Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
helsinški odbor

Svaki jedanaesti srednjoškolac u Srbiji smatra da žene treba tući

'nasilje--011206 sl1 (obiteljsko nasilje uglavnom ostaje skriveno unutar 4 zida- uz tekst V.Balena) snimio:ivica galovic   (slav.brod)'
'Photoshop'
08.11.2011.
u 21:00

Među srednjoškolcima ima izrazito konzervativnih, ali i onih nešto liberalnijih.

Istraživanje koje je srbijanski Helsinški odbor za ljudska prava proveo među srednjoškolcima pokazalo je zabrinjavajuće rezultate.

Naime, kako prenosi Blic, 36,7 posto srednjoškolaca ima izrazito rasističke stavove prema Romima, 27,8 posto je homofobično, a 9 posto ih smatra da žena povremeno zaslužuje batine. Svaki drugi učenik smatra da je pobačaj grijeh, dok ih 16,5 posto smatra da o pobačaju treba odlučivati otac.

No, među srednjoškolcima ima i onih koji su nešto liberalniji, pa ih tako 14,5 posto podržava pravo homoseksualaca na usvajanje djece, a 16,5 posto pravo na sklapanje braka. Zbog toga ipak ima razloga za optimizam, smatra sociologinja i autorica istraživanja Marija Radoman.

Istraživanje je provedeno na 650 srednjoškolaca iz šest gradova: Beograda, Novog Sada, Kruševca, Zrenjanina, Niša i Novog Pazara.

Komentara 8

BL
Blekpanther
21:41 08.11.2011.

Vjerujte mi nebi mogao zaspat da niste objavili ovaj clanak. Izgleda sve nam je vazno sto se u Srbiji desi i i istrazi, najbolje bi bilo da se opet udruzimo!!!

Avatar lola lola
lola lola
21:54 08.11.2011.

Mogli su napraviti slicno istrazivanje u Hrvatskoj i rezultati bi bili isti ako ne i gori.

OB
-obrisani-
21:21 08.11.2011.

Što južnije, to tužnije Što sjevernije, to vrednije Što zapadnije, to jadnije Što istočnije, to krvoločnije ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije