Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene Pravilnika

Sve EU putovnice su crvene, samo naša ostaje plava

putovnice
Foto: VL
1/6
19.08.2015.
u 13:20

Ranko Ostojić: Nisu sve putovnice članica EU bordo boje, variraju od smeđe do crvene

Kad je nedavno jedan poslovni čovjek s dvostrukim državljanstvom – hrvatskim i srpskim – ulazio u Veliku Britaniju, pripremio je za pregled obje putovnice.

Policajac je automatski posegnuo za onom koja mu je na prvi pogled izgledala kao “EU putovnica”, no pogriješio je. Umjesto da uzme hrvatsku, primio je srpsku. U obranu britanskog policajca, tako bi učinili i svi njegovi kolege.

Logično je: sve putovnice država članica EU uniformiranog su izgleda i sve su redom neke nijanse crvene boje, točnije “bordo boje”, kako piše u Službenom list EU, a čega se pridržavaju i neke države kandidatkinje za članstvo.

Nema obveze

Između 28 putovnica članica Unije, izgledom se izdvaja se tek jedna – hrvatska, koja i nadalje ostaje plava.

Tako je navedeno u Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o obrascima i evidencijama putnih isprava, koji je netom stupio na snagu. Je li se razmišljalo o tome da se boja putovnice promijeni kako bi bila u skladu s ostalim putovnicama članica Unije?

– Stav EU jest da nema obveze. Nisu ni sve putovnice bordo boje, variraju od smeđih do bordo i tamnocrvenih. Ne mijenjamo boju, osim što ide naziv Europska unija – poručio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Europska unija je unificirala izgled 1981., kad i spominje da su putovnice bordo boje, no riječ je samo o preporuci.

Usprkos tomu, mnoge su europske države poslušale naputak i zamijenile stare putovnice novima.

– Nije očekivati da bi Vlada, pogotovo u izbornoj godini, išla mijenjati boju putovnice, pogotovo u neku nijansu crvene. Neke bi to asociralo na stare, jugoslavenske putovnice, a uzalud bi bilo objašnjavati da je to europski standard.– Uostalom, kako je završila priča o registarskim tablicama s kojih je po dizajnerskom rješenju uklonjen grb? – kaže nam sugovornik blizak Vladi.

Usprkos tomu što crvena boja asocira na stare, komunističke režime, nekadašnje komunističke države, a sada članice EU, nisu se libile promijeniti boju putovnica nakon ulaska u EU ili neposredno prije.

Mijenjale i stare članice

Tako je iz plave u crvenu 2000. prešla Češka, 2001. Poljska, a godinu kasnije i Estonija. Boju putovnica mijenjale su i stare članice: Njemačka je umirovila zelene putovnice 1988. i zamijenila ih crvenima, a iste se godine Velika Britanija odrekla tradicionalne plave boje u zamjenu za crvenu. Talijani su pak zelenu putovnicu zamijenili “europski crvenom” 1998.

>> Rusija napokon priznala kosovske putovnice

>> Putovnice bez prebivališta, gubitak više ne treba oglasiti

Komentara 145

MV
Mijat vrdoljak
12:30 19.08.2015.

Nemam ništa protiv ako boja putovnice bude neka vrsta crvene ali me zanima zašto je uklonjen grb sa prometnih dozvola bez ikakve javne rasprave i bez ikakvog razloga. Da samo dopunim grb na prometnoj dozvoli imaju skoro sve članice EU-a čak što više je i preporuka evropske komisije.

Avatar pranjiluka
pranjiluka
13:45 19.08.2015.

Meni je 50 puta ljepša naša putovnica.

SA
sakyosijek
13:41 19.08.2015.

Zasto nase nisu crvene??Pa godpodo moja kako bi ova tkz.Hrvatska vlada drugacije mogla zaradjivat na nama,vjerojatno ce za koji mjesec reci da se putovnice pod hitno moraju promijenit jer to trazi EU,trosak cca.100eura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije