Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vuku se repovi

'Sve nam je uništeno, a kažu da nismo poplavljeni'

račinovci
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/2
27.10.2014.
u 10:16

Obitelj Petrović žali se da bi im rušili samo dio kuće, ali ne i gradili

Stanovnici Brodskog Drenovca i Bučja u Požeško-slavonskoj županiji, kojima su u svibanjskim poplavama plivala imanja, ogorčeni su jer od države nisu dobili odštetu. Iako im je Orljava uništila objekte i usjeve, potpore su ovaj dio Slavonije zaobišle. Mještani su na osnovi toga zaključili da poplave na tom području za Ministarstvo poljoprivrede nije ni bilo.

Satelitske snimke

– Tragovi poplava u našem su selu vidljivi i danas vlaga još nije izašla. Na kući se vidi crta do koje je došla voda, a vidi se i gdje su polegnuti stupovi – kaže Drenovčanka Željka Kesten. Ona je pred naletom nabujale rijeke morala pobjeći k susjedima na kat, a kad se vratila, mogla je samo sa suzama u očima zaključiti da je uništeno sve što je godinama stvarala. Drugim mještanima uginula je stoka, a poljoprivredna je mehanizacija onesposobljena. U Ministarstvo je poslan dopis sa zahtjevom za utvrđivanje statusa ovih sela.

Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

FOTO: Dusko Mirkovic/Pixsell

– Voćke su porušene, a u nekim su objektima od vlage popucali i zidovi. Šteta nije manja od 250 tisuća kuna. I onda nam netko kaže da nismo poplavljeni – razočarana je Željka.

U Ministarstvu poljoprivrede potvrđuju da se potpore iz Programa ruralnog razvoja odnose samo na Vukovarsko-srijemsku županiju, ali dodaju kako je Agencija za plaćanja u poljoprivredi isplatila 9,34 milijuna kuna pomoći za provedbu naknadne sjetve poljoprivrednicima na područjima Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije, za koja je satelitskim snimkama utvrđeno da su bila poplavljena. Novac je isplaćen za 598 OPG-ova.

– Agencija je preklopila podatke sa satelitskim snimkama ARKOD parcela i uparila ih s kulturama koje su poljoprivrednici prijavili u godišnjem zahtjevu za izravnu potporu te cijenama repromaterijala – kažu u Ministarstvu.

Zidovi od ćerpiča

S posljedicama poplave, nizvodno Orljavom i Savom, muči se i Dražen Petrović iz Račinovaca. Nije zadovoljan komisijom koja je procjenjivala štetu i smatra da je zakinut te kako su neki iz pogođenog sela koji su imali sličnu situaciju s kućom prošli bolje.

– Razočaran sam jer, izgleda, nismo pred zakonom svi isti. U Račinovcima je sedam kuća katnica koje su određene za rušenje, iako su neke u boljem stanju od moje prizemnice. Na kuću izgrađenu prije 60 godina prije dvije godine dogradio sam dnevni boravak, kuhinju i sobicu, sve skupa 48 kvadrata, da bi moja peteročlana obitelj mogla normalno živjeti. Kad se poplava povukla, stari dio kuće određen je za rušenje jer ga je voda potpuno uništila. Ali ne i dograđeni dio, koji je također uništila. U njemu sad živimo. Djeca spavaju u dnevnom boravku, a supruga i ja u sobici od devet kvadrata. Budući da kuća nema izolaciju, svi su zidovi namočeni i za rušenje. U staroj je kući voda potpuno uništila noseće zidove od ćerpiča pa je i dograđeni dio u opasnosti te u njemu gotovo nema uvjeta za život. Predlagali su mi da država sruši stari dio kuće, ali ne i da izgradi novu pa na to nisam pristao jer bi se i ovaj dograđeni dio urušio – žali se imenjak i prezimenjak slavnog košarkaša. Dodaje da su neke kuće u susjedstvu izgrađene od opeke određene za rušenje, a ista voda koja je poplavila te kuće poplavila je i njegovu sa zidovima od ćerpiča.

>> Organizirao pomoć zbog djevojčice koja je izjavila da samo želi svojoj kući

Komentara 2

Avatar future Gohan
future Gohan
10:56 27.10.2014.

Draga Naša Lijepa Njihova.....

BA
balic
11:03 27.10.2014.

Drzava ce pomoci reko je premijer, ostalo je samo na obecanjima i kako onda da covjek ne bude ogorcen kad ga se laze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije