Naslovnica Vijesti Hrvatska

‘Svakih 10 godina srušiti školu jeftinije je od JPP-a’

Prema predloženom modelu, izgradnja dvije škole porezne obveznike koštala bi oko 35 milijuna kuna, a održavanje dodatnih 145 milijuna kuna
21. ožujka 2014. u 11:00 0 komentara 592 prikaza
vijeće
Foto: Marko Jurinec/PIXSEL

Povijesno “ne” javno-privatnom partnerstvu rekli su u srijedu varaždinski gradski vijećnici i tako prvi puta srušili prijedlog vladajućih na čelu s varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušem. Tomu je pripomoglo što je i koalicijski partner HSLS, glasovao protiv JPP-a.

Grad Varaždin tako neće dogradnju V i VI Osnovne škole financirati po modelu koji je, prema mišljenju većine vijećnika preskup, netransparentan i samo ide u prilog građevinskom lobiju.

Nadmoćno protiv

Podsjetimo, za izgradnju dvije škole u 25 godina Grad Varaždin i država trebali bi “iskeširati” 180 milijuna kuna, od čega bi 80 milijuna trebao platiti Grad. Od ukupne svote bi se oko 35 milijuna potrošilo na izgradnju škola, a ostatak na održavanje.

- Troškovi održavanja su takvi da bi nam bilo jeftinije svakih deset godina srušiti školu i graditi novu, nego je graditi po JPP-u – komentirao je laburist Božidar Kolarić, koji je glasovao protiv.

Osim njega, protiv su od prisutna 23 vijećnika glasovali vijećnici HSLS-a, HDZ-a, HRAST-a, dvojica nezavisnih s liste Roberta Podolnjaka te nezavisni Zlatan Avar, njih ukupno 14. Suzdržan je bio Mladen Hižak (HSS), dok su “za” glasovali samo vijećnici HNS-a, SDP-a i HSU-a, njih osam. Nezavisni vijećnik Robert Podolnjak kazao je kako je “ne” JPP-u, povijesni trenutak za varaždinsko Gradsko vijeće.

- Ovo je prvi put da je Vijeće donijelo odluku na temelju rasprave i argumenata. Ovaj projekt napravili su isti oni konzultanti koji su napravili projekt za izgradnju Gradske sportske dvorane na Dravi čija je izgradnja koštala oko 330 milijuna kuna, a koju ćemo mi otplatiti više od 800 milijuna kuna. Još jedan takav projekt Gradu ne treba – zaključio je Podolnjak.

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar kazao je kako je ulaganje u standard djece potrebno, ali ne na način da vlast gradi palače u kojima su djeca gladna, a profesori potplaćeni.- Četiri posto djece u školu ide gladno i to je nešto o čemu bi trebali brinuti, a ne o tome kako da gradimo školske palače – zaključio je Avar.

S njim se složio i HDZ-ov vijećnik Zdravko Golub te istaknuo: “Ovaj model samo ide na ruku privatnom partneru i građevinskom lobiju.

”‘Pseudoznanstveni model’

Željko Bunić iz HSLS-a kazao je kako je “JPP pseudoznanstveni model o kojem ne postoje empirijska istraživanja koja bi mu išla u prilog”.Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš kazao je kako Grad neće odustati od izgradnje škola te da se bacaju na potragu za novim modelom financiranja.

- Nadam se da kada nađemo model, bili to fondovi EU-a ili klasično zaduživanje, da onda vijećnici neće opet pitati za svaku kunu, nego da će imati povjerenja – zaključio je Habuš.

Kako doznajemo od župana Predraga Štromara, odustajanje Varaždina od JPP-a neće utjecati na projekt izgradnje četiri županijske škole po modelu JPP-a- Mi imamo pozitivna iskustva s JPP-om u izgradnji škola i vjerujemo da će tako biti i dalje - komentirao je Štromar.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.