Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.09.2017. u 20:11

Uvjerili smo sami sebe da naši zahtjevi Srbiji i BiH postaju zahtjevi EU, a to baš i nije tako

Svi hrvatski prijepori sa susjedima, koji su se nagomilali i postali toliko očiti proteklih dana, pokazuju da Hrvatska proživljava novi trenutak slabosti i da tu slabost druge države koriste. Nešto treba biti učinjeno s hrvatske strane. Treba pokazati snagu, odlučnost i (najvažnije) uspjeh u rješavanju otvorenih pitanja. No da bi išta moglo biti učinjeno, potrebno je osvijestiti problem, precizno analizirati kako smo se uopće u tome našli i koje greške ne smijemo ponavljati.

Dio prijepora koje Hrvatska ima sa Srbijom i BiH proizlazi iz činjenice da su hrvatski političari nakon ulaska u EU stekli varljiv dojam da Unija može postati instrument Hrvatske u rješavanju pitanja koja su Hrvatskoj (ali ne nužno i Uniji) prioritetna u Srbiji i BiH. Hrvatska je – ponajviše pod pritiskom HDZ-a, prvo kao oporbe, a sada kao vlasti – uvjerila samu sebe da svi naši zahtjevi prema Srbiji i BiH postaju zahtjevi EU, no ubrzo se pokazalo da to baš i nije tako.

Stvarnost se pokazala drukčijom, a naše uvjerenje da možemo diktirati politiku EU prema Balkanu ostalo je isto i iz takve je pat-pozicije teško izaći. Možemo, naravno, formirati politiku EU prema našim susjedima, ali za to je potrebno malo više sposobnosti i sofisticiranosti, što su odlike koje još nismo vidjeli. Jedna izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, izrečena u četvrtak u Sarajevu, govori da postoje i novi izazovi na koje Hrvatska mora odgovoriti. U Europi koja ide u smjeru stvaranja EU s više brzina zapadnobalkanska šestorka može, smatra Vučić, prerasti u novu snagu i postati “značajniji partner za EU nego što su čak i pojedine države članice danas”.

Nije teško pogoditi koju članicu EU Vučić želi zasjeniti – Hrvatsku. Dijelom su to bajke. Okupljanje šest balkanskih država u jedinstveno tržište ići će teže nego što se to zamišlja. I Hrvatska će sigurno pronaći bolju i korisniju poziciju unutar EU. No mora početi igrati pametnije. I sa susjedima koji su i izvan i unutar EU, i s euroatlantskim partnerima.

Komentara 13

DU
Deleted user
08:34 12.09.2017.

U EU se možda isplati biti u ekonomskom smislu, ako uspiješ povući više novaca, ali što se tiče nekakve političke podrške, kod svakog problema EU pere ruke i daje svoje savjete koji nemaju veze sa stvarnim stanjem. Hrvatska se mora osloniti na samu sebe i biti jedinstvenija barem po vanjskopolitičkim pitanjima.

NE
Necujato
21:08 11.09.2017.

Za odlucnu politiku nije potrebno u vladi imati stromare i pupovce nego Esihe i Glasnovice. Shvatit ce plenki jednoga dana

DU
Deleted user
00:40 12.09.2017.

Sva sreća što ovakvi novinari nisu kreatori državne politike i baš me zanima koja bi to postrojba slušala zapovijedi Krasneca???i postupila ''oštro i odrešito''???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije