Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubijen i njemački reporter

Što njemački mediji pišu o suđenju kapetanu Draganu

vasiljković
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
22.09.2016.
u 08:52

Egon Scotland ubijen je 26. srpnja 1991. godine u blizini gradića Gline, kada je s kolegom, u jasno označenom novinarskom automobilu, tražio dopisnicu Njemačke novinske agencije DPA.

Suđenje "Kapetanu Draganu" u Hrvatskoj 25 godina poslije smrti reportera Süddeutsche Zeitunga Egona Scotlanda tema je o kojoj pišu i neke njemačke novine.

"25 godina poslije smrti reportera Süddeutsche Zeitunga Egona Scotlanda, čovjek koji je osumnjičen za njegovo ubojstvo odgovara pred sudom. Na Okružnom sudu u Splitu u utorak je počeo proces protiv Dragana Vasiljkovića. On je poznat pod svojim ratnim imenom "Kapetan Dragan", iz vremena rata u Jugoslaviji, kada je bio instruktor i zapovjednik jedne specijalne srpske postrojbe", piše Süddeutsche Zeitung i nastavlja: "Optužnica protiv Vasiljkovića obuhvaća ne samo ubojstvo Scotlanda, već i zlostavljanje hrvatskih policajaca i civila u logoru u Kninu, ubojstvo dvaju hrvatskih vojnika u kampu za obuku u Bruški i kršenje međunarodnog prava granatiranjem kuća, jedne crkve i jedne škole kod Gline. Vasiljković, koji uz srpsko ima i australsko državljanstvo, odbacio je svaku odgovornost: 'Ova optužnica je vic', rekao je prvoga dana suđenja. A za dokaze državnog odvjetništva kaže da su 'sve laži i lažne izjave'", piše SZ.

"Egon Scotland ubijen je 26. srpnja 1991. godine u blizini gradića Gline, kada je s kolegom, u jasno označenom novinarskom automobilu, tražio dopisnicu Njemačke novinske agencije DPA, koja se u dogovoreno vrijeme nije vratila s istraživačkog putovanja. Prema navodima državnog odvjetništva, u to vrijeme srpska specijalna jedinica pod Draganovom zapovjedništvom, zajedno s tenkovskom postrojbom Jugoslavenske narodne armije, pokušavala je osvojiti policijsku postaju u Glini, koju su bili zauzeli Hrvati. Tom prilikom je granatirano i nekoliko susjednih mjesta kako bi se stanovništvo natjeralo na bijeg. U granatiranju je, osim Egona Scotlanda, ubijen i jedan stanovnik Jukinca."

SZ dalje piše da je Vasiljković 2003. bio svjedok na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. Godine 2004. vratio se u Australiju i pod drugim imenom radio kao učitelj golfa. Nakon što ga je otkrila jedna australska novinarka, uhićen je 2006. godine na osnovi hrvatskog naloga za uhićenje i 2015. godine, poslije devet godina pravne bitke, izručen je Hrvatskoj.

"Draganovi odvjetnici rekli su da u optužnici nije jasno zašto je njihov klijent kriv za smrt Scotlanda i još jednog čovjeka u Glini. Nema dokaza da je Vasiljković imao zapovjednu odgovornost. Metak koji je ubio Scotlanda mogao je ispaliti i vojnik JNA ili hrvatski borac", prenosi Süddeutsche Zeitung mišljenje Vasiljkovićeve obrane.

Komentara 5

SE
Ser
09:10 22.09.2016.

pisu njemci; u toku rata u "jugoslaviji..."

Avatar pendreck
pendreck
09:38 22.09.2016.

Trebalo bi jos stotine takvih sudskih postupaka...

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
10:18 22.09.2016.

malo su obazriviji njemci nakon što su vidjeli u slučaju lex perković s kakvim mračnim silama se HR suočava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije