Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banožić na obljetnici razmjene logoraša 'svi za sve'

'Sve borbene spremnosti koje smo ispoljili u Domovinskom ratu sada ćemo nadograditi novim tehnologijama'

Obljetnica prve velike razmjene logoraša
Foto: Branimir Bradarić
1/3
22.05.2021.
u 12:51

Govoreći o bivšim logorašima predsjednik HDLSKL-a Vukovarsko - srijemske županije Dragutin Guzovski istakao je kako je do danas, radi raznih posljedica, umrlo oko 3.000 nekadašnjih logoraša srpskih koncentracijskih logora

Toga 22. svibnja 1992. godine kod Lipovca, nedaleko od granice sa Srbijom, održana je prva velika razmjena ratnih zarobljenika koja je organizirana po načelu „svi za sve“. Razmijenjeno je tada ukupno 288 logoraša. U spomen na taj dan Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) organiziralo je okupljanje preživjelih logoraša.

Obljetnici je nazočio i ministar obrane u Vladi RH Mario Banožić koji je rekao kako je Hrvatska sazdana na žrtvi hrvatskih branitelja te im zahvalio što su učinili da se razviju tri stvari – glava koja može razmišljati u kojem pravcu se država treba razvijati, srce da stvorimo državu i ruke koje trebaju raditi za Hrvatsku.

- Hrvatski branitelj su u Domovinskom ratu udarili temelje Hrvatske vojske. Cilj je ove Vlade, a to ćemo pokazati i idućega tjedna, da sve one borbene spremnosti koje smo ispoljili u Domovinskom ratu sada nadogradimo novim tehnologijama i mogućnostima - rekao je Banožić s čime je najavio kako će uskoro biti obznanjena i službena odluka za nabavku kojeg borbenog zrakoplova se odlučila Hrvatska.

Govoreći o bivšim logorašima predsjednik HDLSKL-a Vukovarsko - srijemske županije Dragutin Guzovski istakao je kako je do danas, radi raznih posljedica, umrlo oko 3.000 nekadašnjih logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Prva velika razmjena logoraša bila je i prilika da se još jednom progovori o tužbama nekadašnjih logoraša protiv Republike Srbije i srbijanskih vojnih zapovjednika i stražara po brojnim logorima.

- Vlada RH je još prošle godine donijela odluku o osnivanju povjerenstva i stručnog tima koji će se baviti tim tužbama. Siguran sam da će te tužbe pokazati rezultate i da ćete dobiti barem minimalnu zadovoljštinu za sve što se prošli u srpskim koncentracijskim logorima - rekao je državni tajnik Darko Nekić koji je bio izaslanik ministra hrvatskih branitelja.

Komentara 1

Avatar Jopa
Jopa
12:36 28.05.2021.

Dronovima se danas dobivaju i gube ratovi. Tko ne posjeduje rojeve dronova desi mu se nešto kao teški Armenski poraz od Azera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije