Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dokumenti

Putovnice bez prebivališta, gubitak više ne treba oglasiti

putovnica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
08.07.2015.
u 19:00

Poslovni su se ljudi žalili da ne mogu putovati u inozemstvo dok pribavljaju vize pa će se moći imati i dvije iste putne isprave

Sabor je jučer raspravio, a u petak će vjerojatno i donijeti, Zakon o putnim ispravama hrvatskih državljana kojim se, među ostalim, pojednostavnjuje procedura za slučaj gubitka putne isprave.

Gubitak više ne mora u Narodne novine

Tko izgubi putovnicu, gubitak više neće morati oglašavati u Narodnim novinama, nego će izgubljenu ispravu na temelju izjave nevaljanom proglasiti službenik u MUP-u. Nakon toga može se odmah podnijeti zahtjev za izdavanje nove putovnice.

Za maloljetnika zahtjev podnose oba roditelja

Kad je riječ o izdavanju putovnice za maloljetnike, oba roditelja moraju sudjelovati u postupku ishođenja. Zahtjev za izdavanje podnose osobno oba roditelja ili zahtjev podnosi jedan roditelj, a drugi preuzima putovnicu. Ako je jedan od roditelja spriječen, može dati ovjerenu suglasnost drugom roditelju.

Suglasnost i elektronički od 1. studenoga

Od 1. studenoga drugi roditelj će suglasnost moći dati i elektronskim putem. Zahtjev za izdavanje putovnice djetetu jedan od roditelja može samostalno podnijeti samo ako je drugi roditelj umro ili na temelju sudske odluke samostalno ostvaruje roditeljsku skrb. Isti roditelj može i preuzeti putovnicu samo kad prijeti opasnost za dijete uz pisanu suglasnost centra za socijalnu skrb.

Dvije iste putovnice

Hrvatskim državljanima ubuduće će se omogućiti posjedovanje dvije iste putovnice ako im je ona potrebna za obavljanje gospodarskih, kulturnih ili sportskih djelatnosti u inozemstvu ili iz drugih opravdanih razloga. Naime, poslovni ljudi, posebice izvoznici, žalili su se da ne mogu putovati u inozemstvo dok im traje postupak pribavljanja vize.

Izdavanje u inozemstvu

Putovnica može izdati svakom hrvatskom državljaninu koji se zatekne u inozemstvu te mu se pokaže potreba da iz nekog razloga mora ishoditi putovnicu.

Bez prebivališta

U novim putovnicama više neće biti podatka o prebivalištu osobe.

>>Oporba smatra da je prekomplicirana procedura vađenja putovnice za dijete

>>Nema viza za SAD jer je zbog kvara uređaja pao cijeli sustav

Komentara 19

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
20:20 08.07.2015.

Zašto Ostojićeva policija ne izdaje europske putovnice, kao i ostalih 27 država članica? Zašto na njima ne piše Europska unija i zašto nije ista kao i ostalih država? Zašto opstruiraju Europsku uniju u Hrvatskoj? Valjda da ne budemo bolji odod njihova "regiona"...

PA
pavo
21:31 08.07.2015.

Omogućuje se lakši šverc putovnicama. Sukladno svim ostalim protuhrvatskim potezima.

Avatar Proleter
Proleter
20:13 08.07.2015.

Putni dokument bez prebivališta? Teroristi trljaju ruke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije