Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezadovoljni mještani

Pobuna vjernika: Ako ne možemo sa župnikom, pisat ćemo i papi Franji!

svećenik, pričest,crkva
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
21.02.2018.
u 08:44

Sastanku je nazočio i Ivan Komak, počasni konzul Republike Slovačke za pet slavonsko-baranjskih županija, koji je obećao da će pokušati apelirati kod markovačkog župnika, ali i požeškog biskupa.

Primanje sakramenta svete pričesti rastužilo je roditelje prvopričesnika u Jelisavcu, selu na području grada Našica.

Nakon što je vlč. Nikola Legac, upravitelj Župe sv. Marka Evanđeliste u Markovcu Našičkom, kojoj pripada i Jelisavac, objavio da će slavlje prve pričesti biti u župnoj crkvi u Markovcu, a ne u filijalnoj u Jelisavcu, javno su se pobunili roditelji prvopričesnika. Ne mogu se pomiriti s takvom odlukom te su inicirali sastanak mještana u dvorani Kulturnog centra Slovaka u Jelisavcu. Okupilo se osamdesetak mještana, a osim nezadovoljnih roditelja došli su i predstavnici udruga i crkvenog odbora, dok se vlč. Nikola Legac nije pojavio.

Nekoliko roditelja razgovaralo je sa župnikom, a Doris Šustek, majka djeteta koje treba primiti svetu pričest, okupljenim mještanima prenijela je župnikove poruke i stavove.

– Župnik je rekao da će prva pričest biti u Markovcu. Negodovali smo i rekli da želimo da bude u Jelisavcu. Uzalud smo ponavljali da je prva pričest oduvijek bila u Jelisavcu. Nije mario za naše riječi – ispričala je Doris Šustek.

– Nama, koji imamo prvopričesnike, trebalo bi to biti radost, a nije tako. Nagodinu će doći novi prvopričesnici i to nije samo problem roditelja nego cijelog sela – rekao je jedan roditelj.

Nakon mirne rasprave, vjernici su zaključili da se župniku pošalje pismo s potpisima roditelja, predstavnika te članova crkvenog i mjesnog odbora u kojem će ga zamoliti da prvu pričest održi u Jelisavcu. Ako odgovor bude negativan, vjernici su složni da protestno pismo upute požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću i đakovačko-osječkom nadbiskupu i metropolitu Đuri Hraniću, pa i papi Franji, piše glas Slavonije.

Roditelji prvopričesnika imaju podršku predstavnika jelisavačkih udruga.

– Zajedno ćemo se boriti jer to nije problem samo roditelja nego cijelog sela. Takvu situaciju mjesto još nije imalo. Ako ne možemo sa župnikom, ima biskup, nadbiskup, pa i papa Franjo, ako bude trebalo – bio je jasan Vlado Hulak, predsjednik Matice slovačke Jelisavac.

Sastanku je nazočio i Ivan Komak, počasni konzul Republike Slovačke za pet slavonsko-baranjskih županija, koji je obećao da će pokušati apelirati kod markovačkog župnika, ali i požeškog biskupa.

Ogorčeni vjernici ne misle odustati i ako njihova molba ne bude uslišena, organizirat će peticiju u Jelisavcu. Prosvjede za sada ne misle držati.

Komentara 18

DU
Deleted user
10:12 21.02.2018.

Jesenti milu bigulicu, to su nekakvi tzv. normalni katolici, slični onima koji su prije nekog vremena u Zagrebu potisivali nekavu peticiju "protiv Bozanića i klerofašističkog Kaptola", a među kojima je bilo i ateista, protestanata i pravoslovaca. Nazdravlje!

CR
CROLINDA
10:58 21.02.2018.

sa župnikom će se inatiti u nebitnim stvarima samo papirnati pozerski ostrašćeni pripametni "vjernici "kojima je prva pričest ujedno bila i zadnja i koji vlastite grijehe mogu zgrtati bagerom

JO
jozomeda
12:39 21.02.2018.

užas od vjernika (takozvanih)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije