Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtve Kapetana Dragana:

'Taj bi malac od metar i 60 držao politički govor, a onda bi nas njegovi ljudi mlatili'

Kapetan Dragan
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/8
20.09.2016.
u 21:00

Nisam agresor i ratni zločinac. Ja sam branitelj domovine Jugoslavije, rekao je Vasiljković

Dragan Vasiljković danas je na Županijskom sudu u Splitu negirao sve optužbe za ratne zločine na području Dalmacije i Banije 1991. i 1993. Tvrdio je kako je već 11 godina nepravedno u zatvoru, odnosno pritvoru i da je ovo prvi puta da može reći svoju priču.

– Nisam agresor i ratni zločinac. Ja sam branitelj svoje domovine Jugoslavije koju sam jako volio. Ne vjerujem u srpsku agresiju. Nisam upoznao nijednog Srbina koji je s puškom u ruci stvarao veliku Srbiju. Ponosim se svakim danom svoga ratnog puta i svojim knindžama. Zatvorenici su nakon razmjena imali samo lijepe riječi za njih, a sada svjedoče drukčije – rekao je Dragan Vasiljković, poznatiji po nadimku Kapetan Dragan, na Županijskom sudu u Splitu, na početku suđenja.

Optužen je da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Nakon čitanja optužnice, rekao je da je razumije, a na pitanje osjeća li se krivim, odgovorio je “Apsolutno ne!”.

Mediji iz Srbije, Njemačke...

Tijekom suđenja, koje se nastavlja za mjesec dana, bit će ispitano 55 svjedoka koje je predložilo tužiteljstvo, a predočit će se brojni dokumenti, fotografije i filmski zapisi, najavile su tužiteljice Živana Beroš i Sanda Pavlović Lučić.

– Obrana će osporiti dokaze i optužnicu koja se temelji na pretpostavci da je Vasiljković bio zapovjednik i naređivao zločine. Za tu tvrdnju nema vjerodostojnih dokaza – rekao je Vasiljkovićev odvjetnik Tomislav Filaković i dodao kako nema pisane odluke da je Vasiljković bio zapovjednik već će tužiteljstvo to htjeti dokazati iskazima svjedoka.

– Svjedoci mogu samo izreći svoje mišljenje. Optužnica se temelji na pretpostavci. Optuženik ni teoretski nije mogao počiniti kazneno djelo jer nije imao status koji mu se stavlja na teret – rekao je Filaković. Braniteljica Slađana Čanković rekla je da su Australija i Hrvatska povrijedile ljudska prava Vasiljkoviću zbog protupravnog dugog pritvora koji je politički motiviran.

Dragana Vasiljkovića je predstavila kao idealista. Rekla je i da je bio aktivni sudionik rušenja režima Slobodana Miloševića te da očekuje kako ovo neće biti suđenje poraženim ljudima, nego poraženim ideologijama. Suđenje Vasiljkoviću prati i nekoliko srbijanskih, australskih i njemačkih medijskih kuća. Iako je interes velik, gužve u sudnici nije bilo. Sigurnosne mjere su na najvišoj razini.

Ivan Šantek i Darko Kaurić, umirovljeni hrvatski policajci iz Gline, jedni su od više desetaka zarobljenika koji su se u ljeto 1991. susreli s Draganom Vasiljkovićem u logorima Golubić i Stara bolnica u Kninu. Zarobljeni su u napadu na policijsku postaju u Glini u lipnju 1991., a razmijenjeni 14. kolovoza za Gorana Hadžića i ostale. U zatvoru su prošli kroz ruke pripadnika Draganove Jedinice za specijalne namjene, koji su se na zarobljenicima iživljavali, a neki od njih su od posljedica batinanja i umrli. Obojica su pratila trakavicu s izručenjem, kao i početak suđenja.

Došao ujediniti Srbe

– Drago mi je da je napokon počelo suđenje, vjerujem u pravdu i iskrenost svjedoka. Vjerujem da će se sve dokazati i pravda biti zadovoljena. Jednom je Dragan rekao da u Hrvatsku može doći samo na tenku. Nadam se da će dobiti zasluženu kaznu i s lisicama na rukama završiti u zatvoru u Glini koju je razarao, a ne doći na tenku – rekao nam je danas Darko Kaurić koji je u istražnom postupku dao izjavu istražiteljima. No, dok on ne voli govoriti o zarobljeništvu, Ivan Šantek nada se pozivu za svjedočenje.

– Kad su me zarobili, mislio sam, kako su govorili o njemu, da je to neka mrga od čovjeka, kad ono malac od metar i 60, u prevelikoj uniformi. No, vidjelo se da drži konce, ima autoritet i sve nadzire. Znao je da nas mlate dan i noć i to je dopuštao – govori Ivan Šantek, ističući da sam Dragan nije tukao, ali je bilo jasno da pušta druge da to čine. Dragana su zatvorenici zapamtili i po političkim govorima.

– Objašnjavao je kako je on, Kapetan Dragan, došao ujediniti Srbe, koji su dotad bili razjedinjeni. I tako dođe, održi govor, a onda ode i pusti pripadnike svoje jedinice da “treniraju” na nama – rekao je Darko Kaurić.

>> Kapetan Dragan na optuženičkoj klupi zbog ratnog zločina nakon više od dva desetljeća

Komentara 214

SE
sestrićna
09:55 20.09.2016.

ovako je sve abolirane trebalo privesti jer oni ne prepoznaju oprost kao čin dobre volje i veličine pobjednika (zbog svojih mentalnih kapaciteta) pa se zato i dalje ponašaju kao da se ništa dogodilo nije..

KR
kruti91
09:47 20.09.2016.

laganih 40 godina jer nažalost nema doživotne i smrtne kazne. .

ZG
zorbas.grk
09:42 20.09.2016.

jok , ja sam kriv !? on je trenirao tenis u RH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije