Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preelaze granicu

Sve veći broj ilegalnih migranata pokušava preko BiH stići do Hrvatske i EU

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
17.10.2017.
u 14:50

Ilegalni migranti koji u sve većem broju stižu u BiH su iz Alžira, Libije, Pakistana, Maroka ili je pak riječ o državljanima Turske i Albanije koji zlorabe bezvizni režim putovanja u BiH

Od početka ove godine značajno je povećan broj migranata koji ilegalno ulaze u Bosnu i Hercegovinu pokušavajući preko Hrvatske stići do ostalih država članica Europske unije, a samo u posljednja tri tjedna policija je pronašla i privela njih četrdeset, upozorila je u utorak Služba za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

U priopćenju dostavljenom lokalnim medijima iz te službe navode kako u BiH pristiže sve više državljana zemalja visokog migracijskog rizika, a bosanskohercegovačke agencije za provedbu zakona provode mjere s ciljem njihova deportiranja u zemlje iz kojih su došli.

Takav je slučaj i s 40 osoba koje su trenutačno u imigracijskom središtu kod Sarajeva i za sve njih donesene su mjere protjerivanja.

Ilegalni migranti koji u sve većem broju stižu u BiH su iz Alžira, Libije, Pakistana, Maroka ili je pak riječ o državljanima Turske i Albanije koji zlorabe bezvizni režim putovanja u BiH.

Ilegalne migrante policija je otkrila na području Trebinja, Doboja, Ljubuškog i Bihaća.

migranti
1/15

Prema podacima kojima raspolaže Služba za poslove sa strancima BiH, tijekom prvih devet mjeseci ove godine u toj je zemlji otkriveno ukupno 605 ilegalnih migranata.

Svi oni su nakon provedenog zakonskog postupka stavljeni pod nadzor ili su vraćeni u zemlju iz koje su ušli u BiH.

Ti su pokazatelji dramatično povećani u odnosu na 2016. i to za čak 350 posto, jer su prvih devet mjeseci te godine u BiH ilegalno ušla 173 migranta.

U usporedbi s 2016. godinom povećan je i broj državljana Turske, Albanije i Kosova, vraćenih u BiH iz Hrvatske temeljem sporazuma o readmisiji.

Povećani priliv migranata Služba za poslove sa strancima BiH tumači činjenicom da u zemljama regije boravi veliki broj migranata koji su zaustavljeni na tzv. balkanskoj ruti, a sada nastoje pronaći alternativne rute kretanja prema zemljama EU, što uključuje i tranzit preko teritorija BiH.

Komentara 4

Avatar superhik74
superhik74
17:24 17.10.2017.

Postoji nesto sto se zove bodljikava zica a obicno dobro dodje na granicama kada prijeti invazija onih koji sve smatraju "nevjernicima" ali cudnog li cuda svi nekako hrle medju nevjernike.

RO
rojnik
16:46 17.10.2017.

Kad ne mogu do Njemačke dobra će bit i Hrvatska.

ZI
zimerman
21:05 17.10.2017.

Hvala politickoj ljevici koja ih dovodi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije