Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi

Sve je po propisima, ali iz farme svaku večer jako smrdi

'zagorje - 11. 05. 2011.,Marija Bistrica, Hrvatska - Stanovnici Tugonice i Podgrada zale se na smrad i oneciscenje koje stize s farme teladi u njihovom susjedstvu'
'Sabina Sviben/VLM'
11.05.2011.
u 14:26

Ne možemo sjediti vani, otvoriti prozore, ostaviti oprano rublje da se suši jer se neugodan miris uvuče u njega, kažu mještani

Stanovnici Kolodvorske ulice u Mariji Bistrici te sela Tugonice i Podgrađa žale se da su već nekoliko godina, posebno ljeti, okruženi smradom, čiji je izvor farma za tov junadi u Tugonici. Smrad, u što smo se i sami uvjerili, širi se tijekom večeri u krugu od čak jedan kilometar.

Ispuštaju se otpadne vode

– Valjda iz farme ispuštaju otpadne vode u lokalni potok, smrdi do jutra. Ne možemo sjediti vani, otvoriti prozore, ostaviti oprano rublje da se suši jer se smrad uvlači u njega. Otpadne vode izvor su zaraze, pogodne za razmnožavanje štakora, komaraca, muha. Sve što uzgajamo moramo tretirati preparatima jer inače ne raste. Obraćali smo se Općini, ministarstvima, inspekcijama, dolazili su u provjeru, no uvijek ispadne da je sve u redu – ogorčeni su mještani.

Još 2009. pisali su i peticiju da se nešto poduzme zbog ovog problema i 130 potpisa proslijedili su brojnim institucijama.

– Nismo za zatvaranje farme, već da se smrad i onečišćenje svedu na minimum – kažu mještani te navode da bi farma morala biti udaljena najmanje 500-1000 metara od prvih kuća, no najbliže kuće udaljene su samo stotinjak metara.

Mještani se žale da inspekcijski nadzori nisu obavljeni u vrijeme kada je smrad najintenzivniji te da su samo upozorili na to da je potrebno ukloniti manje nedostatke na farmi, no problem ostaje i dalje. Novi objekti su u vlasništvu Poduzeća za proizvodnju i trgovinu S.I.M. iz Zeline, a stari objekti farme "Vajda stočarstvo" koji su sada u najmu trebali su biti uklonjeni prema rješenju Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja iz 2001., kažu mještani. Kako stiže ljeto, ponovno je poslana molba institucijama da se riješi taj problem.

Načelnik općine Marije Bistrice Stjepan Muhek kaže: – Općina nije ta koja daje dozvole. Poslali smo, povezano uz ovaj problem, dopis svim relevantnim ustanovama i tražili da izađu na teren. Osim sitnih zahvata koji su naloženi vlasniku, ispada da je sve prema zakonu. Razgovarali smo s vlasnikom farme te angažirali pravnicu, koja zastupa Općinu, da pokuša ishoditi neka rješenja.

Inspekcije već bile

Direktor poduzeća S.I.M. iz Zeline Mladen Kušić tvrdi da je farma uredno prijavljena i registrirana te da ima sve potrebne dozvole.

– Mještani su mnogo puta na moju farmu slali različite inspekcije i sve je bilo u redu. Govore čak da potplaćujem inspekciju, no to nije istina, nisu pronašli nepravilnosti, ja se ovim poslom bavim već 30 godina. Što se tiče tvrdnje da je farma preblizu kućama, mogu reći da prije mnogo godina, kada je sagrađena, kuća nije bilo u blizini – kaže Kušić.

Ključne riječi

Komentara 5

IS
istina123
18:40 13.05.2011.

Na selu nemre drugač nek smrdeti .Bolje smrdi zagorski jal nek tije teljiči. Kuljike ima telce na dvije noge- kak same oni smrdiju.

IS
istina123
18:49 13.05.2011.

Zagorci bolje vam je da dijelate decu nek kaj ste jalni. sram vas bile puce vam drugi drpaju a vi glancate šanke. Jal vas bu hništil. sram vas bile .

IS
istina123
19:00 13.05.2011.

Ja si bum nabavil slone, lave i vodene konje pak naj smrdiju komu očeju. Mene tak nigdar nije doma .Same čobanica Lojza .A njoj nič ne smrdi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije