Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za neke potrebni mjeseci

Novi problem u BiH: Migrantima je sve teže utvrditi identitet

Migranti
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL
1/4
06.12.2019.
u 11:19

Poseban problem pritom su migranti koji opetovano čine kaznena djela.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić upozorio je kako veleposlanstva država iz kojih dolaze ilegalni imigranti surađuju sporo ili nikako u utvrđivanju identiteta onih koji stižu bez osobnih dokumenata, što dodatno otežava migrantsku krizu, objavilo je u petak sarajevsko "Oslobođenje".

U razgovoru za ovaj list Ujić je kazao kako je Služba za poslove sa strancima BiH jedina u regiji zapadnoga Balkana koja uzima biometrijske podatke od ilegalnih migranata, odnosno vrši njihovo fotografiranje kako bi utvrdila identitet i pokušala provesti postupak readmisije. 

"U prošloj godini smo na taj način utvrdili identitet više od 750 osoba i vratili ih u njihove države. Uz to, uzimanje biometrijskih podataka nam je pomoglo da za dvije godine izdvojimo dvadesetak osoba koje su predstavljale prijetnju za BiH po više osnova. Te smo osobe stavili pod nadzor, a onda ih vratili u zemlje iz kojih su ovdje došli", kazao je Ujić.

No problem nastaje kada na temelju prikupljenih podataka inspektori pokušavaju utvrditi stvarni identitet migranata, jer na zamolbe za provjerama veleposlanstva država iz kojih migranti tvrde da dolaze ne odgovaraju i po više od mjesec i pol, a ima slučajeva u kojima sve traje mjesecima.

„Ne reagiraju niti na naša četiri ili više dopisa. Zato pokušavamo do potrebnih podataka doći preko Interpola ili našega Ministarstva vanjskih poslova, ali sve to ide dosta usporeno", kazao je Ujić.

U takvim uvjetima nemoguće je na učinkovit način kontrolirati što rade migranti čiji se stvarni identitet ne zna jer ih se ne može držati na jednom mjestu.

Poseban problem pritom su migranti koji opetovano čine kaznena djela.

Policija im u BiH izda rješenja kojima im se ograničava kretanje, no oni to ne poštuju, a nema ni mehanizma kojim bi ih se nadziralo.

Ujić jedino rješenje vidi u tome da se na takvim slučajevima više angažira pravosuđe odnosno tužiteljstva koja bi počinitelje kaznenih djela morala procesuirati što sada nije slučaj.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar nekakav
nekakav
12:21 06.12.2019.

ispada da nitko ništa ne može. proglasiti ih sve teroristima i opaliti im kaznu do 10 godina zatvora minimalno. to će veliku većinu odbiti u samom naumu da idu kroz hrvatsku, a one kojih se dočepamo čeka lepoglava., jako brzo će oni progovoriti i reći svoj pravi identitet, pa nam onda neće biti problem ih nekako dostaviti u siriju, afganistan, pakistan. samo volje treba imati, rješenja ima. i ne vidim razloga uopće se time zamarati i u glavi vrtiti neka 'ljudska' prava. oni koji na tome jašu imaju divnu priliku udati/oženiti se njima... ako je njima dobro, nama još ljepše!

AA
aabbcc
12:52 06.12.2019.

Svi koji su pobjegli iz zatvora ne mogu imati osobne dokumente i treba ih drzati u zatvoru dok ne stignu dokumenti iz mjesta gdje su pobjegli.

PR
prigorka
13:00 06.12.2019.

poslati nazad od kuda su dosli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije