Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Sve je ispoštovano za početak reforme, od educiranja nastavnika do opreme'

- Ovo je najveći dan za škole u posljednjih 20 godina, a ova škola je znak da ne morate biti u centru da biste bili predvodnik promjena
03. rujna 2018. u 13:58 3 komentara 228 prikaza
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/20

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila u ponedjeljak iz Osnovne škole „Milka Trnina“ u Križu, prve među 74 koja se prijavila u program „Škola za život“, da eksperimentalni dio reforme kreće spremno i na vrijeme.

1 / 20

U pratnji potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, župana zagrebačkog Stjepana Kožića, načelnika općine Marka Magdića i drugih, ona je kazala da bi čekanje na stopostotnu spremnost odgodilo početak cjelokupne reforme na više godina, što je neprihvatljivo.

Ovo je najveći dan za škole u posljednjih 20 godina, a ova škola je znak da ne morate biti u centru da biste bili predvodnik promjena, kazala je ministrica i čestitala ravnatelju Zlatku Hasanu, čija škola, kazala je, 'uči da razumijemo prošlost, ali prije svega uči za budućnost'.

Ivan Vrdoljak Ivan Vrdoljak: 'Ministrica Divjak i HNS reformu obrazovanja doveli su do učionica'

Iskoračili smo u 21. stoljeće s eksperimentalnom reformom i uvođenjem obavezne informatike u 5. i 6. razredu, kazala je ministrica i dodala da je u temelju promjene prelaz s učenja sadržaja na učenje kritičkom mišljenju.

Snalaženje u novim uvjetima je imperativ, jer su postojeće škole zbog brzine društvenih promjena izgubile smisao prije 50 godina, kazala je.

Izazova će biti cijelo vrijeme i mi smo na njih spremni, dajte nam priliku za optimizam jer su to zaslužili naši učenici, obratila se ministrica Divjak novinarima aludirajući na medijske kritike.

Ravnatelj škole Hasan poručio je da se ne treba bojati novina, pogotovo jer su djeca zavrijedila da kroz školu postanu kvalitetni i obrazovani ljudi.

Blaženka Divjak novi program Divjak: Eksperimentalni udžbenici stigli u oko 50 posto škola

Uvjeren sam da će projekt uspjeti i da neće biti samo 'plesala je jedno ljeto', kazao je.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar kazao je daje HNS prošle godine ušao u Vladu kako bi ostvario kurikularnu reformu.

Ministrica sa suradnicima koje je sama birala dokazala je da to možemo, kazao je Štromar i zaključio da su ovo trenuci kad političar može biti zadovoljan time da se bavi politikom.

Župan Kožić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su u Županiji u Škole za život ušle četiri škole i kazao da Županija više od 40 posto sredstava daje kroz odjel odjela za obrazovanje, šport i kulturu. Ove godine Županija je 12 milijuna kuna dala za nabavku udžbenika, što će uz pomoć gradova i općina za učenički pribor, znatno rasteretiti proračune roditelja.

Škola nastavlja se trend Posljedice loše demografske politike dolaze na naplatu, oko 100 škola ostalo bez prvašića

Ministrica je kazala da je sve ispoštovano za početak reforme, od educiranja nastavnika, omogućavanja mentora da ih prate, osiguranja metodičkih priručnika, sredstava za opremu i udžbenika.

Danas su neke škole dobile sve udžbenike, sutra će ih dobiti 80 posto škola, a možda i sve, kazala je.

Što se tiče tableta, sve škole imaju informatičke kabinete i nastava informatike se može odvijati bez smetnji, zaključila je.

Ravnatelj Hasan je kazao da njegovoj školi nedostaju jedan ili dva naslova, ali da je škola 100 posto spremna za eksperimentalnu nastavu.

nova školska godina Osam tisuća učenika u Školi za život, 30% lakše torbe

Kad smo mogli to mi u ruralnoj sredini, mogli su svi, samo je trebalo znati, htjeti i odraditi posao, kazao je ravnatelj prve škole koja se prijavila za reformu Škole za život.

>> Pogledajte i video - Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • larala:

  sladojev je danas rekao nešto sasvim drugo, između ostalog spomenuo je totalnu nepripremljenost ...i, nažalost, to je tako....u konacnici ce ispaštati ucenici kao što uvijek ispaštaju kad politicari pokušavaju prikazati kako rade....usput, uveli su informatiku kao obavezan predmet za ucenike ... prikaži još! 5. i 6. razreda a, da ucenici udžbenike iz informatike nisu dobili i tko zna kad ce ih dobiti.

 • goran2hr:

  Na kojem referendumu su roditelji dali pristanak za ovaj reciklirani Jokićev kurikulum?

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu (i premilu čak), za kakav će se to život pripremati učenici u toj tzv. Školi za život?! Po svemu sudeći, za život u "našoj duginoj obitelji" i u skladu s ideološkim budalaštinama iz Istanbulske konvencije. U navodnu ... prikaži još! Školu za život ulazit će, po "difoltu", natražni, zatucani, ognjištarski zadrti i klerikalističko-fašististoidno-ustašoidni klinci, a iz nje će, kao na tekućoj vrpci koju su osmislile pedagoške genijalke Divjak dr. Blažica i Kralj Liduška, izlaziti moderna, napredna, tolerantna, empatična, uključiiva i antifašistička čeljad svjesna nekoga od tirdesetak priznatih rodova (za sada), a kojom će će se silno ponositi njihovi roditelji 1 i roditelji 2. Pred nama je budućnost koju samo možemo poželjeti. Mašala.