Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inspekcija Večernjeg

Svi sveti: Prvo purica i mlinci, a za 
cvijeće što ostane

'26.10.2009., Zagreb - Trznica Dolac, kako se blizi blagdan Svih Svetih sve vise prostora na trznicama zauzimaju krizanteme i drugo prigodno cvijece. Photo: Patrik Macek/Vecernji list'
Foto: 'Patrik Macek/Vecernji list'
1/3
31.10.2012.
u 23:00

Prodavači tvrde da su iste cijene već 10 godina, a kupuje se u zadnji tren

Ma kaj vam je, draga gospođo? Nije to nizozemsko. Što mislite koliko je samo voda ovoga ljeta stajala za ovo malo moje muke – počela su tradicionalna predsisvetska prepucavanja oko cijena cvijeća i svijeća na zagrebačkim tržnicama, a ništa drugačije, osim valjda dijalekta, nije ni drugdje u Hrvatskoj. Kupcima opet preskupo, a trgovcima prejeftino.

Opasnost od kradljivaca

No, zna li se da su štandovi na licitaciji, primjerice za zagrebački Mirogoj, stajali više od 13.000 kuna, i ove se godine očekuje dobar utržak, najviše uoči i na sam blagdan Svih svetih, dok se aranžmani od rezanog svježeg te plastičnog i svilenog cvijeća, buketi te lončanice krizantema, špina, gumbeka, margareta... svih boja i veličina zasad uglavnom gledaju. Većina građana i ne pomišlja da već sada plaćati nešto što će i prije blagdana, kad će oživjeti počivališta najmilijih, s njihova groba biti otuđeno. Na groblju se krade naveliko, i ne samo križevi, vaze i slično što se može unovčiti kao staro željezo, nego i cvijeće i lampaši, tuže se kupci.

– A i prvo treba osigurati puricu i mlince jer je kraj mjeseca, pa za cvijeće što ostane – odvraća nam prodavačica umjetnog cvijeća na zagrebačkom Kvatriću.

Plastični aranžmani tu su 40 do 150 kuna, košarice do 50, a vjenčići do 60 kuna. Cijene su, tvrdi, fiksne jer, hvala Bogu, sve što ne proda može spremiti i za dogodine. Markuševačka cvjećarica Marija Vincek nema pak takav luksuz, a i naradila se od lipnja kad zapravo počinje cvjetni posao.

Konkurencija siromašnija

Cijene su, tvrdi, već 10 godina iste. Grančica špina je 4 do 5 kuna, krizantema do 8 kuna, “pušlek” margareta 10 do 15, dalija i šlapica 10, gumbeka 5 kuna, a aranžmana 30 do 100 kuna. No dovoljan je jedan pogled uokolo i jasno je da su ovih Svih svetih u trendu lončanice glavatih krizantema te multiflore, koje se, ovisno o veličini, mogu kupiti već za 5 do 50 kuna, a traju, tvrde “kumice”, i mjesec dana jer su domaće.

Cijene u cvjećarnicama su, uvjerili smo se, uglavnom i 30 do 100% više (lončanica koja na tržnici košta 20 kuna, tu i je 40!). Tržnicama konkuriraju trgovački centri, ali s puno siromašnijom ponudom, osim kad su u pitanju lampaši – na akciji – dok su na štandovima na grobljima cijene i do 300% veće. Na Mirogoju ima aranžmana i za 800 kuna. Stilizirani lampaši s križem ili ružom na Kvatriću koštaju 40, lampaši od 5 do 25 kuna, dušice kunu, a tzv. lampaš vječno svjetlo, koji navodno gori i do 200 dana, 35 kuna.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
23:20 31.10.2012.

NARCIS – egoizam BRŠLJAN – vjernost LAVANDA – divljenje ORHIDEJA – plodnost, prelijepa dama RUŽA – ljubav SUNCOKRET – sreća LJUBIČICA – skromnost AMBROZIJA – uzvraćena ljubav KAKTUS – izdržljivost, toplina NEVEN – radost KARANFIL – zdravlje, energija, fascinacija KAMILICA – strpljenje, privlači bogatstvo KRIZANTEMA – sjajno prijateljstvo TRATINČICA – nevinost TRAVA – podložnost, korisnost IRIS – vjera, nada, mudrost JASMIN – ljubaznost MAGNOLIJA – ljubav Prirode PALMINI LISTOVI – pobjeda, uspjeh BOROVINA – nada, žaljenje JAGLAC – ne mogu živjeti bez tebe

OB
-obrisani-
23:30 31.10.2012.

Ma kaj vam je, draga gospođo? Nije to nizozemsko Aalsmeer grad u nizozemsko j23 342 stanovnika. Aalsmeer je najveca cvijetna-burza na svijetu. 1,3 milijardi ruza i 385 milijuna tulipana se eksportiraju sirom svijeta. Javna je tajna da se dnevno sklopipi oko 20.000 kupoprodajnih ugovora, ali i da se nakon nekoliko minuta moze preuzeti netom kupljeno cvijece ili lukovice. Dnevno se transportira 14 milijuna cvijeca, 1,5 milijun biljkisšto u prosjeku znaci 2000 kamiona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije