Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sve na jednom mjestu: Kako do odštete, kome se javiti, što s osiguranjem...

Kako biste odgovore na sva ta pitanja imali na jednom mjestu, Večernji list pripremio je kratak vodič.
25. ožujka 2020. u 11:30 12 komentara 12543 prikaza
Nakon potresa u Zagrebu prijeti opasnost od urušavanja krovova i pročelja zgrada
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U devastirajućem potresu koji je pogodio Zagreb obitelji su ostale bez domova, a materijalna šteta tek se treba procijeniti. Mislima građana vrte se sad nebrojena pitanja. Gdje prijaviti štetu? Što ako sam ostao bez krova nad glavom? Mogu li sam uključiti plin? Kako doći do odštete za osigurani stan? Hoće li mi banka pomoći u plaćanju rate kredita?

Zagreb: Ljeto na Savi, radi premalog interesa javnosti otkazan je jutarnji program NAKON POTRESA Ured gradonačelnika: Zagrebački mostovi nisu oštećeni u potresu

Kako biste odgovore na sva ta pitanja imali na jednom mjestu, Večernji list pripremio je kratak vodič.

1. KAKO DO ODŠTETE ZA OSIGURANI STAN?

Rizik osiguranja od potresa nije standard u polici osiguranja imovine pa osiguranici trebaju provjeriti u ugovorima jesu li ga dodatno ugovorili i što pokriva. Osiguranja pokrivaju štete nastale potresima čija je snaga veća od 5,0 stupnjeva po Richteru, a zagrebački je potres iznosio 5,3. Osiguravatelji upućuju građane da prijavama štete na stanu, kući ili bilo kojoj drugoj osiguranoj nekretnini, prilože što više fotografija, videozapisa, opisa i mjerenja koje mogu napraviti. Ako eventualno posjeduju tlocrte ili ih mogu skicirati vlastitom rukom, neka i to svakako naprave kako bi im štetu što brže obradili. Prijave primaju e-mailom ili online, preko poveznica na svojim web-stranicama, a za dodatna pitanja osiguranicima su dostupni kontakt-telefoni ili izravno njihovi savjetnici u osiguranju. Zbog rizika od zaraze ne preporučuje se dolazak u poslovnice, od kojih su mnoge i zatvorene, osim u slučaju krajnje nužnosti.

2. ŠTO AKO JE POLICA OSIGURANJA VINKULIRANA U KORIST BANKE?

Za police ugovorene uz stambene kredite banaka prijava se radi na isti način, ali polica je obično vinkulirana u korist banke koja odlučuje plaća li se naknada njoj ili izravno stranci tako da u procesu obrade štete osiguravatelji moraju dobiti odgovor banke kome isplatiti naknadu.

ZAGREB FOTO, VIDEO U potresu teško stradao Medicinski fakultet: 'Prostor je neupotrebljiv za rad'

3. GDJE MOGU PRIJAVITI ŠTETU NA ZGRADI?

Potrebno je ispuniti prijavu za pregled građevina nakon potresa koja je dostupna na online aplikaciji koju je pripremio Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Ispunit će se podaci o zgradi i njezinu trenutačnom stanju, a da bi lakše pokazali kakva je šteta, građani mogu “uploadati” fotografiju ili riječima opisati stanje. Link za prijavu je https:// arcg.is/1vafny0, a slike se mogu poslati i na adresu ureda na uhs@ zagreb.hr. Prijave štete, zajedno s osnovnom fotodokumentacijom, također se upućuju na službenu e-mail adresu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba

4.MOŽE LI SE ŠTETA NA NEKRETNINI POKRITI IZ PRIČUVE?

Dio štete nastao na infrastrukturi stana koji je u zgradi može se pokriti iz pričuve ako je upravitelj ugovorio takvu policu osiguranja od potresa za zgradu. U tom se slučaju sa zahtjevom za isplatu štete javlja upravitelju.

Nakon potresa u Zagrebu prijeti opasnost od urušavanja krovova i pročelja zgrada
1 / 28
Zagrepčane je u nedjelju probudio potres jačine 5,5 po Richteru

5. TKO IMA PRAVO NA ODŠTETU ZA ŠTETE NA VOZILU I KAKO JE NAPLATITI?

Štete na motornim vozilima, nastale kao posljedica potresa, pokrivene su kasko osiguranjem, dok ga obvezno osiguranje ne pokriva. Prijave se i za oštećenja na automobilima zaprimaju online, a osim ispunjavanja online obrasca, vlasnici vozila mogu priložiti i dokumentaciju u elektroničkom obliku, primjerice fotografiju prometne dozvole i fotografije oštećenog vozila. Nakon zaprimanja i evidentiranja štete, pristupa se izvidu i procjeni te daljnjem postupku obrade štete. Ako vozilo ima samo obvezno osiguranje, za naknadu štete treba se obratiti vlasniku objekta s kojeg je na automobilu napravljena šteta; u zagrebačkom su slučaju to najčešće suvlasnici zgrade. Ako je štetu napravilo drvo s javne površine, odštetu isplaćuje lokalna samouprava.

6. HOĆE LI BANKE ODGAĐATI RATE KREDITA?

Mjera koju je Vlada dogovorila s bankama o odgodi tri rate kredita zbog pandemije koronavirusa odnosi se na one koji izgube posao ili im se smanje primanja zbog pandemije. No neke od njih već su potvrdile da će pri odluci o odgodi plaćanja uzeti u obzir i posljedice potresa.

Katedrala POSLJEDICE Potres uništio desetak zagrebačkih crkava: Mise služene ispred oštećenih crkava

7. KAKO MI SE MOŽE OPET UKLJUČITI PLIN?

One kojima je iz sigurnosnih razloga isključen plin Gradska plinara upozorava da ga nipošto ne smiju puštati sami jer bi moglo doći do trovanja ugljikovim monoksidom zbog srušenih ili urušenih dimnjaka. Za sigurno puštanje plina treba prvo proći tri koraka: pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi, nalaz statičara ili sudskog vještaka za graditeljstvo da zgrada nije ugrožena potresom i da se plin može pustiti te obvezan pristup u sve stanove pri puštanju plina. A prvi korak prije ovih jest javiti se upraviteljima koji će potrebnu dokumentaciju dostaviti u odjel prodaje Gradske plinare. Oni će taj nalog dalje proslijediti Službi tehničke podrške, odnosno njegovu odjelu mjerenja, a oni će dogovoriti termin ispitivanja plinske instalacije i puštanja plina. Popis ovlaštenih dimnjačara može se pronaći na stranici Gradske plinare.

8. GDJE MOGU POTRAŽITI SMJEŠTAJ?

Svi pogođeni potresom koji nemaju odgovarajući smještaj mogu doći u studentski dom Cvjetno naselje, poručuje pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. Mjesta ima dovoljno jer je kapacitet doma oko 1800 ljudi. Na Trgu Francuske Republike dignuto je šatorsko naselje koje može primiti oko 500 ljudi, a ono služi u slučaju da dođe do novog potresa.

Potres teško oštetio Đorđićevu ulicu u Zagrebu DAN NAKON POTRESA Hrvatska tuguje za Anamarijom: Njena ulica najteže je stradala u potresu

9. GDJE SE MOŽE DOBITI BESPLATAN OBROK?

Građani koji su već smješteni u Studentskom domu Cvjetno naselje imat će osiguranu i prehranu, kažu u Studentskom centru. Ostali pogođeni potresom mogu poći u pučke kuhinje. Trenutačno se ne vodi evidencija, kaže pročelnik Pavle Kalinić, pa će svi koji onamo dođu dobiti topao obrok.

KATASTROFA
FOTO, VIDEO Razoran tornado pogodio Češku: Sve je sravnjeno sa zemljom, najmanje 150 ozlijeđenih
Veliki mali auto
Novi automobil i uski prolaz, što može poći po zlu?
  • vlaser:

    95 % hrvata ni nezna sto je osiguranje stana i kuce - niti ga ima

  • sarma:

    Ljudi če sada biti još veča sirotinja zbog nesredene države.

  • sponzor:

    Zar se ne radi o parkirnim mjestima u vlasništvu Zagrebparkinga, koji nije osigurao sigurna parkirna mjesta. Ako imaju pravo naplaćivati trebali bi imati i obvezu voditi računa o sigurnosti parkirnih mjesta i, u ovom slučaju, platiti odštetu za oštećene automobile.