Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sve EU putovnice su crvene, samo naša ostaje plava

Ranko Ostojić: Nisu sve putovnice članica EU bordo boje, variraju od smeđe do crvene
19. kolovoza 2015. u 13:20 145 komentara 48895 prikaza
putovnice
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/6

Kad je nedavno jedan poslovni čovjek s dvostrukim državljanstvom – hrvatskim i srpskim – ulazio u Veliku Britaniju, pripremio je za pregled obje putovnice.

Policajac je automatski posegnuo za onom koja mu je na prvi pogled izgledala kao “EU putovnica”, no pogriješio je. Umjesto da uzme hrvatsku, primio je srpsku. U obranu britanskog policajca, tako bi učinili i svi njegovi kolege.

Logično je: sve putovnice država članica EU uniformiranog su izgleda i sve su redom neke nijanse crvene boje, točnije “bordo boje”, kako piše u Službenom list EU, a čega se pridržavaju i neke države kandidatkinje za članstvo.

Nema obveze

Između 28 putovnica članica Unije, izgledom se izdvaja se tek jedna – hrvatska, koja i nadalje ostaje plava.

Tako je navedeno u Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o obrascima i evidencijama putnih isprava, koji je netom stupio na snagu. Je li se razmišljalo o tome da se boja putovnice promijeni kako bi bila u skladu s ostalim putovnicama članica Unije?

– Stav EU jest da nema obveze. Nisu ni sve putovnice bordo boje, variraju od smeđih do bordo i tamnocrvenih. Ne mijenjamo boju, osim što ide naziv Europska unija – poručio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Europska unija je unificirala izgled 1981., kad i spominje da su putovnice bordo boje, no riječ je samo o preporuci.

Usprkos tomu, mnoge su europske države poslušale naputak i zamijenile stare putovnice novima.

– Nije očekivati da bi Vlada, pogotovo u izbornoj godini, išla mijenjati boju putovnice, pogotovo u neku nijansu crvene. Neke bi to asociralo na stare, jugoslavenske putovnice, a uzalud bi bilo objašnjavati da je to europski standard.– Uostalom, kako je završila priča o registarskim tablicama s kojih je po dizajnerskom rješenju uklonjen grb? – kaže nam sugovornik blizak Vladi.

Usprkos tomu što crvena boja asocira na stare, komunističke režime, nekadašnje komunističke države, a sada članice EU, nisu se libile promijeniti boju putovnica nakon ulaska u EU ili neposredno prije.

Mijenjale i stare članice

Tako je iz plave u crvenu 2000. prešla Češka, 2001. Poljska, a godinu kasnije i Estonija. Boju putovnica mijenjale su i stare članice: Njemačka je umirovila zelene putovnice 1988. i zamijenila ih crvenima, a iste se godine Velika Britanija odrekla tradicionalne plave boje u zamjenu za crvenu. Talijani su pak zelenu putovnicu zamijenili “europski crvenom” 1998.

>> Rusija napokon priznala kosovske putovnice

>> Putovnice bez prebivališta, gubitak više ne treba oglasiti

Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • Mijat vrdoljak:

  Nemam ništa protiv ako boja putovnice bude neka vrsta crvene ali me zanima zašto je uklonjen grb sa prometnih dozvola bez ikakve javne rasprave i bez ikakvog razloga. Da samo dopunim grb na prometnoj dozvoli imaju skoro sve članice EU-a ... prikaži još! čak što više je i preporuka evropske komisije.

 • Avatar pranjiluka
  pranjiluka:

  Meni je 50 puta ljepša naša putovnica.

 • sakyosijek:

  Zasto nase nisu crvene??Pa godpodo moja kako bi ova tkz.Hrvatska vlada drugacije mogla zaradjivat na nama,vjerojatno ce za koji mjesec reci da se putovnice pod hitno moraju promijenit jer to trazi EU,trosak cca.100eura