Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svaki mjesec 44 liječnika napuštaju Hrvatsku

4000 € bruto plaća je koju liječnik početnik ima u Njemačkoj. Najviše odlaze mladi koji dugo čekaju specijalizaciju i posao na neodređeno, ali Hrvatsku napuštaju i kirurzi, anesteziolozi...
19. siječnja 2014. u 18:15 38 komentara 9709 prikaza
liječnici
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska liječnička komora očekuje da će do kraja siječnja izdati oko 300 potvrda za odlazak liječnika na rad i školovanje u inozemstvo. Prosječna dob liječnika je 37 godina, što znači da ostajemo bez kadra koji se nalazi u najproduktivnijem životnom razdoblju. Školovanje jednog liječnika, samo tijekom studija, državu stoji oko 300.000 kuna, a kad se tome dodaju godine specijalizacije i redovnog obrazovanja, lako se može izračunati da je odlaskom 300 liječnika u samo sedam mjeseci izgubljeno više stotina milijuna kuna.

– Nedostatak liječnika je globalni problem. Migracija iz siromašnijih zemalja u bogatije prisutna je desetljećima, a zbog toga u nekim državama dolazi do velikog nedostatka liječnika, tako da se ugrožava zdravstvena zaštita stanovništva – ističe prim. dr. Hrvoje Minigo, predsjednik HLK-a. Poznat je, kaže, “poljski sindrom” kada je gotovo svaki šesti liječnik, nakon ulaska u EU, napustio zemlju.

Potpišite kolektivni ugovor

– Komora još od 2005. upozorava na nedostatak liječnika u nas i na opasnost da se to pogorša ulaskom u EU. To se sada događa. Liječnici žele bolje uvjete rada i života. Bojim se da će ova događanja oko kolektivnog ugovora i organizacije rada u smjenama i turnusima još više utjecati na odluku da se posao zatraži izvan Hrvatske. Zato podržavamo zahtjev da se potpiše strukovni kolektivni ugovor i da se uvjeti rada doktora poboljšaju – navodi prim. dr. Minigo.

Voditeljica Odjela za stručno-medicinske poslove Komore prim. dr. Katarina Sekelj-Kauzlarić prikupila je i analizirala podatke o liječnicima koji su tijekom srpnja i kolovoza zatražili potvrde za odlazak, a prema njima najbrojniji u skupini su liječnici bez specijalizacije, zatim kirurzi te anesteziolozi i internisti.

Za dežurstvo subotom 644 €

– Među njima je broj mladih doktora medicine koji predugo čekaju specijalizaciju i zapošljavanje na neodređeno najveći i oni u dobi od 26 do 30 godina napuštaju zemlju – navodi prim. dr. Sekelj-Kauzlarić. Od srpnja većina liječnika odlazi u Njemačku, Švedsku i Norvešku, čije su agencije za zapošljavanje bile najprisutnije na našem tržištu. Liječnik koji je tek završio studij medicine u prvoj godini zarađuje u Njemačkoj oko 4000 eura mjesečno bruto radeći 42 sata tjedno, bez dežurstava i prekovremenih sati, a najvišoj platnoj grupi pripadaju liječnici koji imaju više od 12 godina specijalističkog staža i pripada im 6685 eura mjesečne plaće.

Ante Ćorušić dr. Ante Ćorušić: 'Ženama koje 
žive same ne bih dopustio umjetnu oplodnju' Rajko Ostojić zbrka u sustavu Ostojić naredio bolnicama hitnu isplatu plaća

Dežurstvima se taj iznos znatno povećava, ovisno o platnoj grupi liječnika, ali i o tome je li riječ o dežurstvu nakon kojeg liječnik mora uzeti slobodan dan ili, primjerice, o subotnjem dežurstvu koje je financijski vrlo atraktivno (644 eura) jer je nedjelja ionako neradni dan. Hrvatska je liječnička komora tek od 1. srpnja 2013. postala nadležna i za izdavanje potvrda o kvalifikacijama koje su potrebne u zemljama Europske unije, ali i priznavanje stranih kvalifikacija za rad u Hrvatskoj. Otkako smo ušli u EU, svakog mjeseca odlaze 44 liječnika, jednako kao i u cijeloj 2012. Neki žele doći raditi baš u Hrvatsku.

– Zanimanje za rad u nas pokazuju zasad najviše naši državljani koji su se nalazili u inozemstvu, a žele se vratiti kako bi otvorili privatne ustanove, ponajviše na obali. Državljanima trećih zemalja zanimljivi smo jer je standard u našoj domovini ipak veći nego u njihovoj – navodi prim. dr. Katarina Sekelj-Kauzlarić.

>>Uvesti porez na nezdravu hranu i police za bogate

>>Štrajk u mirovanju: Situacija u zdravstvu loša je zbog loše zdravstvene politike

Zemlja u koju se želi otići!

47% - Njemačka

22% - Velika Britanija

18% - Švedska

12% - Norveška

Krčki pršut
Da, domaće je!
Za proslave i posebne prilike birajte hrvatske suhomesnate delikate

A1 izdvaja za Vas

  • rbanek:

    Glavno je da naš ministar prosipa okolo demagogiju svakodnevno...zapravo nije on kriv jer rezultati njegova rada su jedna velika nula...krivi smo mi koji ga držimo...u zdravlje!!!

  • doktorica:

    odlaze tamo gdje ima je bolje,gdje ih se cijeni,bolji su uvjeti,bolja plaća i ne progone ih kao kriminalce....

  • Trucker:

    Koje iznose spominje? Liječnik koji sad dođe u Njemačku počinje sa 3500€ brutto plaće što je u netto negdje oko 2500€ i ako sam radi taman dovoljno za preživljavanje! Treba se i klanjat zlatnom teletu ( Chefarztu) i godinama neće ... prikaži još!e napredovat u hijerarhiji bolnice! Što kaže ova prim. ? Radni tjedan jeste 48 sati ali tu su i dežurstva koja su samo djelomično plaćena! Bivša supruga mi je liječnica i vratila se u Hrvatsku! Kod katoličkih bolnica je plaća još manja, jer one nisu vezane liječničkim tarifnim ugovorom, tako da o iole boljoj plaći može sanjat samo u "javnim bolnicama", u privatnima ne! Njemački liječnici zbog uvjeta rada bježe u Skandinaviju i Švicarsku a prazna mjesta upotpunajavaju "topovsko meso" iz novih članica EU ....Rumunji, Bugari ....i sad imaju obvezu znanja njemačkog jezika na razini C2! Kome služi ovo obmanjivanje čitatelja?