Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.06.2015. u 08:30

Nije svastiku na terenu kolektivno nacrtala desna Hrvatska koja na taj način želi slaviti nacizam, već pojedinac ili grupa koja pomoću nje želi ostvariti cilj. Jesu li posve svjesni koliko će pritom naštetiti svojoj domovini ili su samo beskrajno glupi?

Nakon incidenta s dronom i albanskom zastavom u Beogradu, s prijateljima sam raspravljao koliko će trebati dok netko na taj način ne pokuša izvesti terorističku akciju. Nismo mnogo dvojili, ali nismo ni slutili da ćemo već za koji mjesec imati priliku čitati o pokušaju da se upravo tako unese suzavac na jedan domaći teren. Srećom, navođena letjelica navodno je zapela u krošnji i priča je zasad utihnula, iako je fizičkoj opasnosti u Maksimiru bilo izloženo 15.000 ljudi. To je trenutak u kojem nam je trebalo postati jasno da je od sada sve moguće. Prije svega policiji! U odnosu na to, ovaj incident pred sablasno praznim gledalištem na Poljudu trebao bi biti dječja igrarija, no odjekuje – poput bombe.

Ništa čudno, na travnjaku je u poluvremenu utakmice Hrvatska – Italija došlo do – ukazanja, kojem je mogla svjedočiti cijela nacija. Ili dvije. Iako su prve fotke bile nejasne i većina se nadala da je sve samo optička varka, uskoro nije bilo dvojbe i drevni arijanski simbol sreće i blagostanja u trenu se izoštrio u svoj svojoj novovjekovnoj zlokobnosti. Svakom normalnom čovjeku u tom trenutku zauzlao se želudac, možda i ne toliko zbog kukastog križa samog po sebi, koliko zato što je bilo jasno kakve će sve posljedice izazvati pod povećalom svih onih koji ionako jedva čekaju da vide nešto loše. Jasno je da to nitko neće i ne može vidjeti kao pandan “Crvenom Peristilu”! Reprezentaciji se smiješi još sramotnija kazna, valjda svjetski presedan – bit će kažnjena za navijački izgred na utakmici na kojoj navijača nije ni bilo! A nacija je dobila još jednu kost oko koje će se nemilosrdno gložiti sljedećih nekoliko mjeseci. Bačena nasred travnatog terena, na koji će istrčati suprotstavljene strane bez obzira na to zanima li ih nogomet ili ne. Unaprijed je bilo jasno da će prvi pred kamere istupiti oni koji će sve to iskoristiti u stranačke svrhe, kojima se svastika idealno uklapa u pomno planiranu strategiju dizanja panike zbog plime desnog ekstremizma i navodno prijeteće fašizacije društva. Stvarno – kud ćeš boljeg dokaza od ovog?!? Lako je bilo pogoditi da će jedna od prvih koja će gladno zagristi kost biti najprvija od svih potpredsjednika vlade. Kao i da će sve postati dio predizborne kampanje.

– Nećemo dati da nam našu zemlju otmu oni koji crtaju i podržavaju kukaste križeve, nećemo dati da nam našu zemlju otmu ekstremisti, idemo naprijed, zbog naših građana – izvezla je Vesna Pusić pred kamerama, izravno sugerirajući da se ne radi tek o šačici zatucanih, nego o onima koji prijete preuzeti vlast u Hrvatskoj. Takve filipike, naravno, ne smiju ostati bez izravnog odgovora: Gospođo slučajna ministrice vanjskih poslova, ne lažite, nije svastiku na terenu kolektivno nacrtala desna Hrvatska koja na taj način želi slaviti nacizam, već pojedinac ili grupa koja pomoću nje želi ostvariti cilj – rušiti HNS i naštetiti hrvatskoj reprezentaciji. Jesu li posve svjesni koliko će pritom naštetiti svojoj domovini ili su samo beskrajno glupi? Teško je reći, ali ništa inteligentniji ni dobronamjerniji nisu ni oni koji iz toga žele izvući osobnu korist! Gotovo jednako izgubljeni kao komentator koji je ovih dana stavio naslov “Prvo likvidirajmo ustaštvo, pa onda možemo o ekonomiji”! Gospođo Pusić, autor ove svastike nije nikakav glasnogovornik izmišljene desne ekstremističke polovice Hrvatske za koju vi želite da povjerujemo da se nalazi vama nasuprot na sljedećim izborima. Autor je idiot iza kojeg možda stoji još neka skupina idiota, no svaki normalan stanovnik ove države, bio lijevi ili desni, što god to značilo, gnuša se kukastog križa i onoga što on predstavlja. Da je autor ustaša vulgaris, napisao bi slovo U ili ZDS. I to bi bilo to. No, znao je taj da to ne bi ni upola tako odjeknulo. Štoviše, možda bi izvana prošlo posve neprimijećeno. Pogled se sad automatski diže prema HNS-u, koji nakon desetljeća nerada s navijačima ne može svoju odgovornost prebacivati na policiju, kao što ni ministar Ostojić nema pravo zbijati viceve i rafalno optuživati baš sve oko sebe kako netko ne bi stigao pokazati prstom na njega, također izravno odgovornog za nedjelovanje. No, naravno, Uefa ne može prozivati njega, pa će račun podijeliti HNS, hrvatski nogomet i Hrvatska u cjelini. I nitko joj neće moći zamjeriti. Jer, isprva se nagađalo da je travnjak poliven nekom kemikalijom te da se svastika ukazala tek na poluvremenu. Tek dan i pol kasnije, nakon navoda u stranim medijima, u HNS-u su priznali da su je uočili prije utakmice, a snimke pokazuju da je tu možda bila još od utorka! Zašto se nije pokušalo ishoditi kraću odgodu da se pokuša donekle sanirati travnjak, zašto su ostavili mogućnost ukazanja nacističkog znaka pred očima desetaka milijuna europskih očiju, čime se šteta umnogostručila? Odgovora (još) nema! Bilo kako bilo, ovako su i sami sukrivci zato što je autor svastike, tko god on bio, ostvario cilj: (is)padne li reprezentacija, (is)padaju i oni.

Komentara 87

DD
ddh
09:07 18.06.2015.

Svastika je postigla cilj? Jos nije, ali su sanse relativno dobre, da se to postigne. Vladajuci i sprezi sa medijima (97% svih medija u Hrvatskoj su komunisticki orijentirani i u sluzbi SDP-a) du digli hajku na HNS i Sukera, a u medjuvremeno podmecu to i HDZ- u kolektivno i Karamarku. Perverzija komunista penje se lagano, ali sigurno prema vrhuncu. A rezimska policija istrazuje i istrazuje. Ne istrazuje, da bi nasli onoga tako je nacrtao kukasti kriz, nego istrazuje nacin kako pronaci nekakvog "Pedra" kojeg ce postaviti opnda u vezu s HDZ-im. To je partijski zadatak kojeg policija treba odraditi. A pravog krivca za tu svinjariju, idejnog zacetnika i rezisera s Iblerovog trga nece niti zele ikada otkriti. Jer svastika je i nacrtana od navijaca i clanova Iblerovaca.

ŽU
žuti
09:03 18.06.2015.

Vrhunski svi "pušimo" najnoviji spin UDB-e, KOS-a i dječice crvene buržoazije, jer umjesto izvješča na prvim stranicama i izrazima pijeteta komunističkim žrtvama Hude jame, Macelja, Jazovke.................., zabavljamo se novom podvalom za naivne. Poljuzdska podvala , ne samo nogmetu, nego državi ne zaslužuje toliki publicitet jer samo naivni misle da se to dogodilo slučajno, kao neki "bolesnik" našao svoje veselje. Ponašanje vlade a primjer je ministar Ostojić, najbolje govori o pozadini toga spina, naime on pokreće postupak protiv HNS-a i Vrbanovića, a očito je, štopa istražne radnje pri otkrivanju "umjetnika". Ima li razloga za brigu ako se pronađe "slikar" , najbolje zna sam Ostojić!

MO
mobileman
10:53 18.06.2015.

E sad iako sam Hajdukovac trebali bi se vratiti na onaj neodigrani derbi kada je nekima zabranjen ulaz u stadion jer su registrirani da rade probleme. Koliko se sijećem nije se Ostojić tada držao Zakona o sprječavanju nereda kao što ga se sad drži. Očito je da ovih dana ne nastupa kao policajac nego kao nositelj liste SDP-a u Splitu i okolici. Treba ga samo netko pitat g. Ministra što mislite jeli se dobro postupilo kad se zbog primjene Zakona bojkotirao derbi u Maksimiru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije