Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKIDANJE MJERA

Švicarci glasaju o COVID potvrdama

Protest against a planned COVID-19 law of the Swiss government in Zurich
Foto: ARND WIEGMANN
1/3
28.11.2021.
u 11:54

Birače je podijelio današnji referendum, a ankete su prednost davale glasu za ostanak potvrdi

Švicarci će u nedjelju na referendumu odlučivati hoće li ukinuti mjere protiv širenje koronavirusa i osobito o COVID potvrdama bez kojih se u zemlji ne može ući u kafiće, restorane, muzeje, kinodvorane te na sportske stadione.

Prema anketama, građani bi trebali odbiti ukidanje COVID potvrda, a analitičari su najavili rekordnu izlaznost na referendumu. Neki Švicarci, tradicionalno ponosni na nezavisnost u odnosu na vladu, smatraju da su mjere za suzbijanje širenja virusa usmjerene protiv njih. Nakon što su uvedene COVID potvrde, a testovi su prestali biti besplatni, čak i odlazak u kafić je postao skup.

Zbog toga su skupili dovoljno potpisa za organizaciju referenduma, a mnogi su i prosvjedovali. Na marginama tih demonstracija bilo je i nasilja. Kritičari govore da su među njima i antivakseri te politički radikali. Isto tako, drugi građani te zemlje vjeruju da prioritet treba biti zaštita zdravlja te podržavaju COVID potvrde.

Vlada je prošlog tjedna rekla da neće uvesti strože mjere, između ostalog, i zato kako ne bi svojim kritičarima dala još jedan argument uoči referenduma. Ministar zdravstva Alain Berset rekao je kako bi referendumsko ukidanje COVID potvrda vodilo ugrozi epidemiološke situacije.

Kritičari ove opcije govore da se radi o uzurpaciji osobnih sloboda građana ove zemlje. Oko dvije trećine Švicaraca cijepilo se protiv virusa, što je za europske standarde razmjerno nizak postotak, a broj slučajeva u zemlji raste od početka jeseni. Referendumsko pitanje formulirano je tako da se građani odlučuju podržavaju li zakon kojim se vladi omogućava da uvodi COVID potvrde i financijski pomaže tvrtke koje su nastradale u pandemiji.

Pobornici glasa “za” uključuju samu saveznu vladu te zagovornike COVID potvrda, a protivnici su oni koji smatraju da su im ugrožene slobode i da su COVID potvrde štetne. I u Hrvatskoj će se pozorno pratiti rezultati referenduma. Švicarci će u nedjelju u sklopu drugog referendumskog pitanja odlučivati i o tomu treba li država više ulagati u medicinske sestre i tehničare.

Prema anketama, 61% Švicaraca podržava COVID zakon, odnosno COVID potvrde, a protivi mu se 38% njih. To je pokazalo istraživanje švicarske javne televizije koja je anketu provela na čak 24 tisuće ljudi. Drugo referendumsko pitanje, poboljšanje radnih uvjeta medicinskog osoblja, podržava još veći udio Švicaraca - njih 70%.

>> VIDEO Drama prije polijetanja u zagrebačkoj zračnoj luci: 14 putnika izbačeno s Ryanairovog leta za Bruxelles

Komentara 3

Avatar neidemdalje
neidemdalje
12:22 28.11.2021.

oni bar sami odlučuju o svom životu u svim važnim pitanjima ... mi imamo stožer kojeg moramo pitati za svoje mišljenje

DU
Deleted user
14:43 28.11.2021.

Sigurno će ekspert na indexu reći da je referendum o bilo ćemu nepotreban i sve odluke prepustiti vlasti

Avatar Jopa
Jopa
20:55 28.11.2021.

Referendum je trebObiti organiziran dok je bilo cijepljeno npr 40% stanovništva, a ne sad dok je ucjenom natjerano na 65%, a i dalje se ucjenjuje egzistencijom..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije