Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLAVARSTVO Umanjen je iznos spomeničke rente

Svi će plaćati tri kune po metru četvornom

18.02.2009.
u 15:15

ZADAR – Gradsko poglavarstvo Zadra odlučilo je na današnjoj sjednici onim gospodarskim subjektima koji djeluju u povijesnoj jezgri grada, a koji su dosad plaćali veće iznose spomeničke rente po metru četvornom, uvesti najniži mogući iznos, tri kune po kvadratu. Kako je objasnio gradonačelnik Živko Kolega, tom se odlukom gospodarstvenicima želi omogućiti lakše poslovanje u uvjetima recesije.

Lani dva milijuna
– Nažalost, većina gospodarskih subjekata i dosad je plaćala taj najniži iznos – kazao je gradonačelnik Živko Kolega.

A poglavarica za financije Grozdana Perić kazala je kako su u 2008. od spomeničke rente dobivena dva milijuna kuna, dok se, tvrdi, još nije izračunalo koliki će biti umanjeni iznos koji će se po novoj cijeni početi naplaćivati od 1. travnja.

Novi uređaj za bolnicu
Poglavarstvo je donijelo i Zaključak o pokretanju postupka osnivanja Poliklinike za zaštitu djece, kojoj će biti suosnivači zajedno sa Županijom. Pročelnik za zdravstvo Mario Pešut kazao je da će zadarska Poliklinika biti tek druga koja će djelovati u Hrvatskoj te će to područje svrstati u sam vrh skrbi o djeci.

– Već smo osigurali i prostor za Polikliniku za koju je HZZO izdao svoju suglasnost te će financirati trećinu njezinih troškova. Očekujemo da će svoje potrebe u našoj Poliklinici moći ostvariti djeca iz gotovo cijele Dalmacije i Like – istaknuo je pročelnik Pešut, dok je poglavar Dunatov upozorio kako su istraživanja utvrdila da je na zadarskom području čak 27 posto djece u Domovinskom ratu doživjelo ranjavanje bliske osobe, a 48 posto njih bilo je u progonstvu.

Poglavari su danas dali podršku i nabavi navigacijskoga stroja za zbrinjavanje polutraumatiziranih bolesnika za Odjel kirurgije Opće bolnice. Kako je rekao dogradonačelnik Rade Škarica, takav stroj omogućit će kvalitetnije liječenje i smanjiti broj dana boravka u bolnici. Dodao je da su takav uređaj dosad, i to državnim novcem, kupile samo dvije zagrebačke klinike.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije