Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacije

Sve više patenata u Njemačkoj registriraju istraživači migrantskih korijena

Njemačka
Foto: Peter Steffen/DPA/Pixsell
07.01.2019.
u 07:55

Udio izumitelja s inozemnim korijenima u odnosu na one njemačkog podrijetla porastao je sa 6,1 posto u 2005. na 9,4 posto u 2016. godini

Sve veći udio patenata i robnih žigova registriranih u Njemačkoj razvijaju osobe koje nisu njemačkog podrijetla, stoji u istraživanju koje je proveo njemački ekonomski institut (IW).

Gotovo jedan od 10 patenata registriranih u njemačkom Uredu za patente i robne žigove (DPMA) u 2016. godini došao je od strane pojedinca koji nisu njemačkih korijena, pretežno iz istočne i jugoistočne Europe te iz indijskog, kineskog i arapsko-turskog govornog područja.

Udio izumitelja s inozemnim korijenima u odnosu na one njemačkog podrijetla porastao je sa 6,1 posto u 2005. na 9,4 posto u 2016. godini, stoji na internetskim stranicama IW-a.

U 2016. broj registriranih patenata u Njemačkoj porastao je za 4,3 posto u odnosu na 2005. godinu. Međutim, doprinos istraživačka njemačkog podrijetla povećao se za niskih jedan posto, dok su istraživači migrantskih korijena zabilježili rast registriranih patenata za više od 65 posto.

Ukupni broj takvih patenata bio je gotovo 3.000.

Istraživački koji nisu njemačkog podrijetla „doprinose sve većem udjelu njemačke inovativne moći”, priopćio je ovih dana IW.

Budući da se od onih koji registriraju patente ne traži izjašnjavanje o podrijetlu, istraživanje je napravljeno analiziranjem lingvističkog podrijetla prvog imena osobe pod čijim je imenom registriran patent.

>> Specijal o Angeli Merkel

Komentara 21

Avatar Retardo
Retardo
08:30 07.01.2019.

Zanimljivo da ovdje vode podatke o podrijetlu, a kad su u pitanju silovanja, ubojstva hladnim oružjem i opći teror onda se ti podaci odjednom zagube.

AN
anp
10:02 07.01.2019.

Treca generacija Turaka nije se asimirala..... a Afganistanci su bas nadareni za tehniku, idealni za BMW i mercedes

DU
Deleted user
09:10 07.01.2019.

Eksplozivni prsluk je jedini patent onih sa istoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije