Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda svećeniku

Svećenik: U Turskoj smo započeli vezu. Žrtva: Bio je ljubomoran

sud
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
30.09.2017.
u 11:19

Kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka nije, pak, postojalo u Kaznenom zakonu iz 1997., koji je bio na snazi 2002., kad je počinjeno

Gledali smo utakmicu, a on je sjedio pokraj mene na kauču. Ispod kućnog ogrtača nije imao ništa. Pio sam malo pivo, a on sok. Popio sam tri, četiri piva i često sam išao u WC mokriti. Kad god bih se vratio iz WC-a, on bi mi donio drugo pivo. Zatražio je da mu izmasiram leđa i namažem ga kremom, što sam i učinio. Ponovno sam morao na WC, a dok sam mokrio, on mi je prišao, svukao mi trenirku i dirao me. Uhvatio me za rame i odvukao do kreveta, zatim me gurnuo na krevet, ostao sam ležati na trbuhu. Spolni je odnos trajao kratko, dvije, tri minute – ispričao je istražiteljima 31-godišnjak koji je, prema nepravomoćnoj presudi, u siječnju 2002. bio žrtva svećenika iz Slavonije.

Mladiću je tada bilo 16, a svećeniku 26 godina. Zbog svega je, tvrdio je mladić, napustio sjemenište, ali i pokušao suicid. Teolog je nedavno osuđen na 730 sati rada za opće dobro, zbog “spolnog odnosa bez pristanka, sa žrtvom posebno ranjivom zbog dobi i ovisnosti”. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Osijeku.

Osuđeni svećenik poriče seksualni kontakt s mladićem.

– Jednom me posjetio, ponudio sam ga sokom, a on je skočio na mene i poljubio me u usta. Rekao sam mu tada da tako neće ići. Rasplakao se, a ja sam ga poslao kući – ispričao je svećenik svoju verziju događaja. Obojica su, pak, potvrdila kako njihova druženja nisu tada prestala, nego tek 2011. Često su razgovarali i viđali se i kada je svećenik premješten u župu u susjednu nam državu.

– Nisam smatrao da kod tog mladića postoje nekakve pretenzije prema meni. Otišli smo u ljeto 2006. na odmor u Tursku. U meni su se počele stvarati simpatije prema njemu jer je bio zreo i emocionalno stabilan za zdrave razgovore. U Turskoj smo, tako, započeli emotivnu, ali platonsku vezu. Zaljubio sam se – svjedočio je svećenik, niječući da su ikada imali seksualni odnos. Da se i on zaljubio, mladić je priznao na sudu.

– Svećenik je bio ljubomoran, pratio me i slijedio, jednom mi je upao u stan pa smo se potukli – naveo je.

Svećeniku se, inače, nije sudilo za silovanje jer, kako su istražitelji utvrdili, nije primijenjena sila, niti ozbiljna prijetnja. Kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka nije, pak, postojalo u Kaznenom zakonu iz 1997., koji je bio na snazi 2002., kad je počinjeno. No, stari zakon poznaje spolni odnos s nemoćnom osobom pa ga je optužba, u konačnici, za to i teretila.

Ključne riječi

Komentara 55

Avatar debela koli
debela koli
11:33 30.09.2017.

Svećenik homić. Ništa novo.

Avatar Dobrisha
Dobrisha
11:58 30.09.2017.

tesko je svecenicima odoleti lepim zenama...makar morali da plate crkvenim novcem...a, ko bi ih krivio... u zivotu se ne treba odricati lepote, ni dobrog seksa...katolicima dragi Bog ionako na kraju sve oprosti

JU
juma
12:03 30.09.2017.

U clanku napisanom po zadatku prije dva dana, a link je gore u tekstu, mladic je imao 12, a ne 16 godina i svecenik je osudjen za silovanje. Sada vidimo kako ste se zeznuli u 4 godine i kako silovanjaa nije bilo, nego se radilo o spolnom odnosu s maloljetnom osobom i homoseksualnoj vezi koja je trajala godinama. Prije nego sto nesto napisete bilo bi korektno i da se ispricate za namjerno ili nenamjerno sirenje laznih vijesti, inace ste moralno otprilike na razini ovog svecenika, ako ne i nize. Ovaj mladic je nastradao kao i mnogi koji bivaju iskoristeni nastavnika, trenara, svecenika, clanova obitelji, opcenito od osoba koje bi ih trebale stititi, ali to nije razlog siriti poluistine i stvarati animozitet prema crkvi. Sumnjam kako bi se u clanku o nekom nastavniku potkrale ovako grube greske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije