Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svećenici i OPG-ovi plaćaju najniže doprinose, najviše obrtnici i sportaši

Obrtnicima nije dopušten rad u nepunom radnom vremenu i ne vidim zašto bi članovi uprava bili povlašteni, kaže Jarža Turković
21. kolovoza 2018. u 09:26 62 komentara 6508 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Zakon o radu navodi da plaća mora biti primjerena radu. Mi smo valjda jedina članica EU gdje su direktori zarađivali minimalne plaće, što je nasilno izbjegavanje plaćanja doprinosa. Poduzetnici bez razloga stvaraju nervozu – prokomentirala je porezna savjetnica RRIF-a Lucija Jarža Turković najnoviju situaciju s plaćama direktora.

Andrej Plenković i Zdravko Marić Večernji saznaje Vlada odustaje od najavljenog povećanja osnovice za plaće direktora?

Fiktivni OPG

Ministarstvo financija najavljuje povećanje osnovice na koju članovi i predsjednici uprava moraju obračunati mirovinske i zdravstvene doprinose s 0,65 na 1,1 prosječne bruto plaće. Kako tržište rada ne funkcionira ni u jednom segmentu, pa ni u području plaća, država godinama propisuje minimalnu osnovicu na koju pojedine skupine plaćaju socijalne doprinose. Za radnike ta je osnovica ove godine minimalac od 3439,80 kuna, za članove uprava 5213 kuna (0,65 plaća), a obrtnike obveznike poreza na dobit, zubotehničare, fizioterapeute, filmske radnike, sportaše... 1,1 prosječna bruto plaća.

Udruga Lipa porezne stope Lipa: Vlada treba povući predloženu izmjenu i dopunu zakona o doprinosima

Od iduće bi se godine osnovica za direktorski minimalac digla s 0,65 na 1,1. Sad direktori mjesečno plaćaju 1042 kune mirovinskih, 782 kune zdravstvenih te oko 115 kuna ostalih doprinosa – ukupno 1940 kuna, a od iduće godine morali bi plaćati 3382 kune!

Hrvatski propisi ne obavezuju tvrtke da članovima uprava isplate neto plaće, ali je uplata doprinosa obavezna! Što se događa u životu? Da bi platili manje doprinosa, članovi uprava zapošljavaju se na jedan sat tjedno te proporcionalno takvoj prijavi uplaćuju i doprinose. Ministar kaže da na osnovi tog jednog sata stječu pravo na puno zdravstveno osiguranje! Hrvatska ima 175 tisuća članova uprava, a velika većina njih – oko sto tisuća – plaća doprinose po nekoj drugoj osnovici, odnosno plaća manje doprinosa nego što predviđa ministrova naredba.

NEMA PROBLEMA? Marić pojasnio detalje o novoj reformi: Nema razloga za paniku!

Porezni savjetnici kažu da članovi uprava koriste brojne rupe u propisima i po njihovu savjetu, primjerice, osnuju fiktivni OPG, kojemu je osnovica za doprinose samo 0,38 prosječnih plaća (na koju plate 50% doprinosa), a rade kao članovi uprava svojih tvrtki. Uz OPG-ove, a ima ih oko 165 tisuća, povlaštenu osnovicu od 0,38 plaćaju svećenici (na 3047 kuna) te osobe upućene na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

 | Autor : VL Foto: VL Direktori mogu, a i ne moraju biti zaposleni u svojoj tvrtki, a ministar kaže da je evidentirano samo 460 članova uprave koji nisu u radnom odnosu u tvrtki koju vode te tvrtka za njih uplaćuje propisane doprinose. Uglavnom su to stranci. Od 175 tisuća članova uprave, koliko ih imamo, njih 65 tisuća u radnom je odnosu s tvrtkom koju vode. Ne zna se koliko je članova uprave zaposleno u svojim tvrtkama u punom radnom vremenu, a koliko ih je zaposleno na nepuno radno vrijeme. Dizanje osnovice ne rješava problem zloupotreba.

Aprtmani Porezna reforma Na udaru direktori na minimalcu i iznajmljivači

Šonje: Neka žive od dobiti

– Rad u nepunom radnom vremenu je legalan, ako nađete poslodavca, vi se možete prijaviti i na 5 minuta tjedno i na taj iznos plaćati doprinose. Obrtnicima nije dopušten rad u nepunom radnom vremenu i ne vidim zašto bi članovi uprava bili povlašteni – kaže Jarža Turković.

Zagreb: Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili poreznu reformu Do 2020. godine U javnoj raspravi izmjene poreznih zakona, snižavanje opće stope PDV-a na 24%?

Mali poduzetnici digli su se na noge, pogotovo početnici u biznisu čiji prihodi ne mogu pokriti propisane doprinose članova uprave. Velimir Šonje, ekonomski analitičar, i sam privatni poduzetnik (vlasnik Arhivanalitike), mišljenja je da bi poduzetnicima trebalo omogućiti da, ako ne žele, ne plaćaju doprinose niti primaju plaću te da žive od dobiti. No u tom slučaju ne trebaju koristiti usluge javnog zdravstva i ne treba im ići staž za mirovinsko. Za te se stvari trebaju pobrinuti i plaćati ih sami, kaže Šonje.

No problem je što bi se nakon direktora javili i sindikati koji bi tražili da se i radnike oslobodi plaćanja doprinosa pa bismo konačno imali zdravstveni i mirovinski sustav na koljenima, bez ikakve solidarnosti, a liječili bi se oni koji mogu plaćati.

 | Autor : VL Foto: VL Ministar Zdravko Marić u sportskom izdanju

Zdravko Marić
1 / 10
Zdravko Marić
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar gospon Fulir
  gospon Fulir:

  Dakle od cijelog članka koji govori o tome kako oni najbogatiji vješim manipulacijama izbjegavaju platiti doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, vas peku svećenici??? Bolesno!

 • Avatar southman
  southman:

  Dakle cilj Marićev nisu firme u kojima direktori rade puno radno vrijeme nego oni koji se prijavljuju u drugim firmama na 5 minuta radnog vremena i na temelju tih 5 minuta ostvaruju punu zdravstvenu i socijalnu zaštitu !? Tko normalan ... prikaži još! i pametan može biti protiv ove inicjative ?

 • zeff:

  Sportaši imaju račune vani tako da izbjegavaju plaćati porez.