:26 07.02.2017.

Chicha, bit će da ste i vi bili u tim tenkovima kad je vaša istina "jača" i "istinitija" od svjedočanstva preživjelih mještana. Ako vas nije sram javite se za svjedoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije