Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UČINKOVITA PROTUOFENZIVA

Tajna najvećih ukrajinskih prodora od početka invazije: Taktika zbog koje ruske trupe panično bježe

Local resident rides a bicycle past an abandoned Russian tank in the village of Kurylivka
Foto: Stringer/REUTERS
1/5
07.10.2022.
u 07:42

Rusija koristi zastarjelu sovjetsku doktrinu koja se temelji na frontalnoj borbi, koju Ukrajina izbjegav​​​​​​​a.

Koja je tajna oslobađanja ukrajinskih teritorija i paničnog bježanja ruskih okupatora? To pitanje posljednjih tjedana postavljaju mnogi.

Britanska taktika

Tajna nije samo u modernom oružju koje nam šalje Zapad, već u ratnoj taktici koju smo preuzeli od Britanaca, kaže ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov. Taktika se sastoji u tome da Ukrajinci ne idu u frontalne napade, već udaraju istovremeno preko oba krila s čestim ubacivanjem diverzanata iza leđa neprijatelja, tako da Rusi imaju osjećaj da su stalno u okruženju. Zbog toga panično bježe, objasnio je Ždanov u razgovoru za njemački Der Spiegel. Tu taktiku, koju su usavršili Britanci, koristi NATO, a obučili su i ukrajinske zapovjednike, kaže Ždanov. S druge pak strane Rusija koristi zastarjelu sovjetsku vojnu doktrinu koja se temelji na frontalnoj borbi.

Rusi doista ni u kojem trenutku ne riskiraju okruženje, iako su kod Limana pokušali do zadnjeg trenutka održati komunikaciju s pozadinom, pa izvlače vojsku svjesni da su brojčano inferiorni te nastoje izbjeći veće gubitke. Jedna skupina ruske vojske ostvaruje kontinuirane uspjehe na istoku Ukrajine, a to je PMC Wagner Putinova chefa Prigožina koja koristi sasvim drugačiju taktiku od regularne ruske vojske. Organizirani su drugačije te također djeluju s visokoobučenim profesionalcima u manjim grupama pomognuti vlastitim ograničenim resursima oklopnih i helikopterskih jedinica. Nije čudo što Prigožin i Ramzan Kadirov nastoje smijeniti Sergeja Šojgua s čela ministarstva obrane koje, izgleda, nije u stanju provesti ni mobilizaciju kako treba, čak ni kada je odaziv solidan. No pitanje je mogu li se ikakve promjene provesti dovoljno brzo za ovaj rat.

Od prvog dana ruske invazije na Ukrajinu jasno je da nešto nije u redu s ruskom vojskom. Ako su obavještajni podaci koji su stizali na stol Vladimira Putina bili pogrešni i narod Ukrajine nije bio sklon srušiti vladu u Kijevu nakon što prvi ruski tenk prijeđe granicu, onda sasvim sigurno “specijalna vojna operacija” nije smjela ići ovako traljavo. Ako se tijek rata i promijeni te Rusija na kraju i ostvari svoje ciljeve, što se u ovom trenutku ne čini baš vjerojatnim, ostaje činjenica da se ruska vojska nepovratno osramotila zajedno sa svojim vrhovnim zapovjednikom. Od obnovljenog straha i trepeta koji je sijala Crvena armija, što nije oslabilo čak ni nakon neuspjeha u Afganistanu, ruska vojska u samo nekoliko mjeseci poništila je svoj povraćeni ugled moderno opremljene sile koja je svoju snagu pokazala i u Siriji gdje je održala Bashara al-Assada na vlasti. Sve nalikuje na devedesete kod nas i priče o “trećoj sili u Europi”.

Brze mobilne skupine

Kao da ruska vojska nikada nije odustala od sovjetske doktrine masovne uporabe oklopa u kombinaciji s topništvom zanemarujući razvoj protuoklopnog naoružanja koje se u Ukrajini pokazalo pogubnim za Ruse, kao i razvoj novih doktrina. I sam je Igor Ivanovič Strelkov, vođa proruskih separatista iz 2014., u više navrata upozoravao na ludost taktike ruskog zapovjedništva koje je zapovijedalo frontalne napade na utvrđene ukrajinske položaje. General Valerij Zalužni, zapovjednik ukrajinske vojske, primijenio je drugačiju taktiku iskorištavajući poroznost ruske obrane zbog malog broja vojnika na velikom prostoru koji su zauzeli. On koristi jedinu prednost koju zaista ima, a to je brojčana nadmoć, a usto su stavljena u upotrebu sva vozila i oklopi koje su Rusi ostavili u prvih mjesec dana rata, procjenjuje se da se radi o čak 300 jedinica. Male borbene skupine druga su okosnica, riječ je o grupama diverzanata kadrima da se lako provlače u neprijateljsku pozadinu, ispipavajući snagu obrane te obilježavajući ciljeve za HIMARS-e i drugo topništvo Ukrajinaca.

Kada bi se fronta probila, dolazile bi do izražaja mobilne grupe koje bi za nekoliko dana, kako je to bilo kod Izjuma, prelazile i po nekoliko desetaka kilometara uklinjujući se u prostor koji drže Rusi. 

Ubojstva civila u Buči postala su simbol brutalnosti rata u Ukrajini: Tijekom nešto više od mjesec dana okupacije od ukupno 419 osoba ubijeno je i 12 djece

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:48 07.10.2022.

Cijela istina je u činjenici da 90% ruskih vojnika zna da ih poremećeni luđak vodi u besmislenu smrt.

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
10:41 07.10.2022.

"U Republici Altaj nije mobiliziran niti jedan građanin. Ljudi jednostavno ne dolaze u vojni ured" 👍

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
11:40 07.10.2022.

"Ruski izvori izvijestili su o mnogo mrtvih i ranjenih nakon udara HIMAR-a na raskrižje Rubižne-Kreminna. Tvrde da je to učinilo šest nevođenih raketnih projektila M26 koji su raspršili podstreljivo u prostoru veličine 200 puta 100 metara. " slava ukrajini!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije