Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2018. prijavljena 162 bombaška napada

Sve učestalije eksplozije bombi iz SFRJ u Švedskoj

švedska, ilustracija
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
28.10.2019.
u 11:37

Tri eksplozije u samo jednoj noći proteklog tjedna odjeknule u Stockholmu

Tri eksplozije proteklog tjedna odjeknule su u Stockholmu u samo jednoj noći, što u noćnim vijestima švedske nacionalne televizije SVT nije ni spomenuto. Vijest je tek prenesena na internetskoj stranici, piše RT.

Niz napada

Kako se nasilje povećava, švedska vlada, čini se, više je zabrinuta da umanji problem umjesto da ga riješi. Tri eksplozije u jednoj noći bile bi vijest na prvom mjestu u bilo kojem glavnom gradu u svijetu, ocjenjuje RT. Jedna od meta, sirijska pravoslavna crkva, već je dva puta bombardirana u posljednjih godinu dana. U Švedskoj eksplozije više nisu vijest. U 2018. bila su prijavljena 162 bombaška napada, a 93 su prijavljena u prvih pet mjeseci ove godine, 30 više nego u istom razdoblju 2018. Kriminalist Gunnar Appelgren rekao je za SVT prošle godine da je razina napada u Švedskoj “ekstremna za zemlju koja nije u ratu”. Upotreba ručnih bombi također je švedski fenomen budući da se ni u jednoj drugoj europskoj državi ne upotrebljavaju na toj razini. Granate koje se koriste gotovo isključivo potječu iz bivše Jugoslavije, a prodaju se u Švedskoj za gotovo 100 dolara po komadu.

No, dok su na Kosovo bačene samo tri ručne bombe između 2013. i 2014., u Švedskoj ih je od 2015. eksplodiralo više od 20. Šire gledano, ubojstva su porasla u Švedskoj, a više od 300 pucnjava prijavljeno je prošle godine, uzrokujući 45 smrtnih slučajeva. Iako je stopa ubojstava od 2002. u opadanju, u 2015. je započeo krenuo trend rasta, kao i seksualni napadi, koji su se u posljednje četiri godine više nego utrostručili. Naravno, 2015. bila je i godina u kojoj je Švedska otvorila svoja vrata za više od 160.000 azilanata, više po glavi stanovnika od bilo koje druge europske zemlje. Desnica je optuživala pridošlice za porast stope ubojstava i silovanja.

Uhodani kanali

Švedsko tržište najatraktivnije je u Europi i tamo je velika potražnja za ilegalnim oružjem, a kanali kojima ono tamo stiže iz BiH, preko RH, dobro su organizirani i uhodani – ustvrdio je lani posebni tužitelj Goran Glamočanin iz Banje Luke. “Postoji vrlo dobro organizirana skupina koja se bavi preprodajom oružja iz BiH u Švedsku”, kazao je Glamočanin za švedski dnevnik Aftonbladet.

Ključne riječi

Komentara 11

GR
gragakarlovac
12:05 28.10.2019.

balkan je izvor divljastva za cijelu europu. netreba uvoziti ljude s istoka kada balkanci imaju isti um

Avatar Viktor999
Viktor999
11:56 28.10.2019.

To su te čari multikulti iliti kad u mirnu i bogatu zamlju dovučeš garave doktore i inženjere...

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
12:00 28.10.2019.

Neki dan gledam turiste u Sarajevu, kupuju razno razne suvenire napravljeni od metaka i čak granate i na aerodrom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije