Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rijedak prizor u Saboru

Svi su zastupnici ustali i zapljeskali, a tajnik Bukarica se rasplakao: 'Teško je naći osobu kao ti'

Furio Radin, Ivan Bukarica i Željko Reiner
Hrvatski sabor
23.09.2022.
u 15:34

Čovjek koji je zasuzio zamjenik je tajnika Sabora i tajnik plenarne sjednice Sabora Ivan Bukarica, a pljesak je bio oproštajni. Njime ga se otpratilo u mirovinu.

Danas se u Saboru dogodilo nešto što se rijetko viđa. Svi zastupnici u sabornici stoje i plješću, a jedan čovjek plače. Taj čovjek koji je zasuzio zamjenik je tajnika Sabora i tajnik plenarne sjednice Sabora Ivan Bukarica, a pljesak je bio oproštajni. Njime ga se otpratilo u mirovinu. 

Naime, na njegov zahtjev zastupnici su Bukaricu glasanjem razriješili dosadašnje funkcije i posla te mu u znak zahvalnosti zapljeskali. Bukarica je u tom trenutku ustao sa svog tajničkog mjesta, onog prvog zdesna do mjesta predsjednika Sabora, i sam zahvaljujući na tom pljesku, pri čemu su ga obuzele emocije. Bilo je vidljivo da mu brada i usne podrhtavaju i da se jedva suzdržava. Ipak, suze su potekle, pogotovo u trenutku kada su se svi zastupnici u sabornici ustali, nastavljajući pljeskati, i tako mu odajući poštovanje. Da je to prilično unikatan prizor, odmah je posvjedočio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković pored kojeg je Bukarica i stajao.

– Ne sjećam se da je još od vremena Franje Tuđmana bilo ovako. Dragi Ivane, uime svih zastupnika i zastupnica zahvaljujem ti na svemu. Nije bilo lako ovdje sjediti i slušati nas, nerijetko i do dugo u noć. Bit će teško naći osobu kao što si ti. Još jednom, hvala ti na svemu što si radio. I želim da ti bude lijepo u mirovini – kazao je Jandroković koji je i sam stajao i pljeskao čovjeku koji mu je na poziciji u Saboru uvijek sjedio prvi zdesna.

O tome kakav je Bukarica bio tajnik porazgovarali smo danas s potpredsjednikom Sabora te nezavisnim zastupnikom Furiom Radinom, ujedno i zastupnikom s najduljim zastupničkim stažem, onim čak 30-godinjim, te šefom zastupničkog kluba HDZ-a Brankom Bačićem.

- O Bukarici mogu reći samo sve najbolje. Kad god sam kao potredsjednik vodio sjednicu Sabora i možda malo popustio u koncentraciji te u nečemu pogriješio, Bukarica mi je isti taj trenutak bio na uhu kako bi me ispravio, ukazao mi gdje griješim te mi rekao što trebam napraviti. I zato sam mu jako zahvalan. Uz njega sam bio siguran jer je saborski Poslovnik imao u malom prstu. Zato sam ga uvijek i slušao jer je bio iznimno profesionalan. Sjećam se i raznih anegdota te duhovitih poruka koje smo izmjenjivali mobitelom, što za vrijeme trajanja samih sjednica, što nakon njih, no bilo bi nekorektno da to sada otkrivam, Ukratko, znali smo koji put i zabavljati. Žao mi je što odlazi u mirovini, no to je negova volja koju moramo poštovati - kazao nam je Radin dodajući kako Bukarici trebaju biti zahvali svi zastupnici i zastupnice na odličnom i profesionalnom radu. 

A Bačić nam reče da je Bukaricu već jutros prije sjednice pozvao u HDZ-ov klub kako bi mu se tamo svi zahvalili na doprinosu radu Sabora i hrvatskom parlamentarizmu.

- Nas smo dvojica nekako skupa došli u Sabor, on iz Splita, a ja s Korčule. Bilo je to 2004. Od tada smo surađivali, a s vremenom smo postali i prijatelji. Razumjeli smo se. Kada bih odlazio na Korčulu povezao bih ga do Splita pa smo puno razgovarali i privatno, o obiteljima. Ivan je iznimno vrijedan, savjestan, odgovoran i pošten čovjek. Ljestvicu je podigao zaista visoko. Bio je vrsni profesionalac koji je uvijek bio na braniku poslovnika Sabora, poštujući te vrednujući jednako i vladajuće i oporbu. Pljesak cijele sabornice pokazuje da mu to ide na čast, a njegove suze i dodatno govore kakav je čovjek. Nije mu bilo lako, naslušao se svačega jer je dane i noći provodio sa svima nama u Saboru tijekom rasprava. Stoga sam mu i rekao kako bi bilo zanimljivo kada bi napisao memoare. Čitajući ih, sigurno bismo se i nasmijali - rekao nam je Bačić dodavši kako je Bukarica tajničku funkciju, s jednim prekidom, obnašao ukupno 14 godina. 

Ključne riječi

Komentara 44

MA
Marmot
16:20 23.09.2022.

On ide u mirovinu a Furio izgleda kao da mu je deda.

ZA
zagabria8
17:40 23.09.2022.

Koje li ekipe, svi bez koristi a plješću jedni drugima

DU
Deleted user
14:24 23.09.2022.

Ima čovjek dostojanstvo.Nažalost veoma malo je takvih u Saboru. Uživaj u mirovini,što duže!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije