Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJEDOCI O TORTURI

'Kapetan Dragan bi pitao tuče li nas tko pa svirao gitaru'

Kapetan Dragan
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
18.10.2016.
u 15:48

Nikica Plivelić u dva je mjeseca izgubio 37 kilograma

Svjedočenjem ratnih zarobljenika vojnih policajaca Ivana Krizmanića i Zvonka Magdića te Nikice Plivelića nastavljeno je suđenje na Županijskom sudu u Splitu Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Ivan Krizmanić bio je zarobljen 6. lipnja 1991. nakon čega je bio zatvoren 14 mjeseci, najprije na kninskoj tvrđavi, a zatim u prostoru stare bolnice.

- Kada smo iza ponoći stigli u Knin prvo su nas ispitivali, a onda su dovodili civile da nas tuku u zatvoru. Bilo je užasno, nismo imali sanitarni čvor pa smo malu nuždu obavljali u istoj prostoriji u kojoj smo bili zatvoreni. Čuvari su nas stalno tukli, meni su slomili rebra – svjedočio je Krizmanić.

Kapetan Dragan ih je pred zatvorskim čuvarima znao pitati je li ih tko tukao, ali nisu se usudili bilo što prijaviti da ne dobiju još batina.

Zvonko Magdić je potvrdio da su i njih odmah po zarobljavanju počeli tući i ispričao je kako je Vasiljković tada rekao da ih ne tuku već da ih odvedu u Barutanu. Ni on kao ni njegov prethodnik nisu optužili Vasiljkovića da ih je osobno tukao.

- Čuvari, knindže kako su se zvali i kojima je na uniformama pisalo SAO Krajina, svakodnevno su se na nama iživljavali. Bio sam cijeli modar od udaraca – ispričao je Magdić.

Nikica Plivelić je također govorio o fizičkim torturama. U dva mjeseca izgubio je 37 kilograma. Za Dragana Vasiljkovića, kojeg se sjeća kao osobe koja je izgledala jako staro, kao 70-godišnjak, je rekao kako bi ih znao pitati tuče li ih tko i nakon toga svirao gitaru.

Suđenje se nastavlja u srijedu saslušanjem novih svjedoka.

>> Kapetan Dragan u bolnici zbog problema sa srcem

Komentara 7

ZE
zelenakrava
15:38 18.10.2016.

Nitko od svjedoka nije vidio Vasiljkovića da nekog ubija ili tuče. Pa nije to sud za općenito agresora nego za osobu sa imenom i prezimenom. Da li su danas saslušani svjedoci optužbe ili obrane? Opet naši propusti pa se onda čudimo. Sjećam se da je pokojni dr. Juraj Njavro (zatočenik srpskih logora) u Haagu izričito tvrdio da Šljivančanin nikog nije ni tukao ni ubio. I onda se čudimo da je isti dobio samo 5 godina. Ili mi radimo optužnice samo za medijski eksponirane neprijateljske vojnike a stvarni zločinci su zaštićeni u svojoj anonimnosti. Mi kao žrtve vrlo traljavo uspjevamo optužiti agresora tj. one koji su počinili zločine.

DO
Donald
16:33 18.10.2016.

Ako je imao zapovjednu funkciju Vasiljkovic je odgovoran, bez obzira dali je on osobno tukao ili nije, odgovoran je za djela svojih podčinjenih. I Karadžić vjerojatno nije osobno kopao oči, pa je dobio 40 godina, naravno ne bez razloga.

ST
STOJKOVIC1958
16:51 13.03.2017.

LAŽNI SVJEDOCI U SUDSKOM PROCESU PROTIV DRAGANA VASILJKOVIĆA KRIVOKLETSTVO NA (NE)DJELU Darka Kruljca osobno poznajem iz ranije mladosti, još iz bivše Jugoslavije, na kratko sam se ja i on družili 1987-ih godina. Kruljac je tada radio kao krovopokrivač i limar i limar na skeli. Tom prilikom je kao građevinar radio na kući; gdje sam ja stanovao u Bjelovaru, kod autobusnog kolodvora. Bio je lijepi dan ujutro, i ja imao sam otvoreni prozor - a Darko Kruljac ušao mi je kroz prozor u stani i probudio me, i s mnom dugo razgovarao. Poslije smo se družili u ugostiteljskim lokalima na kavi i piću... Onda je došao rat 1991. godine. I sa Darkom Kruljcem sam se vrlo rijetko viđao. Znao sam da je u policijskoj specijalnoj postrojbi "Omega" u Bjelovaru. Dana, 17. rujna 1994. godine, fizički me je napao sa željeznim utegom iz leđa V. J., na tržnici u Bjelovaru, na javnom mjestu oko 12, 30 sati. (Iza toga napada na mene je stajo policajac Stipo Sabljić). Tada je kao policajac na intervenciju došao (moj poznanik) Darko Kruljac, i još jednim policajcem. Kako sam ja imao neke ozljeda oni su me službenim kolima odvezli u opću bolnicu u Bjelovar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije