Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svaki vozač već je dao 10.000 kn za autoceste u Hrvatskoj

Vlada namjerava unovčiti autoceste davanjem u koncesiju iako su ih velikim dijelom financirali građani izravno iz svojih džepova!
13. siječnja 2012. u 10:48 70 komentara 278 prikaza
'22.08.2009., Zagreb - Guzve na naplatnoj postaji Lucko. Photo: Patrik Macek/Vecernji list'
Foto: 'Patrik Macek/Vecernji list'
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski su građani u posljednjih deset godina za gradnju autocesta iz vlastitih džepova dali oko 15 milijardi kuna!

Naime, od 2002. godine, otkako je uvedena naknada od 60 lipa iz cijene goriva koja ide Hrvatskim autocestama, svake su godine dosad vozači izravno financirali gradnju autocesta u prosjeku s oko 1,5 milijardi kuna. S obzirom na to da se dnevno u Hrvatskoj proda oko sedam milijuna litara goriva, a godišnja prodaja iznosi 2,555.000.000 litara, 60 po 60 lipa od svake te prodane litre iznosi godišnje oko 1,53 milijarde kuna.

U Hrvatskoj ima oko 1,55 milijuna vozila pa ako se taj broj podijeli sa 1,53 milijarde kuna, ispada da je svaki vozač godišnje platio u prosjeku oko 1000 kuna za gradnju autocesta. U deset godina, koliko se već naplaćuje naknada od 60 lipa za autoceste, svaki vozač je iz vlastitog novčanika s prosječno 10.000 kuna financirao gradnju autocesta u Hrvatskoj.

Dobitak manji od uloga

HAC je dosad u gradnju autocesta Zagreb – Split – Ravča, Zagreb – Goričan, Bregana – Zagreb – Lipovac, Beli Manastir – granica BiH i Zagreb – Sisak uložio 35 milijardi kuna. Nešto manje od polovice tog iznosa, dakle, financirali su vozači, velikom većinom hrvatski građani (mali dio su financirali i stranci koji su kupovali gorivo u Hrvatskoj).

Nova hrvatska vlada pak najavljuje da će autoceste dati u koncesiju, a pritom se novi ministri, poput resornog ministra prometa, mora i infrastrukture, koriste izrazom monetizacija. To bi trebalo značiti unovčenje autocesta kroz koncesiju, a očekuju da bi to državnom proračunu donijelo oko 3,5 milijardi eura, odnosno oko 25 milijardi kuna. Znači manje nego što je uloženo u gradnju autocesta! A autoceste su već ionako unovčene, kroz cijenu goriva, a unovčili su ih hrvatski građani, odnosno vozači, i to sa 15 milijardi kuna, samo 10 milijardi kuna manje od očekivanog prihoda koji bi od moguće koncesije dobio državni proračun.

No kad se uzme u obzir i cestarina koju također plaćaju hrvatski vozači i građani, onda je njihov direktni doprinos gradnji autocesta još veći. HAC je dosad, u deset godina svog postojanja, naplatio oko 10 milijardi kuna cestarine. A HAC je, osim iz cijene goriva i kredita, financirao gradnju autocesta i od naplate cestarine.

Ukupna izdvajanja

Dakle, kad se zbroji 60 lipa iz cijene goriva i cestarina, dolazi se do iznosa od 25 milijardi kuna, koliko su hrvatski građani i hrvatski vozači izdvojili iz svojih prihoda izravno za gradnju autocesta. Točno onoliko koliko bi se moglo dobiti od koncesije, ali na tridesetak godina.

No osim 60 lipa za autoceste, vozači pri kupnji goriva još izdvajaju isto toliko i za gradnju državnih cesta, što ide Hrvatskim cestama.

Pa su isto tako u deset godina izdvojili još 15 milijardi kuna za gradnju državnih cesta. Ukupno su tako za cestogradnju u deset godina vozači platili oko 30 milijardi kuna samo kroz cijenu goriva.

Koncesije su opasne i velika greš

Koncesije su opasne i velika greška

Profesor na zagrebačkom Prometnom fakultetu Ivan Dadić smatra da davanje u koncesiju autocesta, pogotovo onih sagrađenih, nije nikako dobra ideja jer su te autoceste platiti hrvatski građani.

– To je velika greška i kratkoročno rješenje za krpanje proračunskih rupa. Očito vlast nema ideja kako aktivirati gospodarstvo pa se prodaje obiteljsko srebro – odrešit je Dadić. Upozorava da je najopasnije davati u koncesije autoceste koje nemaju konkurenciju na tržištu, za razliku, primjerice, od hidrocentrala kojima bi upravljale različite tvrtke pa mogu imati konkurenciju. Svaki je vozač za autoceste iz cijene goriva platio godišnje u prosjeku po 1000 kuna plus cestarinu ako se koristio autocestom. Koliko su autoceste skupe za hrvatske vozače pokazuje primjer Slovenije u kojoj godišnja vinjeta za vožnju autocestama stoji 95 eura, odnosno oko 700 kuna.

VIP izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  to je i bio cilj --poljackat narod i onda obogatit pojedinca,ahahhahhahhaha

 • Avatar Nikad robom
  Nikad robom:

  zaista čudan članak!!! zar ovaj novinar misli da su ceste \"narodno\" vlasništvo??? Sve što država napravi - napravljeno je novcem građana prikupljenim kroz razne poreze i davanja, jer država nije profitna tvrkta koja zarađuje svoj novac. prema tome, ovakvo zlonamjerno ... prikaži još!rno insinuiranje je zaista na nivou pučkoškolca, i nije mu mjesto u novinama

 • -obrisani-:

  trazili ste dobili ste ali to je samo pocetak Boze daj da sam u krivu