Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobio je 15 dana zatvora

Svećenik nakon časne za vrat hvatao 43-godišnju Sukošanku: 'Zbog tebe sam završio u zatvoru p.... ti materina'

Domagoj Kelava
Foto: Jure Mišković/CROPIX
1/6
18.05.2022.
u 13:54

Sudac je nakon ispitivanja okrivljenika, zbog opasnosti od ponavljanja djela, odredio njegovo zadržavanje u maksimalnom zakonskom trajanju od petnaest dana, te je svećenik prepraćen u zatvor u Zadru

Don Domagoj Kelava opet je napao. Nakon što je nasrnuo na časnu sestru prije nekoliko tjedana, sada je napao sumještanku, navodno ju je je hvatao za vrat. Kao i 70-godišnja časna sestra, koja je Večernjem listu u kameru u modricama govorila kako je pala i da je svećenik nije udario, no policija je ipak podnijela optužni prijedlog, i najnovija žrtva, 43-godišnja Sukošanka navodno tvrdi da je svećenik nije napao, već da je “pala s bicikle.”

– Da, kazala je da je pala s bicikla, ali imali smo saznanja da je napadnuta – neslužbeno su nam rekli iz policije, a službeno uputili ovo priopćenje:

"Nakon što je jučer, 17. svibnja 2022. godine zadarska policija zaprimila saznanja o narušavanju javnog reda i mira u Sukošanu, tijekom dana provedeno je kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim 43-godišnjakom. Sumnjiči ga se da je jučer, oko 00.10 sati u Sukošanu u Ulici hrvatskih branitelja prvo verbalno napao, a potom i fizički nasrnuo na 43-godišnjakinju. U Općoj bolnici Zadar oštećenoj je pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da je lakše ozlijeđena.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, izazvanog naročito drskim i nepristojnim ponašanjem, osumnjičenik će danas uz optužni prijedlog biti prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

– Priveden je na sud i obavijestit ćemo vas o odluci suda – rekli su nam na zadarskom Općinskom sudu. Na tome su sudu, podsjetimo, svećenika zatvorili na deset dana nakon što je prije nekoliko tjedana opsovao časnu i šakom je udario u glavu.

Domagoj Kelava nedugo nakon što je pušten na slobodu završio je opet u policiji i to ponovno zbog napada na ženu u Sukošanu, gdje mu je Zadarska nadbiskupija zabranila rad. Nakon najnovijeg incidenta Zadarska nadbiskupija oštro je osudila ponašanje svećenika i pozvala ga da ide na liječenje. U svom priopćenju ne navode koje su mu liječenje preporučili, a podsjetimo da se nakon prvog incidenta govorilo da svećenik ima problema s alkoholom. 

"Zadarska nadbiskupija upoznata je s najnovijim događajem koji se, nažalost, zbio u ponedjeljak, 16. svibnja u župi Sukošan, gdje je don Domagoj Kelava sudjelovao u javnoj svađi i fizički napao mlađu žensku osobu. Spomenutom svećeniku nakon fizičkog napada na časnu sestru (26. travnja) oduzeta je župnička služba, a po izlasku iz zatvora naloženo mu je da u najkraćem roku obavi administrativnu primopredaju župe i krene na liječenje.

Zadarska nadbiskupija izražava duboko žaljenje i ispriku prema žrtvi fizičkog napada, kao i prema župljanima župe Sukošan. 
Ujedno molimo oproštenje od same žrtve kao i od svih koji su ovim opetovanim sramotnim činom sablažnjeni i potreseni.  U duhu crkvenih propisa, don Domagoju je izdana zabrana vršenja svih čina vlasti upravljanja, propovijedanja i dijeljenja svetih sakramenata. Ponovljena mu je odredba da traži stručnu pomoć za liječenje. 

Očekivano je ogorčenje javnosti na ovakav događaj koji predstavlja čin za svaku osudu, posebice što se radi o svećeniku koji ima biti uzor i primjer dobrog ponašanja. Dok izričemo žaljenje i ispriku žrtvama nasilja, ovakve oblike postupanja najoštrije osuđujemo na svim razinama u javnom životu, institucionalnom, obiteljskom i uopće društvenom", istaknuli su iz Zadarske nadbiskupije.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Načelnik Općine Sukošan Ante Martinac u kratkom telefonskom razgovoru samo kratko je rekao: – Ovo je katastrofa. Ja ne znam sto se dogodilo, ali svako nasilje najoštrije osuđujem. 

Ni mještani nisu željeli javno razgovarati s novinarima. “Najhrabriji” je bio čovjek koji je prošao na biciklu i doviknuo novinaru: "Lešinaru!"

– Molim vas, nemojte me pitati ništa, teško je ovdje ići protiv svećenika. Selo je to. Priča se da je popio, da je izašao iz automobila, da je gurnuo ženu koja mu je prijateljica i da je pala s bicikle, ali i da ju je 'vatao za vrat… Priča se da je napao još ljudi i da su ženu oni spasili. Pa je onda i njih 'vatao – kaže nam jedan Sukošanac.

U trenucima dok smo razgovarali prošla je časna sestra koja je odbila komentirati novi slučaj, tek je dodala kako je njezina kolegica koju je svećenik udario otišla iz Sukošana.

– Novinari. ajte ča! Nemoj slučajno da ste mi izjavu stavili u novine. Možda on ima problema s alkoholom, ali ostavite nas na miru. I što hoćete, koliko ja znam, časna se zaklela da je nije taka. Možda nije ni ovu – kazala nam je jedna Sukošanka, a druga je pak čula kako je 43-godišnjakinja napadnuta jer ju je navodno svećenik povezivao s prijavom za napad na časnu sestru.

Novinari su i ovaj put dobili pismo u kojem se navodi da svećenik ima jake policijske i crkvene veze, a oko 14 sati stigla je i objava suda: "Obavještavam Vas da je dana 18. svibnja 2022. Policijska uprava Zadarska podigla optužni prijedlog protiv D. K. (1979) zbog počinjenja prekršaja iz čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te ga je istog dana osoba dovedena pred dežurnog suca Općinskog suda u Zadru.

Podnesenim optužnim prijedlogom D. K. se tereti da je dana 17. svibnja 2022. godine oko 00,10 sati u mjestu Sukošan, u Ulici hrvatskih branitelja, dakle na javnom mjestu dostupnom većem broju građana, narušio javni red i mir na naročito drzak i nepristojan način na štetu A. S. (1979.), što je kritične prigode prilikom povratka u župnu kuću vidio susjedu koja se vraćala s posla, izašao iz vozila i zatrčao se prema njoj glasno vičući riječima: 'Zbog tebe sam završio u zatvoru p.... ti materina', misleći na događaj s časnom sestrom koji se zbio 26. travnja 2022. godine, da bi je zatim uhvatio s obje ruke za vrat i počeo snažno stiskati.  A. se istrgnula, a D. ju je zatim odgurnuo, uslijed čega je pala na tlo i zadobila laku tjelesnu povredu – površinsku ozljedu nožnog zgloba i stopala."

Sudac je nakon ispitivanja okrivljenika, zbog opasnosti od ponavljanja djela, odredio njegovo zadržavanje u maksimalnom zakonskom trajanju od petnaest dana, te je prepraćen u zatvor u Zadru, istaknuo je Davor Dubravica, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru.

Video: Časna sestra Aneta: Izgubila sam svijest i pala

Ključne riječi

Komentara 39

Avatar kastanjer2
kastanjer2
14:52 18.05.2022.

Ima li muških u tom selu? Ili su svi žene?

PO
poluprovokator
14:48 18.05.2022.

Pa kako te žene u župnom dvoru preživljavaju inače uz njega jer se vidi da je nasilje njegov normalni način ophođenja sa podređenima i slabijima.

DU
Deleted user
14:19 18.05.2022.

Junačina napada žene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije