Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVIJE RAKETE Sjeverna Koreja izvela drugi nuklearni pokus

Svijet osuđuje Sjevernu Koreju zbog nuklearnog pokusa

25.05.2009.
u 07:58

Sjeverna Koreja je obavijestila da je izvela drugi, uspješan podzemni nuklearni pokus, objavila je sjevernokorejska agencija kojom upravlja država. Potvrđeno je da su ispaljene dvije rakete.

Prosvjedi u Južnoj Koreji zbog nuklearnog pokusa

Nakon što je UN osudio lansiranje rakete prije nešto manje od dva mjeseca, Sjeverna Koreja je prošli mjesec upozorila da će ponovno pokrenuti svoj nuklearni program, te provesti drugu probu. Prva je proba, naime, izvedena 2006. godine, a ova današnja je, prema izjavama vladine agencije, snažnija nego prethodna.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je ovaj potez Sjeverne Koreje prijetnja međunarodnom miru, te otvoreno protivljenje Vijeću sigurnosti.

Zabrinutost su izrazili državni dužnosnici zemalja diljem svijeta, a Rusija, koja trenutno predsjeda UN-ovim Vijećem sigurnosti, je sazvala hitni sastanak.
Pjongjang još uvijek nije službeno komentirao događaj.

Dok su sjevernokorejske vlasti zadovoljne pokusom koji je izveden na višoj razini, odnosno bio je snažniji, dok je tehnologija kojom se upravljalo oružjem bila bolja, ovaj je pokus samo dodatno zaoštrio već ionako napete međunarodne odnose Sjeverne Koreje.

- Ako je Sjeverna Koreja uistinu izvela nuklearni pokus, to izravno krši donesene odluke UN-ova Vijeća sigurnosti - izjavio je Takeo Kawamura, Glavni tajnik UN-ova kabineta, te dodao da UN to neće tolerirati.

Japan će zbog ovog pokusa zahtijevati hitni sastanak s UN-ovim Vijećem sigurnosti, a hitni je tajni sastanak sazvao i sjevernokorejski predsjednik Lee Myung-bak, dok je njegov glasnogovornik potvrdio da je moguće da je izveden nuklearni pokus.

Iako Sjeverna Koreja nije objavila gdje je pokus točno izveden, seizmolozi SAD-a, Sjeverne Koreje i Japana zabilježili su oko 9.50 sati potres na području gdje je S. Koreja izvela i prvi pokus. Potres je bio jačine 5.3 stupnja, a seizmolozi tvrde da je bio "vrlo plitak", odnosno u blizini površine.

- S obzirom na činjenicu da to područje nije seizmički aktivno, mogućnost da je ovo umjetno izazvan potres je vrlo velika - rekli su u seizmološkom zavodu u Tokiu. (NaM)


nuklearni pokus snage 10 do 20 kilotona

"Dana 25. svibnja u 4,54 sata i 41 sekundu (2,54 sata po srednjoeuropskome vremenu), služba za posebnu kontrolu ministarstva obrane zabilježila je u Sjevernoj Koreji podzemnu nuklearnu eksploziju snage 10 do 20 kilotona", rekao je, kako prenosi Interfax, glasnogovornik ministarstva Aleksandar Drobiševski.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije